2011. február 21. 15:52

Rogán Antal szerint a kormány azzal is ösztönözheti a cégeket a bérkompenzációra, ha minden állami pályázat, kedvezmény elbírálásánál figyelembe veszi: az érintett vállalat teljesítette-e az OÉT ajánlásait.

A Rogán Antal vezette, a Fidesz és a KDNP frakciók által február 16-án létrehozott bér- és adómonitoring bizottság azt vizsgálja, hogy a köz- és a magánszférában teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén született bérmegállapodások.

A bizottság hétfőtől ingyenes zöldszámot működtet, amelyen anonim bejelentéseket vár.

Rogán Antal (Fidesz), az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke hétfőn elmondta:  a monitoring bizottság adatokat próbál összegyűjteni azért, hogy világos képet kapjon, az ország mely területén, milyen típusú cégeknél történt meg, vagy nem a bérkiegészítés január 1-jétől.

Hozzátetette: a bizottság a következő egy hétben hivatalos adatokat is begyűjt egyebek mellett az adóhivataltól.

Rogán Antal közölte: az általa vezetett testület egy hónapon belül tesz jelentést a kormánynak, ebben leírja a helyzetet és ajánlást, javaslatokat fogalmaz meg arról, hogy milyen eszközökkel lehet az  alacsony és középkeresetű munkavállalók helyzetét kezelni.

Leszögezte: nem kikényszerítő, hanem ösztönző eszközökben gondolkoznak. Példaként azt említette, hogy kormány azzal is ösztönözheti a cégeket a bérkompenzáció kifizetésére, ha  minden állami pályázat, kedvezmény elbírálásánál figyelembe veszi, a vállalat teljesítette-e az OÉT ajánlásának megfelelő bérkompenzációt.

A kormánypárti politikus úgy vélekedett: a bérkompenzációt nem a cégek akarata ellenére szeretnék elérni, hiszen azok túlnyomó többsége tervezett béremelést, legfeljebb azt megpróbálta elhalasztani az év második felére, a valós gazdasági helyzet megismerése utánra.

A kormányoldal azt szeretne elérni, hogy a cégek üljenek le a munkavállalókkal, és állapodjanak meg a pontos feltételekről, ütemezéséről, és az esetleges visszamenőleges kompenzációról - fejtette ki a gazdasági bizottság elnöke.

Arra a kérdésre, hogy a kormányzati lépés eredményezhet-e a cégeknél elbocsátásokat, azt válaszolta: 140 milliárd forint marad idén a vállalkozásoknál a társasági adó csökkentése miatt, van forrás az emelésre.

A kormánynak azon kell dolgoznia, hogy elérje, minél szélesebb körben érvényesüljön a bérkompenzáció - közölte Rogán Antal, aki biztos abban, hogy a fél év végre ezt el is tudják érni.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.