<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		
mfor.hu

Hó elején és hó végén is pénz érkezik a gyereket nevelők számlájára.

Gyakorlatilag már évek óta hagyománnyá vált, hogy évente két alkalommal kétszer utal az állam családi pótlékot az arra jogosultaknak. Az egyik ilyen alkalom a szeptemberi tanévkezdés, a másik pedig a karácsony.

Az államkincstár naptára szerint augusztus 2-án kapták meg az érintettek a július hónapra járó családi pótlékot, majd augusztus 23-án újra pénz érkezik a számlára. Ez azonban nem extrajuttatást jelent, hiszen a hosszú hétvége után az augusztus hónapra járó ellátást utalja ki az állam, ami hivatalosan szeptember elején lenne esedékes.

Kétszer jön a pótlék augusztusban (Fotó: Pixabay) Kétszer jön a pótlék augusztusban (Fotó: Pixabay)

A kormány azzal, hogy előrehozza az augusztusi összeg utalását, a családok számára anyagilag szeretné könnyebbé tenni az iskolakezdést. Ezzel támogatja azt, hogy iskolakezdésre minden szükséges felszerelést időben be tudjanak szerezni a szülők a gyermekük részére. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, le is írjuk: ennek a segítségnek az az ára, hogy szeptember hónapban egy forint nem érkezik a számlára családi pótlék címén.

A családi pótlék összege egyébként a gyermekek számától függ. Egy gyermek esetén 12 200 forint, két gyermeknél 13 300, három gyermek esetén pedig 16 ezer forint gyermekenként. A juttatást ugyanazon gyermek után csak egy jogosult, tehát csak az egyik szülő igényelheti. Összege 2008 óta változatlan.

Noha a kormány kommunikációjának és szakpolitikájának egyaránt fontos eleme, a gyermeket vállalók és nevelők támogatása, az alanyi jogon járó családi pótlék emelése mégsem illik bele az intézkedések sorába. A segély helyett a munkaelv itt is megmutatkozik, hiszen munkára ösztönző és munkabérre alapuló támogatási rendszert dolgozott ki. Leggyakrabban hivatkozott érv az emelés ellen, hogy a családi pótlék csak egyetlen eleme annak a sokrétű családtámogatási rendszernek, amit 2010 óta kidolgozott és bevezetett a kormány.

Családi pótlékra az állam a költségvetésből évente kicsivel több mint 300 milliárd forintot költ el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.