2006. december 6. 13:11

Akár tíz százalékosra is becsülik a vállalkozók azt a jövedelemvesztést, amelyet Magyarországon a bérből élőknek a magasabb adók és árak miatt 2007-ben elszenvedhetnek – közölte Maria Smid, a Kienbaum Beratungen GmbH vállalati tanácsadó cég elemzője sajtótájékoztatón, ahol bemutatták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (NMIKK) 2006/2007-es bérezési tanulmányát.

Straub Elek, az NMIKK elnöke a sajtótájékoztatón közölte: a vállalatok képtelenek arra, hogy a jövedelemvesztést kompenzálják magasabb bérekkel a versenyképességük veszélyeztetése nélkül, hiszen ehhez 10-12 százalékos béremelést kellene megvalósítani.

A kamara által vizsgált 83, többnyire német részvételű magyar vállalat 13 ezer munkavállalója jövőre hat százalékos béremelést tervez. Ez az érték elmarad a 2006-ban ténylegesen nyújtott 6,9 százalékos emeléstől és nem éri el teljesen a 2007-re várt 6-7 százalékos inflációs rátát sem.

Magyarországon a bérnövekedés 2006-ban 7,4 százalékos volt, amely a 2001-es értéknek a fele. Az ügyvezetők fizetése nagyban függ a vállalat méretétől: míg az 500 millió forint árbevételt elérő cégek ügyvezetőinek bére 11 429 000 forint, addig a nagyobb, 10 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező vállalatok ügyvezetőinek kétszer akkora, 20 212 000 forint jövedelem dukált az idén.

Maria Smid a Menedzsment Fórum kérdésére elmondta: 15 különböző ágazat ügyvezetőinek bérezési adatait vizsgálták meg, ebből az átlagnál magasabb vezetői fizetés tapasztalható a gyógyszeriparban és a banki szférában. Ugyanakkor bizonyos tényezőknek további befolyásoló szerepük van a jövedelmekre, ilyen például a személyi felelősség illetve hogy egy adott vállalat konszern tag-e vagy sem.

Csehország a gazdasági környezet tekintetében jól összevethető Magyarországgal, előbbi szinte minden szempontból megelőzi hazánkat. Ugyanakkor a magyarországi bérstruktúrák vonzóak a befektetők szemszögéből. A tanulmány szerint Csehországban egy ügyvezető átlagosan 81 999 eurós fizetésre számíthat, a magyarországi 69 482 euró ennél mintegy 15 százalékkal alacsonyabb.

A témáról részletesen délutáni cikkünkben olvashatnak.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.