2016. január 20. 09:25

Kevesebb, mint egy hónapon belül jelentkezni kell a felsőoktatási intézményekbe, ennek apropóján érdemes megnézni hogyan alakult az elmúlt években a továbbtanulók száma.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A magyar felsőoktatási intézményekbe központi felvételi eljáráson keresztül vezet az út évente két különböző időszakban. A szeptemberben induló képzések általános felvételi eljárásai jelenleg is zajlanak egészen február 15-ig, ezért összegyűjtöttünk néhány fontosabb adatot az elmúlt 15 év felvételi, jelentkezési és finanszírozási statisztikáiból.

2015-ben 105 646 hallgató vett részt felsőoktatási felvételi eljárásban, amely minimális növekedést mutat a 2014-es felvételi számokhoz képest. A 2012-es nagyarányú, 21,5 százalékos visszaesést követően az elmúlt években lassan elkezdett felfelé kúszni a jelentkezők száma, de a kiugró visszaesést megelőző évekhez képest össze sem hasonlítható ez az enyhe emelkedés. 2001-hez képest a tavaly jelentkezők száma mintegy 30 százalékkal esett vissza.

Mind az államilag, mind az önköltséges helyekre jelentkezők száma megcsappant tavaly az előző évekhez képest. Az elmúlt 15 évhez viszonyítva az önköltséges képzésre jelentkezők száma nagyon jelentős 31,6 százalékponttal csökkent, míg az állam által finanszírozott képzésekre jelentkezőké 6,3 százalékkal.

A felsőoktatásba felvettek száma 2015-ben 2,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző évben. Az elmúlt 15 esztendőben összesen 26,4 százalékkal csökkent a felvettek aránya. Ebből az államilag támogatott helyekre felvételt nyerő hallgatók száma tavaly 1,7 százalékkal megcsappant 2014-hez képest, de 17,6 százalékkal nőtt a 2001-es évvel összevetve. Az önköltséges helyekre felvettek száma azonban hatalmas zuhanórepüléssel, 63,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, tavaly pedig mintegy 3,9 százalékos csökkenést mutatott az előző évhez viszonyítva.

Az állami felsőoktatási költségvetési támogatás költségvetésben meghatározott előirányzatait tekintve elmondható, hogy az elmúlt három évben folyamatosan nőtt az egyetemekre és főiskolákra fordított költségvetési összeg. Fontos hozzátenni, hogy ez a növekedés még mindig nem éri el legalább azt az éves költségvetési támogatási összeget, ami a drasztikus csökkentést megelőzően volt a felsőoktatás támogatására szánva.

Idén 153 milliárd forintos állami támogatást kapnak az egyetemek és főiskolák a 2016 évi költségvetés alapján. Így ezen intézmények idén 1 százalékkal magasabb összegű támogatási előirányzattal számolhatnak. Az elmúlt 16 évben a felsőoktatásra fordított költségvetési támogatási előirányzat mindösszesen 47 százalékkal nőtt az idei évet is beleszámolva.

mfor.hu