Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Kiemelkedő mértékben, 12,9 százalékkal emelkedtek a nettó bérek hazánkban idén januárban, ami nagyrészt az év elején bevezetett szuperbruttósításnak köszönhető. Egy évvel korábban, a válság burjánzása idején még négy százalékos csökkenést kellett elszenvednie a magyar lakosságnak, de az egész évet tekintve is csupán minimálisan, a korábbinál jóval kisebb mértékben nőttek a bérek. Mfor.hu háttér.

Megugrottak a nettó keresetek 2010 első hónapjában, derül ki a KSH pénteken közölt statisztikáiból. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagban 135 200 forintot vihettek haza, ami 12,9 százalékos bővülést jelent 2009 januárjához képest.

Bruttó- és eálbérek: plusz hat százalék

A bruttó átlagkeresetek ugyanebben az időszakban "mindössze" 6,5 százalékkal, 206 900 forintra emelkedtek, miközben a reálkeresetek - 6,4 százalékos infláció mellett - 6,1százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Utóbbin belül a versenyszférában 3,8, a költségvetési szférában pedig 8,3 százalékos bővülés volt tapasztalható - utóbbi részben a költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2010. évi eseti kereset-kiegészítés első része kifizetésének köszönhető.

Ami a nettó kereseteket illeti, azok elsősorban annak következtében nőttek 6-7 százalékkal nagyobb mértékben a bruttó béreknél, mivel január elsejétől bevezették a szuperbruttósítást, mondta el az mfor.hu kérdésére Szolnoki Béla, a BDO Forte adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere.

Az átlagos keresetűek jártak a legjobban

A szakember kiemelte, hogy a változtatással a közepes és alacsony jövedelműek jártak a legjobban - azok, akiknek a bruttó bére nem haladja meg a 210 ezer forintot. A bruttó 200 ezer forintot kereső munkavállalók nettó fizetése például tíz százalékkal emelkedett tavaly decemberhez képest, kizárólag a szuperbruttósításnak köszönhetően.

A bruttó 210 ezer forintnál nagyobb fizetésűek számára már nem volt ennyire előnyös a módosulás. Ennek elsődleges oka, hogy adójóváírás teljes egészében csak 3,188 millió forintig, fokozatosan csökkenő mértékben pedig 4,698 millió forintig vehető igénybe. (Az adójóváírásnál a 27 százalékkal "felbruttósított" adóalapot veszik figyelembe - a szerk.)                         

Igaz, kivételek akadnak, mivel a sávhatárok felfelé tolódásának pozitív következményei egyes magasabb keresetű munkavállalók esetében is kompenzálták a számukra negatív változásokat. A BDO Forte szakembere által idézett példa szerint a havi bruttó 340 ezer forintot keresők nettó bére 16 200 forinttal ugrott meg - a növekedés mértéke tehát esetükben is tíz százalék.

Nettó bérek: száguldás után vánszorgás 

Az elmúlt öt évben a nettó bérek csupán egyetlen alkalommal, 2005-ben nőttek tíz százalékot meghaladó mértékben. Emellett még 2006-ban és 2008-ban is öt százalék feletti pluszt produkáltak, tavaly viszont már csak minimális mértékű, 1,7 százalékos bővülés következett be.A 2008 végén betörő válság letaglózó hatását jól mutatja a 2009. januári hónap, amikor több mint négy százalékos csökkenést kellett lenyelniük a munkavállalóknak.                           

Tavaly csökkentek a reálbérek

Ami a reálkereseteket illeti, azok tavaly 2,4 százalékkal maradtak el az előző évitől, a fogyasztóiár-index 4,2 százalékos növekedése mellett. Ez azt jelenti, hogy 2007 után ismét csökkent a fizetésünk értéke - három éve dupla ekkora, 4,8 százalékos mínuszt voltunk kénytelenek lenyelni, igaz, akkor az infláció nyolc százalék volt.Az elmúlt öt évben komolyabb emelkedést csak 2005-ben és 2006-ban könyvelhettünk el: akkor  a reálkereset 6,3, illetve 3,5 százalékkal nőtt, 3,6, illetve 3,9 százalékos infláció mellett. 2008-ban már csak minimális, 0,7 százalékos emelkedésre voltunk képesek, miközben az infláció 6,1 százalékra kúszott fel.

Wéber Balázs

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.