7p

Decemberben mindenki megkapja a bankjától azt a kimutatást, amely az elmaradt állampapírba történő befektetésének potenciális hozamáról tájékoztat. Sokáig úgy tűnt, az állampapírok utcahosszal vezetnek a lekötött bankbetétek előtt. A helyzet azonban mára igencsak megváltozott.

A kormány az elmúlt évtizedben fokozatosan lebontotta az állampapírok lakossági elérhetőségével kapcsolatos korlátokat. Vonzóvá tette az állampapírokat a kamatadó, a kamatokkal kapcsolatos szociális hozzájárulási adó (kamatszocho) és a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása terén, egyben olyan új papírokat vezetett be az állampapír piacra, amelyek jelentős, akár infláció feletti hozamot kínáltak.

E közben a jegybanki alapkamatot, mely a bankbetétek kamatának iránytűje, mesterségesen alacsony szinten tartotta az inflációhoz képest.

"Évekig úgy tűnt, hogy minden összeesküdött a bankbetétek ellen, így azok lassú kivéreztetésének lehetünk tanúi"mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

"Mostanában azonban, noha a kormány épp a legmagasabb fokozatba kapcsolt a bankokra kötelezően előírt állampapír-befektetési tájékoztatások kiküldésével, az állampapírok és a bankbetétek viszonya meglehetősen sokat árnyalódott. Akik mostanában hozzák meg a befektetési döntéseiket, azoknak az állampapírok mellett újra érdemes számolniuk a bankbetétekkel is."

Sokat változott az állampapírok és a bankbetétek viszonya. Fotó: MTI
Sokat változott az állampapírok és a bankbetétek viszonya. Fotó: MTI

Kamatadó

A pálya természetesen még mindig erősen lejt az állampapírok felé. Az egyik legfőbb érv az állampapír mellett az, hogy nem kell a kamatai után kamatadót fizetni.

A kamatadó tulajdonképpen személyi jövedelemadó (szja), így azzal megegyezően is kamatozik, jelenleg 15 százalékos ez az elvonás.

Ez azt jelenti, hogy a kamatból 15 százalékot elvon az állam a bankbetétek esetében, de nem vonja el az állampapírok esetében. Például, 1 millió forint évi 10 százalékos kamata esetében az éves kamat 100 000 forint, melyből 15 000 forint a kamatadó a bankbetéteknél, így 85 000 forint marad a kamatból. Az állampapírok esetében a teljes 100 000 forintos kamatjuttatás megmarad.

A bankbetéteknél sem kell azonban kamatadót fizetni a tartós befektetési számlára (tbsz) helyezett összegek után, amennyiben a befektető kivárja az adómentességhez szükséges 5 évet. Ez alatt cserélheti a befektetett pénzét különféle konstrukciók között, csak pénzt nem vehet ki a tbsz-ről. Ha a befektető nem várja ki az 5 évet, 3 év után kedvezményes, 10 százalékos szja-t fizet. Részkivét csak a 3. év végén lehetséges, egyéb időpontban a teljes összeget ki kell venni a tbsz-ről.

Kamatszocho

A kamatokat idén július 1-től szociális hozzájárulási adó (szocho) is érinti. Írásunkban azért hívjuk kamatszochónak, mert ez az elvonás nem teljesen azonos a szochóval, a kamatok esetében ugyanis nincs mentesség az adó alól és nincs felső határa sem az adófizetésnek.

A kamatszocho elvonás mértéke a kamat 13 százaléka, mely a kamatadón felül fizetendő.

Ez azt jelenti, hogy a kamatból további 13 százalékot is elvon az állam a bankbetétek esetében, de nem vonja el az állampapírok esetében. Például, 1 millió forint évi 10 százalékos kamata esetében az éves kamat 100 000 forint, melyből 13 000 forint a kamatszocho a bankbetéteknél, így – a kamatadó 15 000 forintos levonásával együtt - összesen 72 000 forint marad a kamatból. Az állampapírok esetében a teljes 100 000 forintos kamatjuttatás megmarad a befektetőnek.

A bankbetéteknél nem kell kamatszochót fizetni a tartós befektetési számlára (tbsz) helyezett összegek után, még akkor sem, ha a betétes a kamatadó-mentesség 5 éve előtt felbontja a betétet.

Világosan látszik tehát, hogy ugyanakkora kamatból az állampapírokhoz képesti kamat 72 százalékát teheti zsebre a befektető a bankbetétek esetében.

