TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Egyrészt a biztosítók is egymásra licitálnak a jobb ajánlatokkal, másrészt a vagyoni helyzetünkben is jelentkezhet olyan változás, amely miatt változhat a biztosításunk ára és a kártérítések összege.

Bár a banki termékek terén a hitelkalkulátor oldalaknak köszönhetően egyre jobb a helyzet, a lakásbiztosítások piacán továbbra sem nevezhető bevett szokásnak, hogy az ügyfelek néhány évente felülvizsgálják az ajánlatokat és ha úgy alakul, kedvezőbbre cserélik az otthonbiztosítást. Pedig több olyan tényező is bekövetkezhet, amely miatt megéri időről időre megvizsgálni, hogy milyen ajánlatokat kínálnak a biztosítók.

Érdemes évente felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat. Fotó: Pixabay Érdemes évente felülvizsgálni a lakásbiztosításunkat. Fotó: Pixabay

Új termékek a porondon

Másodikként érkezett a minősített fogyasztóbarát termékek sorába például a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóbarát jelzését csak modern, innovatív, de ugyanakkor egyszerűen igényelhető, díjazásában átlátható lakásbiztosítás kaphatja meg: a kárrendezés teljesen digitális és gyors, a biztosításnak pedig a leggyakoribb károkra mindenképpen fedezetet kell nyújtania, továbbá kiegészítő biztosításokat is köthetünk.

Nem csak az MNB minősítése jelent újdonságot: a legtöbb biztosító ma már kinál online csatornás ügyintézést, ez kiemelten fontos lehet a járvány alatt. A biztosítási termékek is egyre több kockázati eseményre nyújtanak fedezetet, de a biztosítási csomagokkal szinte teljesen a saját ingatlanunkra szabhatjuk, hogy az ingatlanon kívül milyen további ingóságokra szeretnénk védelmet és mekkora összegig. Ilyen bővítés például, hogy akár okoseszközökre (mobiltelefonra, laptopra), kinti kamerára is kiterjeszthetünk egy-egy biztosítást.

Változhat a vagyoni helyzetünk

“Talán még fontosabb érv a rendszeres vizsgálat mellett, hogy az évek során változik a vagyoni helyzetünk, és egyre több és nagyobb értékű eszköznek lehet szüksége biztosításra, az ingatlan értékének emelkedéséről nem is beszélve” - véli Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője. Ilyen értéknövelő esemény például egy felújítás - amelyre januártól már 3 millió forint állami támogatást is kaphatunk -, vagy ha új autót veszünk, esetleg kisállat került a családba.

Mindkét szempont miatt érdemes lehet körülnézni időnként, hogy milyen biztosítások közül választhatunk, hiszen nem érdemes magasabb biztosítási díjat fizetni, mikor megkaphatjuk olcsóbban ugyanazt a védelmet, és természetesen az sem előnyös, ha alulbiztosítjuk otthonunkat és egy baj esetén csak a kár töredékét fedezi a szolgáltatás.

De hogyan váltsunk lakásbiztosítást? A Bank360.hu körüljárta a folyamatot.

Nem bonyolultabb, mint egy kötelező biztosítás

Ha biztosítást váltunk, elsőként azt kell eldöntenünk, hogy maradunk-e ugyanannál a biztosítónál, amelyiknél korábban, vagy a szolgáltatót is lecseréljük.

Ha maradunk a biztosítónál: ha csak egy számunkra kedvezőbb csomagra cserélnénk a lakásbiztosításunkat, egyszerűbben is megtehetjük, mintha biztosítót váltanánk. Sok esetben ugyanis elég egy szerződésmódosítás, amelyet bármikor kezdeményezhetünk - főleg, ha ez magasabb havi díjfizetéssel is jár. Egyszerű ilyenkor a helyzet, hiszen csak a biztosítóval kell felvennünk a kapcsolatot, hogy jelezzük, átszerződnénk egy új termékre.

Ha biztosítót váltunk: elsőként a meglévő biztosításunk kötésének évfordulójára lesz szükség. A szerződést ugyanis bármikor felmondhatjuk, kivéve az évfordulót megelőző 30 napban. Ha nem esünk bele ebbe az időszakba, indíthatjuk is a folyamatot a biztosító valamely csatornáján. Fontos, hogy nem elég elindítani a folyamatot, a kérvénynek be kell érkeznie a 30 napot megelőzően. Az újabb termékeket már online is lemondhatjuk, de telefonon és levélben biztosan járható az út. A lemondáshoz szükségünk lesz a személyes adatainkra és a biztosítás kötvényszámára vagy szerződésszámára, illetve a biztosított ingatlan címére. Ha így járunk el és nincs egyéb akadályozó tényező, például rendezetlen díjtartozás, az évforduló alkalmával a biztosító törli a szerződésünket. Azaz - az egyedi döntések kivételével - nem a felmondás napjával szűnik meg a biztosítás, hanem az évfordulóval.

Innentől már szabadon kereshetünk új lakásbiztosítást a megújult igényeinkre szabva. Ebben segítségünkre van a Bank360.hu lakásbiztosítás kalkulátora is, ahol összehasonlíthatjuk a biztosítók ajánlatait.

Persze más a helyzet, ha határozott idejű szerződést kötünk, vagy valamilyen kedvezményért cserébe vállaltunk hűséget. Előbbi esetben csak egyedi elbírálás alapján bólinthat rá a biztosító is a szerződés megszüntetésére, utóbbinál pedig akár az is megtörténhet, hogy a díjkedvezményeket a biztosító utólag ráterheli az ügyfélre. Éppen ezért a fenti két esetben járjunk el alaposan és érdeklődjünk a biztosítónál a következmények felől, amennyiben hasonló cipőben járunk!

Több száz ingatlan értéke nőhet

“Az elmúlt hetekben megannyi, családosokat érintő kedvező bejelentés látott napvilágot, amelyek érintették például a használt lakásokat is. A kormány új családvédelmi intézkedései között szerepel például, hogy 3 millió forintig az állam beszáll a családosok lakásfelújítási projektjébe” - emelte ki Veres Patrik. Mivel a lehetőség nem csak a csokkal vásárolt ingatlanokra vonatkozik, várhatóan rengetegen veszik majd igénybe a kedvezményt, amelynek jelentős értéknövelő hatása lehet a használt lakások piacán.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.