4p

A megváltozott gazdasági környezet és a szociális hozzájárulási adó kamatjövedelmekre történt kiterjesztése az emberek pénzügyi gondolkodását is átalakította. Egy friss kutatás szerint egyre fontosabbá válik a megtakarítás a váratlan kiadások fedezésére, emellett idén az adóoptimalizálás is jobban a fókuszba került.

A gazdasági válság alaposan megváltoztatta az emberek pénzügyi gondolkodását: az OTP Öngondoskodási Index kutatásából kiderült, hogy az elmúlt év nehezebb, bizonytalan körülményeinek hatására, igaz, csak minimálisan, de csökkent a megtakarítással rendelkezők aránya. Azonban nőtt azoknak a száma, akik fontosnak tartották volna, hogy rendelkezzenek váratlan helyzetre félretett pénzzel. A megtakarítási célok között talán éppen ezért a megkérdezettek többségének a legfontosabb a váratlan helyzetekre képzett anyagi tartalék, és ezzel együtt a likviditás, azaz a rugalmasan hozzáférhető megtakarítások szerepeltek.

A nyáron bevezetett intézkedés már szociális hozzájárulási adóval (szocho) sújtja a megtakarítási formák zömén elért kamatjövedelmet, így azokra 15 százalékos személyi jövedelemadón túl 13 százaléknyi szocho teher is rakódik, vagyis a hozam több mint egynegyede az államkasszát gyarapítja.

Üdítő kivételt jelent ez alól például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) révén megszerzett hozam, mellyel

kedvező, 10 százalékos adózás vagy akár teljes adómentesség is elérhető.

Ráadásul a tartós befektetésből származó jövedelmet nem terheli ez a fajta közteher.

Bár TBSZ nyitására 2010 óta lehetőség van, népszerűsége az évek során fokozatosan nőtt, de szocho bevezetése után még vonzóbb lett a megtakarítók számára. Kíváncsiak voltunk, az utca embere hallott-e erről a lehetőségről, és belevágna-e ilyen megtakarítási formába.

Bár önmagában a 10 százalékos jövedelemadó vagy épp az adómentesség jól hangzik, annak vannak feltételei is. Amik azonban egyáltalán nem teljesíthetetlenek azok számára, akik törekszenek a pénzügyi tudatosságra.

A TBSZ futamideje összesen 1 + 3 + 2 év. Az első, valójában csonka év a befizetési időszak. Ez a számlanyitás évének utolsó napjáig tart: számlanyitáskor legalább 25 ezer forintot vagy ennek megfelelő külföldi fizetőeszközt kell elhelyezni a TBSZ-en, mely az év utolsó napjáig bármikor bármilyen összeggel növelhető. Ezután, a lekötési időszakban már újabb összeg nem helyezhető el ezen a számlán, azonban

a korábban elhelyezett megtakarítások szabadon és a piaci várakozások függvényében rugalmasan átcsoportosíthatók

az ügyfél kockázatviselő hajlandóságának, hozamelvárásainak megfelelően.

Ha a megtakarító a lekötési időszak harmadik éve előtt kíván felvenni pénzt erről a számláról, akkor a hozamok után meg kell fizetnie a teljes, 15 százalékos személyi jövedelemadót. Ám ha a harmadik év végén nyúl hozzá a megtakarításhoz, akkor már csak 10 százalék a hozam után fizetendő adó, míg a lekötési időszak legvégén, az ötödik év végén adómentesen hozzá lehet férni a megtakarításhoz és annak hozamaihoz is.

Az ötödik év végén adómentesen lehet hozzáférni a megtakarítás hozamaihoz is. Fotó: Depositphotos
Az ötödik év végén adómentesen lehet hozzáférni a megtakarítás hozamaihoz is. Fotó: Depositphotos

Minden évben van lehetőség új TBSZ számla nyitására (évente és szolgáltatónként egyet lehet), amellyel biztosíthatjuk a folyamatos adómentes megtakarítást.

A TBSZ így rendszeres és egyszeri megtakarítások révén is alkalmas pénzügyi céljaink elérésére, az öngondoskodás megteremtésére.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. A fenti termékek és szolgáltatások részletes feltételeiről az ismert csatornákon keresztül tájékozódhatnak. Az OTP Bank fenntartja annak jogát, hogy a tájékoztatásban szereplő termékek és szolgáltatások kondícióit módosítsa.

A tartalmat az OTP Bank támogatta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!