<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A forint ugyanis némi elgyengülés után ismét erősödött.

Néhány hete olyat tett a forint, amit egy éve nem láttunk tőle. Az euróval szembeni árfolyama benézett a 370-es szint alá.

Úgy tűnik, ezt már túl magasnak tartotta a Magyar Nemzeti Bank. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a monetáris politikáért felelős alelnöke a szakzsargonban verbális intervencióként aposztrofált cselekedetet hajtott végre. Magyarul, egy kormánypárti lapban kilátásba helyezte, hogy belefognak a kamatcsökkentésbe. No nem a 13 százalékos jegybanki alapkamatot, illetve a 18 százalékos - tavaly októbertől az irányadó ráta szerepét átvett - egynapos betéti kamatot faragják le, hanem az alapkamat körüli úgynevezett kamatfolyósó felső részét. 

Most érdemesnek tűnik váltani. Fotó: Depositphotos
Most érdemesnek tűnik váltani. Fotó: Depositphotos

Virág Barnabás interjúját követően a forint viszonylag nagyot gyengült, csaknem megközelítette a 380-as eurószintet. Ahonnan aztán elkezdett visszaaraszolni, s amikor valóban bekövetkezett az alelnök által belebegtetett kamatvágás - az egynapos fedezett hitelek kamatát a Monetáris Tanács 4,5 százalékponttal, 20,5 százalékra vitte le, az már nem rengette meg a forintot.

Sőt, a hazai fizetőeszköz még erősödésbe is kezdett, olyannyira, hogy jelenleg az euróval szemben már ismét közel van ahhoz a szinthez, ahonnan lebeszélte az MNB alelnöke.

Kérdés, ennek láttán vajon ismét verbális intervencióhoz folyamodik-e Virág. Ha igen, az megint begyengítheti a forintot, ráadásul azt sem tudni, milyen áprilisi inflációs adattal rukkol elő szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Ha nem lesz meggyőző csökkenés az idei első három hónap 25 százalék feletti éves fogyasztóiár-indexeihez képest, az nyomás alá helyezheti a forintot.

Egyszóval érdemesnek tűnik kihasználni a mostani "kegyelmi állapotot", s akinek most, vagy a közeljövőben szüksége lesz euróra vagy egyéb devizára, az megfontolhatja a pénzváltást.

Árfolyamok laptársunk, a Privátbankár oldalán >>>