TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. július 11. 11:32
mfor.hu

Az egész világon milliók szenvednek alváshiányban, illetve alvási zavaroktól. Az emberek többségére igaz, hogy nem tudnak elegendő ideig aludni. Ennek okai elsősorban a stressz, a nem kiegyensúlyozott munkabeosztás, a késői étkezések, vagyis az úgynevezett rohanó hétköznapok.

Egy kis statisztika

Számos felmérés kimutatta, hogy a magyar lakosság nemzetközi viszonylatban sajnos nagyon rossz mutatókkal rendelkezik a különböző alvászavarok tekintetében. A magyarok ugyanis rossz alvóknak számítanak.

A felmérésben résztvevők közül a válaszadók 70 %-a érzi úgy, hogy soha vagy csak nagyon ritkán alszik eleget. Mindössze 28 % válaszolta azt, hogy gyakran ébred kipihenten, és csak a válaszadók 2 %-a érzi azt, hogy minden reggelre kipiheni magát.

Munkanapokon a kutatásban résztvevők 10 %-a megy aludni már este 9 óra előtt, 69 % este 9-11 között megy lefeküdni, míg 21 % csak este 11 óra után hajtja álomra a fejét. A felmérésben résztvevők 46 %-a azonban már reggel 6-7 között kezdi is a napot, 35 %-a már reggel 6 előtt is ébren van, míg csupán 19 % alszik reggel 7 óráig.

Hétvégén láthatóan tovább maradnak ébren az emberek, 37 %-a a megkérdezetteknek csak este 11 után fekszik le, 66 %-a pedig a hétköznapinál egy órával tovább is alszik reggel.

A nemek tekintetében a férfiak később fekszenek, és később is kelnek fel.

Tévhit sajnos, hogy a hétköznapokon felhalmozott alváshiányt majd ledolgozza az ember a várva várt hétvége során. Egy nemrégiben publikálásra került nemzetközi kutatás kimutatta ugyanis, hogy a hétvége nem tudja pótolni a munkanapokon felgyülemlett alváshiányt, és az általa okozott károkat. Egy másik kutatócsoport eredményei is megerősítették ezeket az eredményeket. Ráadásul sajnos az is bizonyításra került, hogy az alvási szokásaink, bioritmusunk alakulása alapvetően befolyásolja az anyagcsere folyamatainkat is és így súlyos betegségek (elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, metabolikus szindróma stb) kialakulását segíti elő. A késő esti lefekvéssel- többek között - a késő esti nassolás is az életünk részévé válik, ami könnyen elhízáshoz vezethet, valamint növeli az inzulinrezisztencia kialakulásának lehetőségét.

A kutatási eredmények alapján az alváshiány és az alvásproblémák 13 százalékkal csökkenti az inzulinérzékenységet, ami pedig inzulinrezisztencia kialakulásához vezethet. Ez az állapot a cukorbetegség előszobája. Ráadásul a hétvégi plusz pihenés, többlet alvás mellett is alacsonyabb inzulinérzékenységet tapasztaltak a résztvevőknél, ami felhívja a figyelmet arra, hogy a hétköznapi alváshiányt és ezzel indukált anyagcsere változásokat nem lehet egy kis hétvégi lustálkodással egyszerűen semlegesíteni.

Egy célzott vizsgálattal könnyen feltárható a probléma

Ha alvásproblémákkal küzd, vagy a fenti tüneteket észleli, érdemes alvásdiagnosztikai vizsgálatot végezni. A CMC Déli Klinika alvászavarok teljeskörű kivizsgálását és szükség esetén kezelését végzi.

A hétvégi lustálkodás tehát nem állítja helyre szervezetünket, nem képes pótolni a hiányokat, amiket a krónikus alváshiánnyal szenved el az ember. A kialvatlanságtól egyenes út vezet az elhízáshoz, cukorbetegséghez és szív- és érrendszeri megbetegedésekhez. Tehát érdemes megelőzni a bajt és egy részletes kivizsgálást követően a megfelelő terápiával, stressz kezeléssel, életmód váltással elkerülni a súlyos betegségek kialakulását!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.