2p

Persze teljesen szabályosan és legálisan, nem pedig az erdő szélén eldobva: októbertől a MOHU MOL és a gumisok is ingyenesen átveszik az elhasznált abroncsokat.

Október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs forgalmazók térítésmentesen átvesznek – idézi Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárt az Energiaügyi Minisztérium közleménye, ismertetve a vasárnap életbe lépő szabályozást.

Remélhetőleg mostantól senkinek sem jut eszébe széthagyni a nagyvilágban a használt abroncsokat. Fotó: Deposithotos
Remélhetőleg mostantól senkinek sem jut eszébe széthagyni a nagyvilágban a használt abroncsokat. Fotó: Deposithotos

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer - amelyben a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért - hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra - így a gumiabroncsra is - speciális szabályok vonatkoznak. Ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni, és a MOHU MOL Zrt., illetve alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik.

Megnéztük a MOHU MOL weboldalán, hogy hol lehet gumiabroncsot leadni - egy mérsékelten felhasználóbarát PDF fájlra bukkantunk, amelyet itt tölthet le. Ahol X van a Gumi oszlopban, vélhetően ott veszik át a gumiabroncsokat. Budapesten egy helyen, a Madridi úton jelöltek ilyesmit, de a közlemény szerint a gumiabroncs forgalmazók is átveszik ezt a hulladékot - ilyenből pedig rengeteget találni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!