TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Napjainkban már elengedhetetlen, hogy a jövőt és a családunkat szem előtt tartva félre tegyünk, hiszen sosem lehetünk elég biztosak abban, hogy mi fog velünk történni, akár holnap, akár egy-két év múlva. Ezért fontos, hogy olyan megtakarítási formát válasszunk, amellyel nagyobb összegeket is képesek lehetünk felhalmozni a gyermekeink iskoláztatására vagy éppen az idős éveinkre.

Miért fontos az öngondoskodás és megtakarítás?

 

 • Sokan napról napra élnek és bele sem gondolnak, hogy mit hoz a jövő. Egy hirtelen jött élethelyzet, például munkanélküliség esetén könnyebben tudjuk megoldani a felmerülő anyagi problémákat.
 • Nem titok, hogy a félretett pénzből könnyebben engedhetünk meg magunknak dolgokat. Egy nyaralást, egy kocsit, egy új telefont.
 • A családunk jövője talán a legfontosabb szempont, ha megtakarításról beszélünk, hiszen a megfelelő életkörülményeket, iskoláztatást nem mindig fedezi a havi bevételünk.
 • Na és persze ott van a saját jövőnk, amelyet öngondoskodás nélkül már nehéz nyugodtan elképzelni. Az időskorban fellépő betegségek, kórházi kezelések vagy nyugdíj kiegészítésképpen mindenképp szükséges tartalékot képeznünk.

 

Mi a kapcsolat a hozam és a kockázat mértéke között?

Érdemes tudni, hogy a megtakarítás elhelyezésekor lemondunk a pénzünk elköltéséről, amelyért cserébe elvárjuk, hogy gyorsan és több pénzünk legyen. A félretett pénzünk azonban akkor biztosít nyereséget, ha a bank által ígért hozam a kifizetéskor meghaladja az infláció azonos időszakra vonatkozó mértékét.

A bankbetétek vagy állampapírok esetében a lekötött pénzt és az ígért kamatot is megkapjuk, viszont az alacsony kockázat miatt jóval kevesebb nyereségünk lesz, mintha olyanba fektetjük a pénzt, amely nagyobb rizikóval jár. Ilyen a kötvény vagy a részvény, amelyek magasabb hozamot képesek hozni hosszabbtávon.

Megtakarítás Megtakarítás

Ezeket a megtakarítási formákat érdemes ismerni

Ha sikerült eldöntenünk, hogy mennyit és hogyan szeretnénk félretenni, akkor következő lépésként utána kell járnunk, hogy milyen megtakarítási formák vannak és milyen előnnyel képesek szolgálni.

Folyószámla

Folyószámlával szinte mindenki rendelkezik, hiszen a fizetéseket a legtöbb esetben erre utalják. De biztonságos megtakarításra is alkalmas.

 • Könnyen tudunk félretenni
 • Kevés kockázattal jár
 • Kiszámítható, de alacsony hozamot hoz
 • A megtakarítási idő hosszabbtávú is lehet
 • Számlavezetési, pénzfelvételi és utalási díja van
 • Rendszeres jövedelem szükséges hozzá

Megtakarítási számla

Ha rendszeresen szeretnénk megtakarítani, akkor az egyik legjobb választás, ha külön számlát nyitunk, de itt sem számíthatunk magas hozamra. 

 • Kisebb kiadások fedezésére alkalmas
 • A kamat nem állandó
 • Alacsony kockázattal, alacsony kamatozást ígér
 • 18. életévet szigorúan be kell tölteni hozzá
 • Rugalmas, így bármikor hozzáférhetünk

Lakossági állampapírok

A lakossági állampapírok a legkiszámíthatóbb lehetőségnek számítanak, ám ezek eltérő futamidőt és kamatozást kínálnak számunkra. Biztos hozammal járnak és több éves futamidőt választhatunk.

Befektetési alapok

Igaz, hogy nagyobb kockázattal jár, ugyanakkor magasabb hozamot hozhat a házhoz. Ehhez azonban szükséges a piac alapos ismerete is. Általában 5 év futamidőt javasolnak ezekre és magánszemélyként vagy vállalkozásként is befektethetjük a pénzünket.

Lakástakarék

Igaz, hogy állami támogatás már nem jár a lakástakarékok mellé, ettől függetlenül jó befektetésnek számítanak, ha ingatlant szeretnénk vásárolni vagy csak felújítanánk a lakást. Akkor is érdemes ebben a megoldásban gondolkozni, ha előtörlesztenénk meglévő ingatlanhitelünket, vagy önerőt biztosítanánk a kölcsönfelvételhez.

Babakötvény

Ennek a segítségével állami támogatás mellett gondoskodhatunk gyermekünk jövőjéről. A speciális állampapír keretében 42 500 forint életkezdési támogatás érhető el, a befizetésekkel együtt pedig hosszú ideig kamatozhat a megtakarításunk. Semmilyen kockázattal nem jár,  a futamidő 19 év.

Egészségpénztár

A jövőnk és pénzügyi biztonságunk mellett természetesen az egészségünkről is gondoskodhatunk. Az egészségpénztárban megtakarított pénzünket gyógyszertári vásárlásra, magánorvosi ellátásra is fordíthatjuk.

Mennyit érdemes félretenni?

Nincs kőbe vésve, hogy mennyit kell félretenni, ugyanakkor, ha már havi 5000 forintot fordítunk a megtakarításra az 5 év után, 33,3%-os kamattal 450.000 forint nyereséget termelhet. 10 év után ez az összeg már az 1 millió forintot is elérheti, 20 év után pedig 2,5 millió forintunk lehet. De ha ennél magasabb összeget tudunk befizetni, mondjuk 25 ezer forintot, akkor 5 év után 2 millió, 10 év után 5 millió, 20 év elteltével pedig 14 millió forinttal számolhatunk. Így ki lehet jelenteni, hogy nagy havi összegekkel éri meg befektetni. A manapság fontos és “divatos” nyugdíjszámlákra is tudunk szabadfelhasználású pénz befizetni, ami szintén segítheti a jövőnket, hiszen ezek is közepes hozamú befektetési konstrukciók.

Ám, mielőtt döntünk fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mire akarunk félre tenni. Készítsünk költségvetést, hogy lássuk mekkora összeget tudunk ráfordítani a megtakarításra.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.