Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
-

Egy megfelelő számítógép kiválasztása egy hozzá nem értő számára nem egyszerű feladat, mert túl sok a gyártó, és azon belül a különböző típusú modellek. A következőkben arra próbálunk kísérletet tenni, hogy útmutatót adjunk a laikusok számára.

Egy megfelelő otthoni számítógép vagy laptop kiválasztása legalább annyira bonyolult feladat, mint egy autó megvásárlása.

  1. A legfontosabb kérdés, hogy hol akarjuk használni a gépet. Ha csak otthon, akkor a legtöbb esetben költséghatékonyabb megoldás egy otthoni számítógép beszerzése. Laptopot kizárólag akkor vegyünk, ha a lakásunkon kívül máshol is rendszeresen. Pl. munkahelyre is bevisszük minden nap, vagy nyaralóban is szeretnénk használni.
  2. Ha az irányt sikerült tisztázni, akkor már csak az a kérdés, hogy mire szeretnénk használni. Ha csak internetezésre, böngészésre, e-mailezésre, facebookozásra, akkor ennek minimális az erőforrás igénye. Általában az emberek 90%-a csak erre szeretné használni. A legkedvezőbb árú megoldás erre egy felújított, üzleti kategóriás otthoni számítógép vagy laptop, ami rendelkezik SSD-vel. Az SSD ma már nem luxus! Gyakorlatilag minden számítógép sebességének nagy része ennek a modern alkatrésznek köszönhető. Csak olyan gépet vegyünk, amiben már megtalálható a mozgó alkatrész nélküli adattároló egység, azaz az SSD!
  3. Nem elhanyagolható a kitől vásároljunk kérdésköre sem. A régi mondás nem véletlenül tartja úgy, hogy cipőt a cipőboltból. Magyarán számítógépet csak szakembertől. vagy olyan kereskedőtől vegyünk, aki kizárólag ezzel foglalkozik. Ha jót akarunk, semmi esetre se vegyünk gépet hipermarketben. Itt ugyanis vagy gagyit kapunk, vagy ami megfelelő minőségű, azt más szaküzletben jóval kedvezőbb áron megvehetjük! A másik hibás döntés, ha magánszemélytől veszünk használt gépet. Ez hatalmas lutri. Gondoljunk bele. Nem tudjuk, hogy mennyi idős a gép, amit el akarnak nekünk adni (sok esetben több mint 10 éves matuzsálemeket árulnak szemtelenül magas összegért, ezek a tipikusan csábító 20-30 ezer forintos gépek, amiket kerüljünk), mennyire kímélték meg az évek alatt és nyilván nem adnak rá garanciát sem. Ha ilyenkor tönkre megy a gépben valamilyen alkatrész, akkor az hatalmas kár lehet! Olyan kiskereskedőtől és/vagy szerviztől vegyünk számítógépet, akinek kiterjedt nagyker kapcsolatai vannak, így biztosított az alkatrész utánpótlás, valamint legalább 1 év garanciát ad az általa értékesített gépekre.
  4. A másik tisztázandó kérdés, hogy mi szeretnénk feltelepíteni a gépet, vagy kompletten, a működéséhez szükséges programokkal ellátva szeretnénk megvenni. A legtöbb felhasználónak nyilván a szakértelem hiány miatt az utóbbi megoldás a legkényelmesebb. Ilyenkor tényleg csak bekapcsolni, és használni kell a megvett gépet! Ez esetben kalkuláljunk azzal, hogy ez egy minimum 4-5 órás munka, ha tisztességesen végzik el, így ne lepődjünk meg azon, hogy drágább így egy számítógép, mintha teljesen üresen, programok nélkül vennénk meg. Egyes cégek kínálnak akcióban olyan számítógépeket, amelyek csomagárában minden benne van. Nem csak a modern és tartósan gyors számítógép, hanem a munkadíj is, beleértve a helyszíni beüzemelést.
  5. Végül a legutolsó pontban azt javasoljuk, hogy ha sikerült tisztázni az általunk szimpatikusnak talált szakemberrel az első négy pontot, akkor menjünk bele a legapróbb részletekbe. Pl. laptop esetén mekkora legyen a képernyő, mennyi adatot akarunk majd tárolni a gépen, milyen programok legyenek feltétlenül rajta, és milyen beállításokkal stb. Más kérdés, hogy a jó kereskedő ezekre automatikusan rákérdez, és személyre szabottan azt a megoldást adja, amire az adott ügyfélnek valóban szüksége van.

A cikk Góger Arnold, az Arnold PC szervíz szakemberének közreműködésével készült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.