TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A gazdasági társaságokról szóló új törvény nem engedi meg az ügyvezetői teendők alkalmazotti jogviszonyban történő ellátását. Az mfor.hu jogi szakértője ezúttal a változás hátterét és anyagi összefüggéseit próbálta megvilágítani.

Az egyes társasági formák ügyvezető szervei

Azokra a munkát végző személyekre, akik díjazás ellenében egyéb jogviszony keretében végeznek munkát, a biztosítási kötelezettség akkor terjed ki, ha az e tevékenységéből származó tárgyhavi járulékalapot képező jövedelem eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér havi összegének harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét. [Tbj. 5.§ (1) bek. g) pont]

Ha a megbízási díj járulékköteles, akkor a kifizetőnek 29 százalékos járulékfizetési kötelezettsége keletkezik. A magánszemélyt e jövedelme után 8,5 százalékos nyugdíj- és 4 százalékos egészségbiztosítási járulék terheli. Amennyiben a magánszemély saját jogú nyugdíjas, akkor nem kell nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Az e tevékenységéből származó jövedelme társadalombiztosítási kötelezettség alá akkor esik, ha annak havi összege eléri a 17.330 forintot. Ez alatt nem tb-köteles, de az szja-előleg alapját képezi, s ezért utána 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie a kifizetőnek.

Az ügyvezető - mint a társaság vezető tisztségviselője - részesülhet mindazon béren kívüli juttatásokban, amelyek nem kizárólag munkavállalóknak adhatók. Az adómentes természetbeni juttatások tekintetében a 400 ezer forintos keretet nem kell figyelembe venni.

Kik a vezető tisztségviselők?

A gazdasági társaságok ügyvezetését a társaság vezető tisztségviselői vagy az azokból álló testület látja el. Az egyes társasági formák ügyvezető szervei:

  • Közkereseti és betéti társaság ügyvezetését az üzletvezetésre jogosult tag vagy tagok látják el. [Új Gt 21.§ (2)]
  • Korlátolt felelősségű társaság ügyvezetését egy vagy több ügyvezető látja el. [Új Gt 21.§ (3)]
  • Zártkörűen működő részvénytársaság ügyvezetését az igazgatóság mint testület látja el. Az alapszabály rendelkezhet azonban úgy is, hogy az igazgatóság hatáskörét egy vezető tisztségviselőre, a vezérigazgatóra ruházza át.[Új Gt 21.§ (4)]
  • Nyilvánosan működő részvénytársaság ügyvezetését az igazgatóság mint testület látja el. Az egységes irányítási rendszerű részvénytársaságnál azonban az alapszabály úgy is rendelkezhet, hogy az igazgatótanács látja el az ügyvezetési és az ellenőrzési funkciókat is. [Új Gt 21.§ (4)]
  • Az egyesülésnél az igazgató vezető tisztségviselőként vagy az igazgatóság mint testület látja el az ügyvezetési teendőket.[Új Gt 31.§ (5)]
    (A nyilvánosan működő részvénytársaságnál lehetőség van az angol-amerikai board-rendszerű irányítási modellre is: ebben az estben nem választanak felügyelőbizottságot, az igazgatótanács ellátja mind az ügyvezetési, mind az ellenőrzési funkciókat.)

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.