2018. augusztus 13. 18:10
mfor.hu

A dinnye hazai szerelmesi csalódottan vehették tudomásul, hogy kedvenc gyümölcsük számos üzlet polcáról eltűnt. Az ok szokottnál jóval melegebb nyár.

A rekkenő hőségben sokan vannak, akik a szükséges folyadékbevitel egy részét gyümölcsfogyasztással pótolnák, erre ilyenkor a dinnye az egyik legalkalmasabb termék. Ha valaki a hétvégén, vagy a következő napokban szeretne dinnyét venni könnyen csalódás érheti. Számos üzletben ugyanis hirtelen eltűnt a gyümölcs a kínálatból Budapesten és az agglomerációban. Természetesen, ha valaki mindenképpen szeretne dinnyét venni, némi utánajárással még tud, ám az még a szocialista hiánygazdaságban is ismeretlen volt, hogy a lédús gyümölcs augusztus elején hiánycikk legyen.

A háttérben elsősorban a meleg időállhat, ahogy más gyümölcsök, úgy a dinnye érése sem a megszokott ütemben történik. Jellemző a felborult rendszerre, hogy egyes helyeken már szüretelnek, ami tekintve, hogy a korai szőlőfajtákat sem szokták szeptember eleje előtt szedni meglehetősen szokatlan.

A dinnye esetében a legnagyobb hazai termelőhelyeken jellemzően augusztus 20-a körül szokott véget érni a szezon, egyes kicsit hűvösebb klímájú helyeken pedig a hónap végén. Problémát jelent az is, hogy a meleg tavaszt követő hűvös kora nyári idő miatt a dinnyenövény beporzása - szakkifejezéssel kötése - elmaradt az optimálistól, mondta az MTI-nek egy dél-baranyai gazdálkodó. Ez pedig a termés mennyiségének csökkenését eredményezte, a gazdáknak kártevők ellen is védekezniük kellett, a minőség ugyanakkor átlagon felüli, nagyon jó volt.

Lassan elfogy a földekről a dinnye (MTI Fotó, Komka Péter) Lassan elfogy a földekről a dinnye (MTI Fotó, Komka Péter)

A hírek szerint a dél-baranyai régió – Ormánság - mellett leérett a dinnye Fejér megyében (Cecén és környékén) is. Emellett az ország dinnyeközpontjában Békés megyében is végéhez közeledik a szezon, így nem kell meglepődni, ha egyre kevesebb helyen lehet majd a lédús gyümölccsel találkozni az üzletekben.

A hiány a gyümölcs leérése mellett azért alakulhat ki, mert a legnagyobb termelőknek, igen erős lett az érdekérvényesítése. Ez nem független attól, hogy van köztük Fideszes országgyűlési képviselő és más kormánypárti potentát is. Emiatt az elmúlt években július elején az összes jelentős kiskereskedelmi lánc polcairól eltűntek az importált termékek, és kizárólag magyar dinnyét árultak. A hazai termékek ezt követően két hónapig uralták az üzletek kínálatát, és legfeljebb az utószezonnak számító szeptemberi időszakban találkozhattunk ismét külföldi áruval. Ráadásul több nagy lánc - így például a Tesco vagy a Lidl is - Magyarországról látta el a környékbeli piacokat dinnyével. Összességében az itthon termő dinnye 40 százaléka szokott exportra kerülni, elsősorban a lengyel, szlovák és cseh piacokra. Kérdés, hogy a mostani forró nyárban ez az arány változott-e, illetve mennyiben módosította az exportot a szokásostól eltérő érés.

Erre a rendszerre berendezkedve most nincs is nagyon hova nyúlniuk a láncoknak. Az más kérdés, hogy nem is biztos, hogy túl motiváltak, hiszen a dinnye jellemzően olyan termék ebben az időszakban, amit alacsony árréssel kínálnak, hogy becsalogassák a vevőket, így a terméken nem sokat keresnek.

Sárgadinnyéből talán jobb eséllyel lehet majd a következő hetekben vásárolni. Bár ott is elsősorban a hazai termékek uralják ebben az időszakban a kínálatot, ám nem kizárólagosan. Emellett az is fontos, hogy ott a görögdinnyével ellentétben a kiskereskedelmi üzletekben is számos fajtával találkozhatunk, amelyek érési szezonja hosszabb lehet. Így a normál esetben későbbi fajták mellet import sárgadinnye is lehet az üzletekben.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?

KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!