TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Lényegesen csökkentek a magyarországi háztartások jövedelmei közötti egyenlőtlenségek az elmúlt években - közölte Tóth István György szerdán, a lakosság jövedelmi helyzetével is foglalkozó TÁRKI-kutatás eredményeit bemutató budapesti sajtótájékoztatón.

A legutóbbi, 2005 őszén lezajlott adatfelvétel óta lényeges egyenlőtlenség-csökkenés következett be. "Az egyenlőtlenség csökkenése alapvetően egy lefelé nivelláló folyamat eredménye volt, elsősorban a legfelső népességtized és a középső népességtizedek közötti távolság csökkent" - mondta Tóth György István, a "Köz, teher, elosztás" című, TÁRKI Háztartás Monitor Jelentések 2008 kutatás vezetője.

Mint magyarázta, a felső középrétegek lefelé csúsztak a jövedelemelosztásban, az alsó középrétegek pedig felfelé mozdultak el 2005 és 2007 között. A középjövedelem kétszeresénél többel rendelkezők száma csökkent a legnagyobb mértéken - tette hozzá.

Az adatfelvétel időszakát - 2006 októberétől 2007. szeptemberig - egy erősen lassuló GDP-növekedés, emelkedő infláció, csökkenő reálfogyasztás és nagyon erős nettó reálkereset-csökkenés jellemezte - mutatott rá Tóth György István. Közölte, az a hipotézisük, hogy a 2005 és 2007 közötti változások alapvetően az állami újraelosztási, valamint az adó- és támogatási politikáknak tudhatók be.

A sajtótájékoztatón közreadott jelentésben olvasható, hogy a vizsgált időszakban megfigyelt tendenciák a jövedelem-eloszlás oldaláról nem jártak a relatív szegénység növekedésével. Magyarországon 2007-ben a teljes népesség 13 százalékát tekinthetjük szegénynek. Ez az arány a relatív jövedelmi szegénység változatlanságát mutatja 2005-höz képest - írták.

A TÁRKI szerint az adatok a többi között azt mutatják: a szegénység kockázata csökken az életkorral, a megtakarítással rendelkező háztartások száma nem változott 2005 és 2007 között, háztartási szinten csökkent az informális jövedelmek előfordulása, a lakosság igen kis aránya tanul felnőttkorában, valamint a nyelvtudásban még mindig nagy a lemaradásunk Európa fejlettebb országaihoz képest.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.