TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2005. június 13. 16:31

Míg Németországban a gyenge gazdasági konjunktúra miatt évek óta a változatlan reálbérek jelentenek problémát, addig a magyar munkavállalók feje az uniós átlagtól messze elmaradó jövedelmek miatt fáj.

Németország a reálbérek hosszabb távon történt változását tekintve sereghajtó az Európai Unió régi tagországaival egybevetve - állapította meg az egyik német alapítvány tanulmánya. A Hans Böckler alapítvány tarifaszámításai szerint 1995 és 2004 között a németországi bérek és jövedelmek reálértékben 0,9 százalékkal csökkentek - idézte a felmérést az MTI.

[ajanlo=194][igazitas=left/]Magyarországon a reálbérek az elmúlt évtizedben igen meredeken növekedtek. A '90-es évek visszaesése után az elmúlt évtized második felében a lassuló infláció és a növekvő jövedelmek egyenlegeként az előző évekhez viszonyítva rendre magasabb átlagjövedelmet regisztrált a KSH. Az 1995 és 2004 közötti időszakban 40 százalék feletti reálbér növekedést mért a statisztikai hivatal. Az idei év első negyedévében a fenti folyamat további erősödést mutatott. A márciusi nettó keresetek 8,1 százalékkal haladták meg a 2004. azonos időszakit, ez 4,4 százalékos reálkereset-növekedésnek felel meg.

Igaz, a magyar bérek lemaradása még így is rendkívül nagy a 15-ök átlagához képest, de még az újonnan csatlakozottak mezőnyében is csak a középmezőnyben található. Magyarországon 5910 euró - azaz az ötödik legalacsonyabb - volt az éves átlagbér 2002-ben az iparban és a szolgáltató ágazatokban az EU tagországai közül, miközben az átlagbér a 25 tagállamban elérte a 26 850 eurót - derül ki abból a statisztikából, amelyet az Európai Bizottság publikált a közelmúltban.

Az MTI által idézett német felmérés szerint a szakszervezetekhez közel álló intézmény kimutatta: ez idő alatt az EU 15 régi tagországában a reáljövedelmek átlagban 7,4 százalékkal nőttek, Nagy Britanniában és Svédországban az emelkedés a 25 százalékot is meghaladta. A Hans Böckler alapítvány szerint a bérek, jövedelmek mérsékelt emelkedése a tartósan gyengélkedő konjunktúra egyik oka, ezért a kereslet élénkítését a bérpolitika eszközével is szolgálni kellene.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok
Sereghajtók a magyarok az európai bérlistákon
Magyarország az európai fizetési lista végén
Évtizedekre vagyunk a nyugati bérszínvonaltól

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.