2018. március 20. 08:56
mfor.hu

Ezt a jegybankelnök másik fia vette, de ugyanúgy Matolcsy unokatestvérének bankja adta rá a pénzt.

Kastélya van Matolcsy György idősebb fiának, Máténak, melyet a fiú ugyanúgy a cégén keresztül vásárolt, mint testvére, Ádám a luxusvilláját, és ugyanúgy a jegybankelnök apa unokatestvérének bankja adta rá a hitelt. És a két épület egymástól 200 méterre áll a Rózsadombon, írja a 24.hu.

Matolcsy György Matolcsy György

A Kondor úti kastélyt Matolcsy Máté Mém Műhely Kft.-je vette meg tavaly júliusban, két héttel azután, hogy öccse cége megvásárolta a kőhajításnyira álló luxusvillát, ahol Matolcsy György és felesége él. A kastély viszont nem a Mém Műhely, hanem Máté másik cége, az Amur Online Kft. székhelye lett tavaly novemberben - ugyanaznap, amikor Máté és felesége lakcíme is ez lett.

Az idősebbik Matolcsy-fiú ingatlanának már nem aktív a hirdetése, de a megjelölt ár 150 millió forint volt. A hirdetést itt lehet megnézni. A 179 négyzetméteres lakórészt az alsó szinten 393 négyzetméternyi, a tulajdoni lap szerint mellékhelyiség toldja meg.

Ahogy Matolcsy Ádám villájánál, ebben az esetben is Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja, az NHB Növekedési Hitel Bank adott pénzt a vásárlásra. 90 millió forintos jelzálog van bejegyezve az ikerházfélre, mely jelzálogbejegyzése az ingatlan hivatalos tulajdonosánál, a Mém Műhely Kft.-nél is megjelenik.

A Mém Műhely Kft. bevétele az utóbbi években 7 millió forint körül ingadozott, az eredménye a nulla körül, de inkább veszteséget termelt:

  • 2012-ben: 5,5 milliós veszteséget,
  • 2013-ban: 1,2 milliós mínuszt,
  • 2014-ben: 700 ezres nyereséget,
  • 2015-ben: 1,8 milliós nyereséget,
  • 2016-ban 4,9 milliós veszteséget hozott össze a cég.

A 24.hu szerint egy 90 millió forintos hitelnek a havi törlesztőrészlete 500-600 ezer forint, vagyis évente 6-7 millió forint körül mozoghat, ilyet egy gyengén muzsikáló cég nem tud kitermelni. Igaz, a tavalyi év teljesítménye ettől még sikerülhetett sokkal jobban is, de azt majd a májusban közzéteendő céges beszámoló tárja fel.

A lap megkérdezte Matolcsy Mátét, hogy hogyan kaphatott a minimális forgalmat felmutató cége kölcsönt, és miként képes kitermelni a törlesztőrészletet. Erre ő ezt válaszolta:
"az ügylet során a cég többlet fedezetet és egyéb biztosítékot adott a bank számára. A felújítandó állapotban lévő ikerházfelet alacsony ára miatt vette meg a cég (hosszú távú befektetésként), a kedvező vételár feltétele volt, hogy gyorsan fizessünk. Egy hasonló értékű budai ingatlan eladásából finanszíroztam volna a vásárlást, de ennyi idő alatt nem tudtam azt eladni. Ezért az NHB Banktól kért hitelt a cég, a régi ingatlant azóta sikerült eladni, és a hitel jelentős részét ezután előtörlesztettük."

Frissítés: Szemlénk megjelenése után levelet küldött nekünk az MNB, melyben az alábbiak állnak:

  • a jegybankelnököt valótlanul hozzák kapcsolatba egy rózsadombi villa tulajdonlásával
  • a 24.hu cikkében szereplő kastély valójában egy felújítandó ikerház fele, amely soha nem volt villa
  • az MNB valamennyi rá vonatkozó kérdésre érdemben válaszolt, a 24 cikke állításával szemben