4p

A koronavírus-járványnak köszönhetően valamelyest mérséklődtek az ingatlanárak, az év elején életbe lépő lakástámogatási elemek, illetve az alapanyagárak emelkedése miatt azonban 2021-re növekvő keresletet, és újfent áremelkedést várnak a szakértők. Önerőből így egyre nehezebb lakást venni, nem véletlen, hogy a kihelyezett lakáshitelek volumene is rekordot döntött márciusban - most először lépte át a 100 milliárd forintot. Emellett a kamat továbbra is alacsony maradt, így kedvező ajánlatok közül választhatnak azok, akik lakásvásárlás előtt állnak.

A kitűzött lakáscélok eléréséhez piaci és állami támogatással igényelhető konstrukciók is rendelkezésre állnak. A piaci kamatozású hitelek között értelemszerűen nagyobb a választék, emellett speciális feltételeknek sem kell megfelelni az igénylésnél. Ezzel ellentétben például a csoknál vagy a nem jelzálog alapú, de a lakás finanszírozásnál gyakran előtérbe kerülő babaváró hitelnél kötelező elem a gyermekvállalás - cserébe kedvezőbb hiteldíjakra és vissza nem térítendő támogatásra is számíthatnak a vevők.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Ha azonban az állam által szabott feltételek nem teljesülnek, akkor a támogatások visszafizetése jelentős anyagi terhet jelenthet. Vagyis ha nem szeretné az igénylő összekötni a lakáscélokat a családalapítás körülményeivel, a hagyományos lakáshitelek közül érdemes választani.

Milyen díjakra lehet számítani az igénylésnél?

Az elérhető ajánlatok összehasonlítását a Bank360 hitelkalkulátorával végeztük el. 10 millió forintos hitelösszeggel, 20 éves futamidővel és legalább ötéves kamatperiódussal számolva a THM mindössze 3,25 százalék - feltéve, ha legalább három hónapos folytonos munkaviszonyt és havi nettó 250 ezer forintos jövedelmet igazol az igénylő. A havi törlesztőrészlet így 56 435 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 551 000 forint lesz.

Ha ennél magasabb törlesztőrészlet is belefér, érdemes rövidebb futamidőt választani - ezáltal a kamatköltség is csökken. Az előző példaszámításban, ha a 20 éves futamidőt 15 évre módosítjuk, a kalkulátor szerint az elérhető legkedvezőbb THM továbbra is 3,25 százalék marad. A havi törlesztőrészlet 69 994 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 12 605 520 forint lenne. A rövidebb futamidővel számolva tehát a törlesztőrészlet 13 ezer forinttal emelkedik, a teljes visszafizetendő összeg azonban megközelítőleg egymillió forinttal csökken.

Ha ennél is rövidebb, például tízéves futamidőt szeretnénk, akkor 3,26 százalékos THM-mel lehet számolni, a havi törlesztőrészlet pedig megközelíti a 100 ezer forintot; ontosan 97 458 forintot kellene havonta fizetni, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11 701 560 forint lenne. Hiába csökkenne így a teljes visszafizetendő összeg körülbelül 900 ezer forinttal az előző ajánlathoz képest, öt éves kamatperiódussal számolva ekkora törlesztőrészlet nem fér bele az adósságfék szabályok miatt a havi nettó 250 ezer forintos jövedelembe - a legfeljebb vállalható törlesztőrészlet ebben az esetben 87 500 forint lenne. Adóstárs bevonásával vagy legalább 279 ezer forint igazolt jövedelemmel lenne elérhető az ajánlat.

Számolhatunk fix kamattal is

Fix kamattal a kereset nagyobb része fordítható törlesztésre, 250 ezer forintos jövedelemnél akár 125 ezer forint is elmehet a hitelre a jtm-szabályok alapján. 20 éves futamidőnél ez még nem jelent gondot, 10 millió forintnál és fix kamatnál ugyanis a törlesztőrészlet 63 001 forintra jön ki, 4,55 százalékos THM-mel számolva. A teljes visszafizetendő összeg így 15 126 840 forint.

15 éves futamidőnél a THM marad 4,55 százalék, a havi törlesztőrészlet 76 249 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 13 731 420 forint. Ha csak 10 éves futamidővel számolunk, akkor a THM 4,27 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 102 151 forint lesz. A teljes visszafizetendő összeg 12 258 120 forint. Ez fix kamatozás mellett a havi nettó 250 ezer forintos jövedelemmel is felvehető, és ebben az esetben a futamidő alatt nem kell attól tartani, hogy megemelkedik a havi törlesztőrészlet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!