2019. június 14. 11:02
mfor.hu

Manapság nem divatos unatkozni. Sőt, minél több program szerepel a naptárunkban, annál nagyobb királynak gondoljuk magunkat, pedig érezzük, hogy az örökös pörgés teljesen kiszívja az energiáinkat. Mégis, nem állhatunk meg, hiszen az előbb láttuk Instán, hogy az egyik barátnőnk Toszkánában bérelt házat, hogy elvégezzen egy borász kurzust, a másik pedig az imént üzente meg, hogy Nepálba utazik megtalálni önmagát. Mi meg azt se tudtuk, hogy elvesztette…

És miközben egyik tennivaló követi a másikat, magunk előtt is letagadjuk, hogy a legszívesebben nem csinálnánk semmit. Csak lustán elnyúlnánk a kanapén, és buta sorozatokat néznénk, vagy végre elolvasnánk egyet azokból a könyvekből, amiket karácsonyra megvettünk magunknak.

Csak az idődet rabolod…

Szép is lenne. De miért ne tehetnéd meg? Miért ne vehetnéd ki ezt a nyarat, hogy egyszerűen sodródj az árral? És a nyárral. Tervezés helyett élj a mának! Hagyd, hogy a programok jöjjenek szembe veled, és ne te hajtsd őket kétségbeesetten. Ha pedig attól félsz, hogy megöl majd az unalom, akkor van egy meglepő hírünk: Sandi Mann pszichológus, a The Upside of Downtime című könyv írója szerint az unalom kifejezetten jót tesz az egészségnek. Növeli ugyanis a produktivitást, felpörgeti a fantáziát és az elmét, ami egészen új távlatokat nyit majd meg előtted.

Gondolj bele, hogy mivel telik egy napod! Dolgozol, ahol folyamatosan információval bombáznak, üzenetek záporoznak rád a barátaidtól, az ismerőseid fotóit pörgeted, az agyad pedig úgy érzi, hogy folyamatosan csinálsz valamit. A helyzet viszont az, hogy ezekkel a haszontalan tevékenységekkel csak a saját idődet rabolod, mintha olyan sok lenne belőle.

Hogyan segít ezen az unatkozás? Amikor a neuronjaidat nem éri semmilyen inger, akkor elkezdenek stimuláció után kutatni, az ábrándozás és a szabad asszociáció pedig új inspirációkhoz vezet. Tudományosan hangzik? Akkor fogalmazzunk másképp: unatkozás közben születhetnek a legjobb ötletek.

Te is megengedheted magadnak

Az unatkozást sokan luxusnak tekintik. Egyáltalán, kinek van ideje unatkozni? Hisz ott a család, a barátok, mindig van mit tenni; meg kell szervezni a nyaralást, kitalálni a programokat, megvenni előre a jegyeket, amivel a spontaneitásnak a lehetőségét is kiiktatod. És az eredmény? A vakációról még fáradtabban térsz haza, mint ahogy elutaztál. Szóval hagyd abba az Airbnb böngészését, és a gyerekek nyarát se oszd be! Hagyd, hogy ők is uncsizzanak egy kicsit, így kénytelenek lesznek a fantáziájukat használni, és az idejüket is megtanulják beosztani.

Ha elsőre elképzelhetetlennek is tűnik egy „unatkozós” nyár, adj neki esélyt! Legyen az a filozófiád, hogy csak olyan programokon veszel részt, amik spontán jönnek. Ne kösd le magad előre, ne ígérj senkinek semmit, csak várd, hogy a lehetőségek találjanak rád. Mert lehet, hogy te nem tudsz előre eldicsekedni a nyári úticéllal, de garantáltan élvezni fogod a szabadságot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.