<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka az önvédelem. Modernizálják a tananyagot, igyekeznek a gazdaság igényeinek megfelelő szakembereket képezni, de számos olyan szakma keletkezhet, amelyek ma még nem is léteznek. Az alkalmazkodási készség lehet a leghasznosabb tudás a jövőben. Itt az okostankönyv, a Pénzügyi Hősképző játék. 

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára szerint ma a diákok 40 százaléka megy gimnáziumba, 60 százaléka a szakképzésbe. A diákok tanulmányainak közel 80 százalékát az állam finanszírozza, nagyjából 10-10 százalék az egyházi és magánképzések aránya – hangzott el a pénzügyi tudatosságról, annak oktatásáról tartott konferencián, amelyet a Privátbankár.hu rendezett Pénzügyi Tudatosság Fórum 2018 címmel.

A szakmunkások képzésének egy jelentős része áttolódott a felnőttoktatásba, mivel nem divat ma szakmunkás-tanulónak menni. De azután huszonévesen sokan rájönnek, hogy például egy villanyszerelő milyen jól megél. Módosult a szakmák tartalma, egyre több szakmában kellenek informatikai ismeretek, például egy villanyszerelőknek is a kazán vagy az elektromos redőny beállításához.

Szakgimnáziumokba ma ugyanannyian járnak, mint gimnáziumokba, de ezt az arányt emelni szeretnék. A tananyagot modernizálják, a korszerűtlen tananyagok helyett újat adnak. Ám olyan jelentős változások vannak a gazdaságban, hogy nagyon nehéz felbecsülni, tíz év múlva milyen szakmák lesznek kelendőek.

Még nem létező szakmák

A becslések szerint a jelenlegi gyerekek hatvan százaléka olyan szakmában fog majd dolgozni, amely ma még nem is létezik. Eközben olyan ismereteket kell adni, amelyek az adott ágazatban ma szükségesek. Nem kritizálom az oktatást, csak problémákat vetek fel, kihívásokat vázolok – mondta Pölöskeiné.

Bevezették az etikus vállalkozási ismeretek című tantárgyat. Ahhoz, hogy valaki merjen vállalkozni, ahhoz tudás kell – mondta az államtitkár-helyettes. A gyerekek egy része majdan nem az alkalmazotti körben fog dolgozni.

Alkalmazkodási készség, mint alapismeret

A tantárgy során praktikus vállalkozói ismereteket közölnek új, modern módszertannal, az elmúlt időszak gazdasági eseményeit is figyelembe véve. De nem tudnak felkészíteni senkit mindenre, amit a jövő hoz. Így inkább a rugalmas alkalmazkodás képességének elsajátításához járulnak hozzá.

Egyébként az államtitkár-helyettes úgy gondolja, hogy a vállalkozói kedv növekszik, a fiatalok tele vannak kreativitással. Ennek ellenére még kevesen vállalkoznak közülük.

Pénzügyi hőseink

A lehetséges digitális fejlesztési irányokról beszélt Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója. A szervezet kiadványait, két tankönyvet és különböző segédanyagaikat 200 ezren olvassák. Ebben az évben két nagyobb fejlesztést kezdtek el, e-learning tananyagot készítettek a szakgimnáziumok számára, valamint “Pénzügyi Hősképző” néven mobilalkalmazást az általános iskolai tananyaghoz.

Az utóbbinál egy kerettörténetben játékos küldetések során keresztül lehet tanulni. A gazdasági, pénzügyi témákon túl önismereti, társadalmi felelősségvállalási és egyéb fontos hétköznapi ismereteket is tartalmaz.

Itt a Pénzbook

Az e-learning az órákon is, de otthon, tanórákon kívül is használható, egyéni haladást tesz lehetővé, a digitális tartalmak erős vizuális élményt közvetítenek. A 18 lecke interaktív, kvízjáték egészíti ki a fejezeteket. Az alapítvány webináriumokat is készít, Facebook-oldalát “Pénzbook” névre keresztelte. A 2019-es évre nyári akadémiát szerveznek.

Hét év szemléletformálás

A kormány 2017-ben elfogadott egy, a pénzügyi tudatosságot elősegítő stratégiát. Nemzeti stratégiává vált tehát a felismerés, hogy a lakosság pénzügyi tudatosságát fejleszteni kell – mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

A stratégia hét évet ölel fel, felismerve, hogy a folyamat időigényes, mert a tudatosságra kell hatni, szemléletbeli változást kell elérni. Az iskolarendszeren belül, már a fiatal korosztálynál kell elkezdeni. A digitalizáció folyamán létrejövő új szolgáltatások, termékek csak megfelelő tudatossággal kezelhetők biztonságosan.

Kerüljük az impulzív vásárlást

Ha az értékesítőkkel, a piaccal áll szemben a fogyasztó, pénzügyi tudatosság kell, hogy okosan tudjon dönteni. A piac tele van csapdahelyzetekkel, amint a pénzügyi válság során is láttuk. A pénzügyi fogyasztóvédelem világszerte nagy hangsúlyt kap a válság óta.

