2019. november 12. 13:57

A téli, csapadékos időjárás fokozottan igénybe veszi a gépjárművet. Nem csak a gumira érdemes azonban fokozottan figyelni, hanem az ablaktörlő lapátokra is. Ez a biztonság érdekében is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen télen különösen sokszor van használatban. Amint megérett a cserére, nem érdemes túl sokat gondolkodni a dolgon, ráadásul akár online is megrendelhetjük a szükséges darabot.

Az általános szabály szerint évente egyszer cserélni kellene az ablaktörlő lapátot, ugyanis a gumi hajlamos az elöregedésre, a megkeményedésre. Az autóhasználattól és az időjárási viszonyoktól függően akár gyakrabban is szükség lehet a cserére. Tipikus hibának számít, hogy a téli hidegben odafagy a szélvédőhöz a gumi, és sérülést szenved az eltávolítás során. Hasonlóképp problémát okozhat, ha a lefagyott szélvédőn használjuk az eszközt. A megelőzés és a minél tovább tartó kiváló minőség érdekében a lapátokat célszerű elemelni éjszakára a szélvédőtől, a reggeli induláskor pedig a jégoldó spray kitűnő szolgálatot tesz.

Az autodoc.hu oldal információi szerint mind többen választják az internetes rendelés előnyeit, hiszen webáruházon keresztül garantáltan megtalálható az a típus, amelyre az autóhoz szükség van. Az időjárás viszontagságainak kitett ablaktörlő lapát cseréjekor az autó márkája, a modell és a típus alapján leszűrhetőek azok az eszközök, melyek megfelelőek lehetnek hozzá. Innentől pedig néhány kattintás és hamarosan házhoz érkezik az alkatrész.

A téli hónapokhoz közeledve azonban nem csak a kritikus területnek számító ablaktörlő lapát állapotát érdemes górcső alá venni, hanem az abroncsokét is. Ilyenkor sokan már túl vannak a gumicserén, de még legalább annyian állnak előtte. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 7 fokos hőmérséklet beállta után már valóban nélkülözhetetlen a téli gumi használata. Vannak, akik a négyévszakos típusokra esküsznek, de érdemes tudni, hogy hegyvidéken vagy jelentős havazás esetén ezek nem biztos, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Az ADAC minden évben teszteli a téli abroncsokat, és olyan szempontok alapján veszi őket górcső alá, mint a száraz és nedves körülmények közötti teljesítés vagy a fogyasztás. A hőmérséklet változása befolyásolja az útviszonyokat, így a hideg aszfalton kizárólag a téli abroncs felel meg a felé támasztott követelményeknek. Nem csak a gumi márkájára érdemes azonban odafigyelni, hanem arra is, hogy a már használt milyen állapotban van, milyen profilmélység jellemzi. Téli gumik esetén a minimum 4mm legyen az irányadó, efelé közeledve mindenképpen célszerű lecserélni az abroncsot.

A hideg időszakban javasolt a gépjármű állapotára különösen ügyelni. Ezen nem csak a kényelem, hanem a közlekedés biztonsága is múlhat. Az olyan apró, ám annál hasznosabb eszközök sem hiányozhatnak az autóból, mint a jégkaparó, ami igazi áldás lehet a jeges reggeleken.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.