2p

A CSOK Plusz a kérelem benyújtásakor a hitelintézet által elfogadott költségvetésből még fennmaradó bekerülési költségekre vehető igénybe építkezés esetén. Számos feltételnek meg kell felelni ugyanakkor, ha a kamattámogatott hitelből építkeznénk, az egyik legfontosabb, hogy mindenképpen gyermekvállaláshoz kötött a program és kitétel a házasság is.

A CSOK Plusz igénybevételének feltételei alapján az építkezésnek 2016. január 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel rendelkező új lakásnak kell lennie. Az összeg a meglévő és vállalt gyermekszám függvényében változik, 15, 30 és 50 millió forint is lehet.


A kölcsön összege nem haladhatja meg

  • egy gyermeket vállaló gyermektelen igénylők esetén a 15 000 000 forintot,
  • két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők vagy egy gyermeket vállaló egygyermekes igénylők esetén a 30 000 000 forintot,
  • három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők, két gyermeket vállaló egygyermekes igénylők, vagy egy gyermeket vállaló többgyermekes igénylők esetén az 50 000 000 forintot.

A kölcsönkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek közül a másodikként született vagy örökbefogadott, és minden egyes ezt követően született vagy örökbefogadott további gyermek után gyermekenként 10 000 000 forint összegű vissza nem térítendő gyermekvállalási támogatásra lesznek jogosultak az igénylők.

Az építendő lakásnak bizonyos alapterületi és vételárral kapcsolatos előírásnak is meg kell felelnie. Utóbbi kapcsán a vételár nem haladhatja meg első közös lakásszerzők esetén a 80 000 000 forintot, egyéb esetben a 150 000 000 forintot. A vételár legfeljebb 20 százalékkal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől.

A CSOK Plusz kölcsönkérelem lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat kiállítását megelőzően nyújtható be. A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt a használatbavételi engedély véglegessé válása napjától kell számítani. A folyósítás a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Emellett a CSOK Plusz igénybevétele esetén számos kötelezettség is felmerül, beleértve a számlabenyújtásra vonatkozó előírásokat, a 10 éves életvitelszerű bentlakást vagy lakásbiztosítást is.

A money.hu szakértői részletesen összefoglalták az építkezésre igényelhető CSOK Plusz feltételeit.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!