Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Hay Group friss felmérése szerint a nők hiába kapaszkodnak fel a ranglétrán, vezetőként nem kapnak olyan anyagi elismerést, mint férfi társaik. A magasabb pozícióba kerülő nők csupán a férfiak jövedelmének 88 százalékára számíthatnak.

A Hay Group 2010–es felmérése szerint Magyarországon nem csak az alapbére alacsonyabb a nőknek, de még vezetőként is kevesebbet kapnak, mint a férfi kollegáik – sőt, még a kifizetett prémiumok összege is kisebb a nők esetében, mint a férfiaknál. A 2010-es adatok alapján még a szerződésekben rögzített – ezért a diszkriminációra kevesebb teret hagyó – alapbérek tekintetében is látható, hogy a nők fizetése kisebb mértékben, de elmarad a férfiaké mögött.

A Hay Group elemzése szerint idén átlagosan a női munkavállalók a férfiak alapfizetésének 93 százalékát vihették haza. Még rosszabb a helyzet a vezetői szinten, ahol a különbség felsővezetői szinteken a legkiugróbb: a nők bére alig 88 százaléka a férfiakénak. Az elmaradás azonban sokkal radikálisabb, ha a vezetői megítéléstől függő bónuszokat vesszük górcső alá. A nőknek juttatott teljesítmény alapú kifizetések átlagosan az erősebbik nem 77 százalékát teszik ki. Még egyenlőtlenebb a felsővezető nőknek kifizetett összegek mértéke; az ezen a szinten kifizetett bónuszok nem érik el a férfi kollégák felét sem (49%).

A helyzet nem javul akkor sem, ha az éves szinten előre meghatározott célprémiumokat vesszük górcső alá. (A célprémium egy olyan összeg, amelyet a munkavállaló az előre kitűzött éves célok 100 százalékos megvalósítása esetén kaphat.) A top menedzser hölgyek esetében kiderül, hogy a vállalati politikák nem teszik lehetővé a férfiakéval azonos prémium kifizetését, ugyanis a tökéletesen teljesítő hölgyek is mindössze az erősebbik nem bónuszainak 46 százalékát kaphatják meg. Az alacsonyabb szinten dolgozó nők nagyjából a férfiak célprémiumainak 87 százalékos szintjén állnak.

Érdekes eredmény, hogy a felmérés adatai szerinte a nők foglalkoztatottsági aránya is elmarad a férfiakétól. Az összlétszám mindössze 37 százalékát teszik ki. Ez különösen erősen jelenik meg, ha a vállalati ranglétrán felfelé haladunk – a felsővezetői pozíciókban mindössze 19 százalék a nők aránya. A férfidominancia egyedül az adminisztratív illetve alsóbb szintű szakértői pozíciókban törik meg.

Jakabos Tünde a Hay Group Javadalmazási üzletágának vezetője szerint a 2010-ben összegyűjtött adatok azt bizonyítják, hogy még mindig erősen tapintható az úgynevezett üvegplafon jelenség, miszerint a nők előtt egy bizonyos karrier szint után bezáródnak a továbblépéshez vezető kapuk.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.