<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke üdvözli, hogy az új munka törvénykönyve foglalkozik a hálapénz problémájával, és azzal is egyetért, hogy a paraszolvencia elfogadását büntessék, de csak akkor, ha az egészségügyben a bérszínvonal arányos lesz az elvégzett munka értékével.

"A hálapénzzel kapcsolatban eddig mindenki becsukta a szemét" - mondta Papp Magor pénteken az MTI-nek, hangsúlyozva, éppen ezért örül annak, hogy az új munka törvénykönyvében foglalkoznak a kérdéssel. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a hálapénzek 80 százalékát az orvosok 20 százaléka kapja, emiatt - mint mondta - teljesen igazságtalan a rendszer.

A rezidensszövetség elnöke szerint a paraszolvencia felszámolásának egyik eleme lehet az új munka törvénykönyvének erre vonatkozó passzusa, de ehhez társítani kell az egészségügyi dolgozók további bérrendezését. Szükség lenne egy központi irányelvre, amelyben meghatározzák azt a fizetési szintet, amely felett nem elfogadható a hálapénz - mondta, hozzátéve, ahol a munkáltató nem tudja megadni ezeket az összegeket, átmenetileg lehetővé tehetik a paraszolvencia elfogadását.

Papp Magor jó iránynak nevezte, hogy arról beszélnek: a hálapénz nem fér össze a köznormával. Reméli - mondta -, hogy csak átmeneti lesz az a megoldás, mely szerint az intézményvezetők engedélyezhetik a hálapénz utólagos elfogadását, és az egészségügyi dolgozók további bérrendezésével hamarosan véglegesen rendezik a problémát. Akkor ugyanis, ha ez marad a végleges szabályozás, ugyanolyan komolytalanná válik, mint a korábbi kezdeményezések - tette hozzá.

Papp Magor úgy fogalmazott: "Magyarországon akkor lesz jó egészségügy, ha nem lesz benne hálapénz". A paraszolvencia ugyanis "alapjaiban megmérgezi az orvosok és a betegek viszonyát" - tette hozzá. A július elsejével életbe lépő új munka törvénykönyve tiltja, hogy a munkavállaló a munkáltatója belegyezése nélkül külön díjazást fogadjon el egy harmadik féltől.

Rácz Jenő, a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója pénteken az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: az új szabályozás értelmében az előre kikövetelt hálapénz bűncselekménynek számít, az intézményvezetők viszont dönthetnek úgy, hogy a hálapénz utólagos elfogadását engedélyezik. Ennek alapján saját intézményére vonatkozóan Rácz Jenő csütörtökön kiadta a főigazgatói utasítást, amelyben rögzítette: a Veszprém megyei Cholnoky Ferenc Kórházban a továbbiakban is ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás az etikai elveknek megfelelően történjen. Ezek alapján a hálapénz "kikövetelése" bűncselekménynek számít, a paraszolvencia utólagos elfogadása viszont nem.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a következő egy hétben mely intézmény(ek)ben döntenek úgy, hogy írásba foglalják a hálapénz elfogadásának lehetőségét. A kórházvezetők döntésétől függetlenül viszont az egészségügyi államtitkárság ösztöndíjprogramjában részt vevő 600 szakorvosjelölt és 16 kórházi szakgyógyszerész átmenetileg sem fogadhatja el a hálapénzt. Képzésük során a nettó havi 100 ezer forintos támogatásért ugyanis vállalniuk kellett, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

MTI