2010. december 14. 16:10

A Hay Group friss felmérése szerint a nők hiába kapaszkodnak fel a ranglétrán, vezetőként nem kapnak olyan anyagi elismerést, mint férfi társaik. A magasabb pozícióba kerülő nők csupán a férfiak jövedelmének 88 százalékára számíthatnak.

A Hay Group 2010–es felmérése szerint Magyarországon nem csak az alapbére alacsonyabb a nőknek, de még vezetőként is kevesebbet kapnak, mint a férfi kollegáik – sőt, még a kifizetett prémiumok összege is kisebb a nők esetében, mint a férfiaknál. A 2010-es adatok alapján még a szerződésekben rögzített – ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó – alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött.

A Hay Group elemzése szerint idén átlagosan a női munkavállalók a férfiak alapfizetésének 93 százalékát vihették haza. Még rosszabb a helyzet a vezetői szinten, ahol a különbség felsővezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak. Az elmaradás azonban sokkal radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítmény alapú kifizetések átlagosan az erősebbik nem 77 százalékát teszik ki. Még egyenlőtlenebb a felsővezető nőknek kifizetett összegek mértéke; az ezen a szinten kifizetett bónuszok nem érik el a férfi kollégák felét sem (49%).

A helyzet nem javul akkor sem, ha az éves szinten előre meghatározott célprémiumokat vesszük górcső alá. (A célprémium egy olyan összeg, amelyet a munkavállaló az előre kitűzött éves célok 100 százalékos megvalósítása esetén kaphat.) A top menedzser hölgyek esetében kiderül, hogy a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

Érdekes eredmény, hogy a felmérés adatai szerinte a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól. Az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk – a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív illetve alsóbb szintű szakértői pozíciókban törik meg.

Jakabos Tünde a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője szerint a 2010-ben összegyűjtött adatok azt bizonyítják, hogy még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrier szint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.