2p

A forint ugyanis némi elgyengülés után ismét erősödött.

Néhány hete olyat tett a forint, amit egy éve nem láttunk tőle. Az euróval szembeni árfolyama benézett a 370-es szint alá.

Úgy tűnik, ezt már túl magasnak tartotta a Magyar Nemzeti Bank. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a monetáris politikáért felelős alelnöke a szakzsargonban verbális intervencióként aposztrofált cselekedetet hajtott végre. Magyarul, egy kormánypárti lapban kilátásba helyezte, hogy belefognak a kamatcsökkentésbe. No nem a 13 százalékos jegybanki alapkamatot, illetve a 18 százalékos - tavaly októbertől az irányadó ráta szerepét átvett - egynapos betéti kamatot faragják le, hanem az alapkamat körüli úgynevezett kamatfolyósó felső részét. 

Most érdemesnek tűnik váltani. Fotó: Depositphotos
Most érdemesnek tűnik váltani. Fotó: Depositphotos

Virág Barnabás interjúját követően a forint viszonylag nagyot gyengült, csaknem megközelítette a 380-as eurószintet. Ahonnan aztán elkezdett visszaaraszolni, s amikor valóban bekövetkezett az alelnök által belebegtetett kamatvágás - az egynapos fedezett hitelek kamatát a Monetáris Tanács 4,5 százalékponttal, 20,5 százalékra vitte le, az már nem rengette meg a forintot.

Sőt, a hazai fizetőeszköz még erősödésbe is kezdett, olyannyira, hogy jelenleg az euróval szemben már ismét közel van ahhoz a szinthez, ahonnan lebeszélte az MNB alelnöke.

Kérdés, ennek láttán vajon ismét verbális intervencióhoz folyamodik-e Virág. Ha igen, az megint begyengítheti a forintot, ráadásul azt sem tudni, milyen áprilisi inflációs adattal rukkol elő szerdán a Központi Statisztikai Hivatal. Ha nem lesz meggyőző csökkenés az idei első három hónap 25 százalék feletti éves fogyasztóiár-indexeihez képest, az nyomás alá helyezheti a forintot.

Egyszóval érdemesnek tűnik kihasználni a mostani "kegyelmi állapotot", s akinek most, vagy a közeljövőben szüksége lesz euróra vagy egyéb devizára, az megfontolhatja a pénzváltást.

Árfolyamok laptársunk, a Privátbankár oldalán >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!