Az elmúlt hetekben azonban a csökkenő infláció hatására elindult lefelé a jegybanki alapkamat, és az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata is, miközben a bankbetétek többségében megtartották versenyképes kamatszintjeiket.

A PMÁP egy 9 éves futamidejű állampapír. Ha idő előtt eladja azt a befektető, akkor 1 százalékos díjat kell fizetnie a Magyar Államkincstárnál. Ez azt jelenti, hogy az ennél jóval rövidebb futamidejű bankbetétekkel az állampapírt csak úgy lehet összehasonlítani, ha a kamatából 1 százalékot levonunk. Így a jelenlegi PMÁP sorozattal középtávon – legalábbis a futamidő első másfél évében - évi 8,90 százalékos kamattal érdemes számolni.

Ilyen kamatszint mellett pedig ma már megfontolandó döntés lehet a lekötött betét választása is, még akkor is, ha annak többlet elvonásai vannak az állampapír kamatához képest.

Milyen betétkamatok vannak jelenleg a piacon?

Az MBH Bank kínálja jelenleg a legmagasabb kamatszintet a lekötött betétek piacán, igaz, csak pár kiválasztott célcsoportnak. Ezek a konstrukciók azonban felveszik a versenyt a PMÁP állampapírral. Fix 11 százalékos (nettó 7,92 százalékos) éves kamatot fial egy évre a Promóciós 12 hónapos lekötött betét azoknak, akiknek az MBH Bankcsoporton belül vezetett értékpapírszámlájukon egy éves futamidejű lakossági állampapírjuk (1MÁP) vagy a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) értékpapírjuk lejárt, illetve netán lejárati idő előtt visszaváltották azokat.

Egy másik lehetőség a prémium ügyfélnek minősülő magánszemélyek évi fix 10 százalékos betétkamatot (nettó 7,2 százalék) kínáló akciós 6 hónapos Prémium Betétje. A kamat ráadásul évi 11 százalékos (nettó 7,92 százalékos), ha a befektető legalább 50 millió forintos személyes megtakarítási összvagyonnal rendelkezik az MBH Banknál.

Egy harmadik befektetési lehetőség az MBH Banknál az Akciós 3 hónapos Kombinált Betét, mely 3 hónapra évi fix 12 százalékos (nettó 8,64 százalékos) kamatot fial az új forrásból származó befektetésekre, ha a megtakarító 2023-as gyűjtőévű Tartós Befektetési Értékpapírszámlával (tbsz) is rendelkezik a bankcsoportnál. A tbsz-re tett pénzzel megegyező összeg köthető le a 3 hónapos betétben. Az akciós betét maga nem helyezhető tbsz számlára.

A Gránit Banknál is vannak magas betétkamatok. A Gránit KamatMax betét fél évre évi fix 9 százalékos (nettó 6,48 százalékos) kamatot kínál akkor, ha a betétes a betét lekötése mellett havonta legalább 20 000 forintnyi összértékben, összességében a teljes betétlekötési idő alatt pedig legalább 120 000 forintnyi összértékben vásárol a bankkártyájával.

Egy másik lehetőség a 13 hónapos futamidejű Gránit KamatMax Plusz betét, mely viszont nincs fixálva, a mindenkori éves MNB alapkamat 2 százalékkal csökkentett értékét kínálja naponta, mely jelenleg évi 9,50 százalékot (nettó 6,84 százalékot) jelent. A magas kamat feltétele egy aktivált betéti bankkártya a Gránit Banknál.

A MagNet Bank egy különleges betétlekötést kínál a befektetőknek, melynél bónuszt fizet ki a kamat mellé. Ez azért különleges, mert a bónuszra a kamat jellegű elvonások nem vonatkoznak. A HELLO betét azonban csak új ügyfelek számára nyitható meg. Az évi 5,25 százalékos (nettó 3,78 százalékos) betétkamat mellé a bónusz tulajdonképpen további évi 2,4 – 3 százalék közötti nettó kamatot jelent, így akár évi 6,78 százalékos nettó kamat is elérhető.

Az Erste Bank másképp kínál – akár inflációkövető – befektetési lehetőséget. A 2023. december 18-ig elérhető Erste Dupla Fix megtakarítás a pénz egyik felét kötvényekbe, a másik felét pedig bankbetétbe fekteti be. A betét rész rövid távon fix, évi 6,80 százalékos (nettó 4,896 százalékos) kamatot fizet 6 hónapra, az Erste HUF kötvény pedig 2 évre kínál ugyanekkora mértékű éves kamatot, alacsony kockázat mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!