2011. január 25. 14:16

Nem kínál többé felnőttfilmeket újonnan nyíló szállodáiban a Marriott International, közölte a szállodalánc. A döntést több éves vita előzte meg a csoporton belül, szembeállítva a jól jövedelmező kölcsönzési lehetőséget és a lánc nem családbarát imázsát.

A döntés egybeesik a hagyományos videórendszerek - melyek menüjében az erotikus tartalmak is elérhetőek - lecserélésével az internet alapú on-demand megoldásokra. A felnőtt tartalmak megszűnését magyarázhatja az is, hogy az egész iparágban egyre csökken a szállodai filmkölcsönzésből származó bevétel. Ennek oka a változó technológia, az utazó üzletemberek egyre gyakrabban saját eszközeiket használják a szórakoztató tartalmak elérésére, legyen az a Netflix DVD, az iPod Touch, a laptop vagy a Slingshot.

A Colliers felmérése szerint az iparág bevételei az összes filmkölcsönzésből mintegy 40 százalékkal, szobánként évi 175 dollárra csökkentek a 2000-es évi 288 dollárról. A szállodai filmkölcsönzés 2009-ben közel 380 millió dollárt hozott a különböző hoteleknek, de látható, hogy a belső hálózatban kínált filmek nem képesek versenyezni az on-line sugárzott tartalmakkal.

A filmkölcsönzésekből érkező bevételek csökkenése miatt egyre több lánc követheti a Marriott példáját, mondta Joe McInerey, az iparági szereplőket tömörítő American Hotels and Lodging Association vezetője az USA Today-nek. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy kevesebb pornót néznek a luxushotelekben.

A legnagyobb lánc, mely már korábban pornómentessé vált, az 50 szállodát birtokló Omni, mely 1999-ben döntött a felnőtt tartalmak elhagyásáról.

Az online Video on Demand szolgáltatások nem csupán a szállodai szobák belső hálózatán kölcsönözhető filmek forgalmát érinti kínosan, korábban virágzó videókölcsönzők is egyre kisebb mértékben képesek forgalmukat megtartani. A pornót hazájában sosem forgalmazó, egyik legnagyobb amerikai videókölcsönző, a Blockbuster tavaly szeptemberben jelentett csődöt.

A folyamat vélhetően tovább gyorsul, ahogy egyre több és több eszköz válik alkalmassá az internet elérésére és filmek, videók megtekintésére egyszerre.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.