2016. április 18. 10:46

Egyre több fesztivál válik készpénzmentessé már itthon is. Nézzük, milyen várakozások és lehetőségek vannak ezzel a fizetési móddal kapcsolatban!

A Festipay becslései szerint idén akár a 7 milliót is elérheti a készpénzmentes tranzakciók száma a hazai fesztiválokon, ami mintegy 27 százalékos növekedést jelentene az előző évi 5,5 millió kártyás fizetéshez képest.

Az elektronikus, nem készpénzalapú fizetési megoldások száma évről évre közel 5 százalékkal emelkedik itthon. Ennek a növekedésnek a mértéke különösen kiugró a fesztiválkörnyezetben lebonyolított tranzakciók esetében. 2015-ben a legtöbb látogatót vonzó magyar fesztiválok 90 százaléka ugyanis már készpénzmentes volt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által negyedévente publikált Pénzforgalmi táblakészlet alapján hazánkban már csaknem minden második ember rendelkezik érintéses fizetést lehetővé tevő bankkártyával, a 98 ezer forgalomban lévő POS terminál 55 százaléka pedig már támogatja is ezt a technológiát.

Különösen jelentős a kártyahasználati forgalom az egyetemisták és főiskolások körében, akiknek több mint 86 százaléka már az egyérintéses fizetést részesíti előnyben a MasterCard év eleji felmérése szerint. A megkérdezett hallgatók 98 százaléka rendelkezett bankkártyával, tovább 95 százalékuk mondta azt, hogy okostelefont használt a lekérdezéskor. A kutatás kitért arra is, hogy a fiatalok a felsőoktatási intézmények területén is élnek a bankkártya használatának előnyeivel, különösen annak fényében, hogy a legtöbb campuson adott erre a technikai lehetőség.

Országos szinten a hazai pénzforgalmi szolgáltatók fizetésikártya-elfogadói hálózatához tartozó elfogadóhelyek és az ott üzemelő berendezések (különös tekintettel az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékekre) száma az alábbi grafikonon látható módon alakult.

A MasterCard feltérképezése szerint 22 felsőoktatási intézményben csaknem 127 terminált és 131 egyérintéses fizetőhely volt elérhető, tehát átlagosan magyar intézményenként 5-5 terminál és egyérintéses fizetés áll a hallgatók rendelkezésére. 

Az UniCredit bank kutatása alapján a jelenleg legkorszerűbb fizetési módot már nem csak a fiatalok választják, hanem a középkorúak körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ráadásul utóbbi csoport pénzösszegtől függetlenül is egyre szívesebben vásárol kártyával.

Részben a bevezetett készpénzfelvételi limiteknek, részben a terminálok elterjedésének köszönhetően a készpénzmentes megoldások iránti növekvő igényt a fesztiválszervezők is felismerték. Ezeken a helyeken ugyanis a korszerű fizetési technológia terjedése továbbra is folytatódik, ugyanis idén már 18 fesztiválon a Festipay elektronikus fizetési megoldásait lehet majd igénybe venni. Ezzel a terjedéssel az elmúlt évhez képest csaknem a duplájára nő a készpénzmentes fesztiválok száma, ami prognosztizálhatóan jelentős kártyahasználatot fog előidézni.

A fesztiválkártyák és az érintésmentes bankkártyák gyors terjedésének egyik fő oka, hogy ezek használatával a fizetési tranzakciók az átlagos 20-25 másodperc helyett csupán 3-5 másodperc alatt lebonyolíthatók, ami egy zsúfolt fesztiváli környezetben jelentősen fel tudja gyorsítani a hideg sör megvásárlását.

Márki László, a Festipay Zrt. vezérigazgatója szerint a fesztiválkártyát használók száma egyre dinamikusabban emelkedik, évi mintegy 2-4 százalékos növekedés tapasztalható ezen a területen. Emellett az ezt a fizetési formát használó vásárlók nagyobb arányban is vásárolnak. Méréseik szerint ugyanis akár 10-30 százalékos költési különbségek is felfedezhetők a készpénzzel fizetők és a kártyát használók között az utóbbiak javára. Az egyre készpénzmentesebbé váló fesztiválok kereskedői így számítások szerint bevételük növekedésére is számíthatnak idén a megelőző évekhez képest.

Fontos kiemelni, hogy a bankkártyás tranzakcióknak nem csupán kényelmi, hanem mérhető gazdasági előnyei is vannak. A papíralapú fizetés társadalmi költsége a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint az évi 388 milliárd forintot is elérheti. A betéti kártyás vásárlások növelésével ugyanakkor mintegy 11,35 milliárd összes társadalmi megtakarítást lehetne elérni a jelenlegi költségszerkezet alapján.

Ezeknek az említett költségeknek a jelentős része a kereskedőket terheli, hiszen bár a bankjegyalapú fizetés fix költsége alacsonyabb, mint a banki tranzakciók esetében, a készpénz kezeléséből és szállításából eredő változó költségek (biztonsági ráfordítások, munkaerő, sérült bankjegyek kezelése) a befolyó összeg mértékétől függően egyes számítások alapján a bevételek több mint 0,35-0,50 százalékát is megközelíthetik. 

A készpénzmentes fizetések elterjedésével ezek a készpénz kezeléséből adódó biztonsági ráfordítások jelentősen csökkennek, és a pénz raktározása is jóval tervezhetőbbé válik. Az MNB számításai szerint hazánkban a betéti kártyás vásárlások növekedésének jelenlegi mértékével még legalább 15 évig tartana elérni azt a nyugati tendenciát, hogy az összes tranzakcióban a bankkártyás fizetések aránya legalább 40 százalékos legyen a készpénzes vásárlásokhoz képest.

A készpénzmentes fesztiválok elterjedésével tehát egyszerűbbé, hatékonyabbá, továbbá jóval átláthatóbbá válhatna a standbérlés és maga a bérleti rendszer is akár már idéntől.

mfor.hu  

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.