2019. szeptember 20. 11:42
-

Egy megfelelő számítógép kiválasztása egy hozzá nem értő számára nem egyszerű feladat, mert túl sok a gyártó, és azon belül a különböző típusú modellek. A következőkben arra próbálunk kísérletet tenni, hogy útmutatót adjunk a laikusok számára.

Egy megfelelő otthoni számítógép vagy laptop kiválasztása legalább annyira bonyolult feladat, mint egy autó megvásárlása.

  1. A legfontosabb kérdés, hogy hol akarjuk használni a gépet. Ha csak otthon, akkor a legtöbb esetben költséghatékonyabb megoldás egy otthoni számítógép beszerzése. Laptopot kizárólag akkor vegyünk, ha a lakásunkon kívül máshol is rendszeresen. Pl. munkahelyre is bevisszük minden nap, vagy nyaralóban is szeretnénk használni.
  2. Ha az irányt sikerült tisztázni, akkor már csak az a kérdés, hogy mire szeretnénk használni. Ha csak internetezésre, böngészésre, e-mailezésre, facebookozásra, akkor ennek minimális az erőforrás igénye. Általában az emberek 90%-a csak erre szeretné használni. A legkedvezőbb árú megoldás erre egy felújított, üzleti kategóriás otthoni számítógép vagy laptop, ami rendelkezik SSD-vel. Az SSD ma már nem luxus! Gyakorlatilag minden számítógép sebességének nagy része ennek a modern alkatrésznek köszönhető. Csak olyan gépet vegyünk, amiben már megtalálható a mozgó alkatrész nélküli adattároló egység, azaz az SSD!
  3. Nem elhanyagolható a kitől vásároljunk kérdésköre sem. A régi mondás nem véletlenül tartja úgy, hogy cipőt a cipőboltból. Magyarán számítógépet csak szakembertől. vagy olyan kereskedőtől vegyünk, aki kizárólag ezzel foglalkozik. Ha jót akarunk, semmi esetre se vegyünk gépet hipermarketben. Itt ugyanis vagy gagyit kapunk, vagy ami megfelelő minőségű, azt más szaküzletben jóval kedvezőbb áron megvehetjük! A másik hibás döntés, ha magánszemélytől veszünk használt gépet. Ez hatalmas lutri. Gondoljunk bele. Nem tudjuk, hogy mennyi idős a gép, amit el akarnak nekünk adni (sok esetben több mint 10 éves matuzsálemeket árulnak szemtelenül magas összegért, ezek a tipikusan csábító 20-30 ezer forintos gépek, amiket kerüljünk), mennyire kímélték meg az évek alatt és nyilván nem adnak rá garanciát sem. Ha ilyenkor tönkre megy a gépben valamilyen alkatrész, akkor az hatalmas kár lehet! Olyan kiskereskedőtől és/vagy szerviztől vegyünk számítógépet, akinek kiterjedt nagyker kapcsolatai vannak, így biztosított az alkatrész utánpótlás, valamint legalább 1 év garanciát ad az általa értékesített gépekre.
  4. A másik tisztázandó kérdés, hogy mi szeretnénk feltelepíteni a gépet, vagy kompletten, a működéséhez szükséges programokkal ellátva szeretnénk megvenni. A legtöbb felhasználónak nyilván a szakértelem hiány miatt az utóbbi megoldás a legkényelmesebb. Ilyenkor tényleg csak bekapcsolni, és használni kell a megvett gépet! Ez esetben kalkuláljunk azzal, hogy ez egy minimum 4-5 órás munka, ha tisztességesen végzik el, így ne lepődjünk meg azon, hogy drágább így egy számítógép, mintha teljesen üresen, programok nélkül vennénk meg. Egyes cégek kínálnak akcióban olyan számítógépeket, amelyek csomagárában minden benne van. Nem csak a modern és tartósan gyors számítógép, hanem a munkadíj is, beleértve a helyszíni beüzemelést.
  5. Végül a legutolsó pontban azt javasoljuk, hogy ha sikerült tisztázni az általunk szimpatikusnak talált szakemberrel az első négy pontot, akkor menjünk bele a legapróbb részletekbe. Pl. laptop esetén mekkora legyen a képernyő, mennyi adatot akarunk majd tárolni a gépen, milyen programok legyenek feltétlenül rajta, és milyen beállításokkal stb. Más kérdés, hogy a jó kereskedő ezekre automatikusan rákérdez, és személyre szabottan azt a megoldást adja, amire az adott ügyfélnek valóban szüksége van.

A cikk Góger Arnold, az Arnold PC szervíz szakemberének közreműködésével készült.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.