2p

Az önbevalló magánszemélyeknek egy hetük van arra, hogy valamilyen módon célba juttassák bevallásukat. Az adóalanyi körből évek óta változatlan arányú az a csoport, amelyik ténylegesen fizet adót, írja a Napi Gazdaság.

A legfrissebb, vagyis a 2006-os évre vonatkozó adatok szerint több mint egymillióan egyáltalán nem fizettek jövedelemadót, ennek a körnek a legális jövedelme nem érte el a havi 63 ezer forintot, azt a határt, ameddig az adójóváírás adómentessé teszi a bért. A minimálbér után havonta ezer forint jövedelemadót kell fizetni.

A jövedelemadózásban ez a két kör összesen a legnépesebb: 27 százalék tartozik ide, de ők a teljes bevételtömeg mindössze hét százalékát produkálják. A jövedelmek sávos megosztása alapján elmondható, hogy a bevétel mintegy hatvan százalékát azok adják, akik kétmillió forintnál magasabb jövedelmet vallanak be: ez a kör nem éri el az egymillió főt.

Ennek oka részben az, hogy a praktikusan háromkulcsos jövedelemadó-rendszer sávhatárai szűkek. Az adómentes határ 1,2 millió forintig tart, de a 36 százalékos kulcs már 1,7 millió forintnál belép, vagyis aki egy gondolattal is többet keres az átlagbérnél, az már be is kerül a felsőbb kulcsba. Nyomósabb ok lehet azonban az adóelkerülés. A gazdaság jelentős fehéredése azt jelenti, hogy 1,3 millió fő helyett "csupán" egymillióan maradtak az adómentes körben, és 240 ezerrel nőtt a minimálbérnél magasabb jövedelmet bevallók száma.

A Magyar Nemzeti Bank munkatársai által készített tanulmány szerint a GDP 4,2 százalékára, több mint 1100 milliárd forintra tehető az az összeg, amit a fekete és szürke foglalkoztatás következtében nem terhel adó. Fontos kiemelni, hogy ez a szimpla adócsalásokat jelenti, vagyis ebbe nem tartozik bele a nagyon magas jövedelmek kimenekítése tőkejövedelem vagy egyéb bevétel formájában.

Jóllehet az MNB tanulmánya még a nagy fehérítő akciók előtti időszakra vonatkozik, a 2005-ös adatok is beszédesek: nagyságrendi javulás nem történt. E szerint a GDP 4,2 százalékát teszi ki az összes elcsalt munkabért terhelő adó és járulék, ami összesen 1080 milliárd forintot jelent, számol be a Napi Gazdaság. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!