Míg az árucikkeknél az impulzív vásárlás kevésbé okoz gondokat – mert az áru általában visszacserélhető –, a pénzügyi termékeknél ezt mindenképpen érdemes elkerülni. A digitalizáció felgyorsítja a folyamatokat, mint például a bankok, amelyeknél percek alatt személyi kölcsönhöz lehet jutni. Korábban ez hosszas ügyintézést igényelt, napok vagy hetek kérdése volt. Akkoriban a hosszabb ügyintézési idő a bankoknak is nagyobb lehetőséget adott a hitelezés biztonságának megítélésére.

Az önvédelem a legjobb védelem

A digitalizáció igényeket formál, új igényeket alakít ki, de a pénzügyi tudatosság segítségével ellent tudunk állni a befolyásolásnak, és csak azt vesszük meg, amire valóban szükségünk van. “Önvédelem kell, az a pénzügyi fogyasztóvédelem legmagasabb foka” – mondta a helyettes államtitkár.

Balogh LászlóBalogh László

Ha sikerül a kormány stratégiáját véghezvinni, a családok is jobban gyarapodnak, és a nemzetgazdaság is jobban fejlődik majd. Ez egy nyertes-nyertes játék, sőt hosszú távon a piac is nyer vele. Ha olyan termékekre beszélik rá a fogyasztót, amelyekre nincs is szüksége, vagy amelyek veszteséget termelnek neki, csak csalódást okoznak a fogyasztóknak. Ez pedig a piacnak sem jó, hiszen aláássa a bizalmat. A pénzügyi szektor pedig a bizalomra épül – mondta Balogh.

Érdemes mindent összehasonlítani

A körültekintő pénzügyi döntések nagyon fontosak. Ma is vannak összehasonlító oldalak az MNB felügyeleti honlapján, ahol termékeket lehet egymással összevetni, például számlavezetési feltételeket, hiteleket – hangzott el. A legolcsóbb és a legdrágább folyószáma között például mintegy négyszeres a különbség a magyar piacon, nagyjából 1200 és 5000 forint között.

A jó bankszámla-választással tehát már évi 50 ezer forint körüli összeget lehet megspórolni, és a hitelekről akkor még nem is beszéltünk – mondta Balogh. Ha egy új iPhone kedvéért hetekig böngésszük az internetet, akkor egy hitel kedvéért miért nem? – tette fel a kérdést.

Jövőre is lesz Pénz7

Az eseményen Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jövő év tavaszán is megrendezik a Pénz7 rendezvénysorozatot, amelynek eseményeivel először az iskoláskorúakat célozták meg, de az elmúlt években kiderült, nagy igény van arra is, hogy a diákok mellett a tanárok és a szülők is elsajátítsák a korszerű pénzügyi-vállalkozói ismereteket - tudósított az eseményről az MTI. 

Kártyaolvasó a tanáriba

A pénzügyi ismeretek már önálló kötelező tantárggyá váltak a szakgimnáziumokban. Jövőre ötödik alkalommal rendezik meg a Pénz7 tematikus iskolahetet. Ezen idén több mint 200 ezer diák vett részt.

Sok egyéb mellett az iskolákba telepített bankkártya-terminálok, készpénzkímélő megoldások is erősítik a pénzügyi kultúrát. Például a büfékben, vagy az iskolai befizetéseket a tanáriban is lehet ezekkel bonyolítani – mondta Balogh.

Pénzügyek a tanárképzésben

Kalóné Szűcs Erzsébet, az Egri Eszterházy Károly Egyetem (EKE) oktatási igazgatója szerint programjaik során erősítik a képzések és a gazdasági igények közötti kapcsolódást, javítják a munkaerő-piaci kompetenciákat. Például gyakorlati szakembereket vonnak be az oktatásba, workshopokat rendeznek, erősítik a nemzetközi kapcsolatokat.

Vállalkozási ismereteket megalapozó kurzusokat is kidolgoznak, az oktatókat is továbbképzik, gazdaságtudományi tanárokat is képeznek. De például az egészséges életmódra is nevelik a hallgatókat.

Milyen az az okostankönyv?

Az okostankönyvben a teljes ingyenes, akkreditált tankönyv megtalálható, használható laptopon, tableten, telefonon, digitális, három dimenziós tartalmak is vannak benne – mutatta be Gábor Béla, az EKE IoT Kutatóintézetének igazgatója.

A tankönyv HTML-alapú (webes formátum – a szerk.), videókkal, feladatokkal kiegészítve, 3500 digitális leckét tartalmaz, amit 15 ezer feladat egészít ki. Nagy kihívás volt, hogy minden eszközön fusson, és alkalmazható legyen otthoni tanulásra, de tantermi oktatásra, projektmunkára is – hangzott el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.