<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mármint kockázatmentesen. Mert sokan nem értenek a pénzügyekhez és megelégednek annyival, hogy valami biztonságos helyen fialjon a pénzük. Ezekből a lehetőségekből gyűjtöttek egy csokorral a BiztosDöntés.hu szakemberei.

Nincs könnyű dolga annak, aki ma biztonságos befektetésbe helyezné a pénzét. Évek óta megszokhattuk ugyanis, hogy a banki kamatok a jegybanki alapkamat csökkentésével a nulla szint közelébe kerültek.

A 2021 óta egyre emelkedő infláció azonban alaposan felforgatta a piacot. A bankok ismét kétszámjegyű kamatokkal jelentek meg a piacon, az állam pedig többször is emelni kényszerült papírjai kamatán.

Banki ajánlatok évi 10 százalékos betéti kamat felett

A Gránit Bank feltételhez kötött GRÁNIT KamatMax Plusz betétje kínál 10 százalék feletti éves kamatot. A 12 hónapra lekötött pénzre az aktuális jegybanki alapkamatnál 2,75 százalékkal kisebb kamatot kínálva jön ki az évi 10,25 százalékos bruttó - vagyis a 15 százalékos kamatadó levonása előtti - betéti kamat. Ennek feltétele, hogy a betétes legalább 50 ezer forintot lekössön, továbbá, hogy aktivált betéti kártyája legyen a Gránit Banknál. Utóbbi nélkül a kamat csak évi 0,50 százalék, lejárat előtti betétfeltörés esetén pedig csak évi 0,10 százalékot fizet e hitelintézet.

A másik bank, amely kétszámjegyű kamatot kínál, az Oberbank. Az osztrák hátterű magyar leánybank legalább 8 millió forintot elérő megtakarítás esetén két futamidőben kínál 10 százalék feletti betéti kamatot: 9 hónapra lekötve évi 10,45, 12 hónapra pedig 10,75 százalékost. Itt is kamatadó előtti kamatról van szó, ezeket a kamatokat tehát 15 százalékos kamatadó terheli. A futamidő lejárata előtti betétfeltörés esetén az ígért kamat felét fizeti ki a bank.

Kincstári optimizmus. Fotó: MTI
Kincstári optimizmus. Fotó: MTI

Az OTP Bank kínál még 10 százalékos kamatot, de nála kizárólag a lejáró Egyéves Magyar Állampapír köthető le ebben a betétben.

A többi hazai banki konstrukció kamata mind egyszámjegyű betéti kamattal kecsegtet.

Nem mondhatni tehát, hogy a jegybanki kamat drámai, kevesebb mint másfél éven belül 0,6-ról 13 százalékra való emelése hatott volna a piacra: jellemzően fél-egy százalékos kamatot kínálnak lekötött betéteikre a bankok. Pedig a kamatadó levonása után még ezek a kétszámjegyű kamatok sem követik le az inflációt.

Aki az inflációt szeretné utolérni, annak más konstrukciók felé kell fordulnia.

Állampapírok infláció feletti hozammal

Ezek pedig - a kockázatmentes befektetési piacon - egyedül az állampapírok lehetnek.

Az állam 2014-től kezdve több lépcsőben egyre vonzóbbá tette az állampapírokat a lakossági befektetők számára. Ezek a hatások mára egyértelműen a bankkamatok gyilkosai lettek: illetékmentes utalási lehetőség az államkincstárba és vissza, kamatadó-mentesség, illetékmentes befektetés az állampapírokba. A kincstár emellett ingyenesen vezeti az értékpapírszámlát, ingyenes készpénzfelvételt kínál róla, szintén pénzügyi tranzakciós illeték nélkül.

S ha ez még nem lenne elég, az állam több ízben is olyan magasra emelte egyes állampapírok kamatait, hogy az leköveti az infláció változását.

Talán ez az együttes, legyőzhetetlen vonzalom az oka annak, hogy a bankok versengése a lekötött betétek piacán a magas jegybanki alapkamat ellenére is megszűnt.

Alapvetően két olyan állampapír szerepel a lakossági kínálatban, mely kamatozását tekintve értékálló ezekben az inflációs időkben is.

Az egyik a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). Ennek kamata már csak azért is értékálló, mert a kamata eleve az inflációhoz van kötve. Az előző évi, KSH által közzétett inflációval megegyező éves kamatot fizet, megfejelve azt a 4 éves futamidőre 0,75, a 6 évesre pedig 1,50 százalékpontos kamatprémiummal.

A KSH január 13-án publikálja a 2022. évi inflációt, amely a következő, 1 éves kamatciklusra hat majd. Addig - a tavaly szeptember vége óta, emelt kamattal kibocsátott PMÁP-konstrukciók esetében - 2023. január 26-ig, 2023. február 21-ig vagy 2023. március 21-ig évi fix 11,75 százalékos kamatot fizet. Ezt követően indul a 2022-es infláció feletti kamat és egy év múlva fizet majd kamatot az állam.

Aki nem szeretne plusz egy évet várni, mire a mostani inflációt kamat formájában meg is kapja a pénze után, annak egy, az inflációt a diszkontkincstárjegyek átlaghozamával lekövető állampapírt ajánlhatunk, Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) néven. Itt kamatjóváírás három havonta történik, a kamat pedig a megelőző négy eredményes, 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával azonos. Erre az állam 1 százalékpontos kamatprémiumot ad. Ez az érték 2022. december 30-án 13,6 százalék volt, így az állampapír évi 14,6 százalékos kamattal kamatozik a március végi újabb kamatperiódusig. Bár ez az érték nem pont az inflációval arányos, a pénzpiaci hozamok az infláció környékén vannak, így ezzel három havonta lehet egy inflációval arányosan mozgó kamatjóváíráshoz jutni.

Mindkét állampapírba már 1 forinttól be lehet fektetni. A lejárat előtti felmondás esetén 1 százalékos veszteséggel lehet visszaváltani a papírt, amit a kamatok bőven kitermelnek akár már egy negyedév alatt is.

Változó vagy fix kamatozást válasszunk?

Az alapszabály szerint az infláció, illetve a jegybanki alapkamat emelkedési szakaszában változó, csökkenési szakaszában fix kamatozást érdemes választani. Mivel a kormány és a szakértők az év végére várják az infláció csökkenését, most a változó kamatozású megtakarítások a kedvezőbbek.

Az állampapírok ebből a szempontból jelenleg különösen előnyösnek számítanak.