6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy viszonylag hosszabb idő után mintha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismét a régi nótát fújná: túl erős a forint, hát gyengítsük egy kicsit. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

A rendszerváltás után hosszú évekig érvényben volt egy íratlan szabály: az MNB monetáris tanácsának tagjai nem nyilatkozhattak, sőt nem is szólalhattak fel semmilyen nyilvános eseményen a kamatdöntés előtti héten, nehogy bármilyen jelzést is kiolvassanak a piac szereplői a szavaikból arra vonatkozóan, mire készülnek. Így tehát, ha kértem az eleinte hétfőre esett, majd egy idő után keddre áttett kamatdöntés előtt nyolc nappal egy interjút egy jegybanki korifeustól, azt a választ kaptam, hogy szívesen, de csak azt követően, hogy publikussá válik, hogyan szavaztak az irányadó rátáról. 

Nem tudom, emlékszik-e rá, de legutoljára Nagy Márton hivatkozott e szokásjogra, amikor megkerestem (mert hát azért annak ellenére próbálkoztunk mi, újságírók, hogy pontosan tisztában voltunk a játékszabályokkal, ez a dolgunk) – aki akkor még, egészen pontosan 2015-től 2020 május végéig az MNB alelnöke volt.

Ha kicsit kényszeredetten is, de elfogadtuk a nyilatkozatstopot, mivel az volt a hivatkozási alap, hogy meg kell őrizni a monetáris politika hitelességét. Az meg a mi érdekünk is, nem is kell taglalni, miért, ki szeretné például, ha esetleg a pénze (még jobban) leértékelődne.

Az idők folyamán aztán, ahogy sok minden, ez is változott, például a kamatdöntés előtti héten már rendre fel-felszólalgattak konferenciákon jegybanki döntéshozók. Így tett például jó másfél éve, 2021 szeptemberében Virág Barnabás, a monetáris politikáért felelős MNB-alelnök, aki azonban még akkor is azzal hárította el az alapkamat alakulására vonatkozó kérdéseket, hogy öt nappal a kamatdöntő ülés előtt a hagyományos jegybanki etikett értelmében óvatosabban kell beszélnie.

A héten aztán ez a szent tehén (is) kimúlt. Virág az egyik kormánylapban elárulta, mit terveznek tenni a jegybanki kamatokkal a Monetáris Tanács jövő keddi ülésén. Aminek hatására olyan mértékben gyengült a forint – az euróval szemben 6 egységgel –, amilyenre hónapok óta nem volt példa. Legutoljára még tavaly novemberben.

Hogy mi volt Virág szándéka, arról nem tudok beszámolni. Hiszen bár ő a kormánylap esetében felrúgta a szokásjogot, azt azért a többi, független újsággal szemben megtartotta.

Így csak következtetni tudok a motiváció(i)ra. A legkézenfekvőbb, hogy addig-addig gyakorolt nyomást Nagy Márton egykori munkahelyére, hogy kezdje már el csökkenteni a kamatokat, amíg Matolcsy Györgyék beadták a derekukat.

Egy kamatcsökkentés mindenekelőtt azért jöhet kapóra a gazdaságfejlesztési miniszternek, mert azt a reményt hordozza magában, hogy sikerül elérni a Nagy által hangoztatott 1,5 százalékos idei gazdasági növekedést. 

Nagy Márton vagy Matolcsy György nevet a végén? Fotó: MTI
Nagy Márton vagy Matolcsy György nevet a végén? Fotó: MTI

Egyrészt az alacsonyabb kamatok miatt olcsóbbá vált hitelek azok felvételére ösztönözhetik a gazdaság szereplőit. Másrészt az alacsonyabb kamatok miatt kevésbé lehet vonzó a forint, annak eladásának hatására csökken az árfolyam – ennek láttuk a szemléletes példáját Virág szavai után –, ami az exportnak adhat lökést, a külföldön értékesítő cégek bevételei ezáltal nagyobbnak látszódnak, következésképpen a GDP is. Bár az importáló cégeket elvileg sújtja a forint gyengülése, de csak akkor, ha annak többletköltségeit nem képesek áthárítani.

A kamatcsökkentéssel aládúcolt forintgyengülés bevett szokása a gazdaság felpörgetésének. Nem csoda, hogy bőszen élt is azzal az MNB a 2013 márciusától íródó Matolcsy-érában. A tíz éve még 300 forint alatt gazdát cserélt euró árfolyama szép fokozatosan emelkedett, míg nem tavaly március idusán, az orosz-ukrán háború kitörése után néhány héttel átlépte a 400-as lélektani határt. Majd októberben már 430 fölé is került.

Azt követően azonban olyan történt, amire még a legoptimistábbak sem számítottak. Az még hagyján, hogy pénzünk annak ellenére erősödött, hogy az uniós forrásokhoz a tavaly év végéhez képest egy jottányit sem kerültünk közelebb. Hiszen ezt még meg lehetett magyarázni a kedvezőbbre fordult nemzetközi környezettel, mindenekelőtt az energiaárak zuhanásával, ami az erős importfüggőség okán Magyarország számláját jelentősen karcsúsította. Ám még így is túlzásnak tűnt a napokban kialakult 370 forintos euróárfolyam.

Lehet, hogy a régi nótát halljuk ismét, miszerint már a kormány és az MNB is túl erősnek tartotta a forintot, így azon utóbbi Virág szavain keresztül gyengített?

Ha így történt, akkor az időzítés első ránézésre szerencsétlennek tűnik. Akkor kezd ugyanis az MNB lazítani, amikor még nincs bizonyíték arra, a márciusban még mindig 25 százalék feletti – a két hónappal korábbinál alig fél százalékponttal alacsonyabb – éves infláció valóban elkezd csökkenni, ahogy azt a kormányfő előírta, mely eredményeként 2023 végére egészen egyszámjegyűre szelídülhet. 

Március végén még a Monetáris Tanács sem látott indokot a kamatvágásra. Az ülését követő sajtótájékoztatóján maga Virág is azt mondta, az infláció a legnagyobb ellenség, annak csökkentésére kell fókuszálni – következésképpen nem a gazdaság ösztönzésére. 

Ugyanakkor nem kizárt, hogy arról van szó, az MNB csak tesztelte, mit lépne a piac, praktikusan meddig gyengülne a forint, ha hozzáfognának a kamatcsökkentéshez. Ha így volt, akkor megnyugodhatnak Matolcsyék, hiszen nem ment 380 forint fölé az euró árfolyama, cikkem megjelenésekor pedig már csak 376 forintba kerül az uniós pénz.

S azt azért ne feledjük, az infláció elleni fő eszköz a 13 százalékos jegybanki alapkamat, annak változtatásának a szándéka pedig nem olvasható ki Virág szavaiból, csak a 25 százalékos egynapos fedezett hitel kamatát vihetik le jövő kedden.

További árfolyamok laptársunk, a Privátbankár oldalán >>

Kérdés, vajon Virág megszólalásának van-e köze ahhoz, hogy hosszú évek után a múlt héten szóba állt egymással Matolcsy és Varga Mihály pénzügyminiszter? Miután addig azért nem fajultak a dolgok, hogy az egykori főnökével az alelnöki posztról való kiebrudalása óta mosolyszünetet tartó Nagy békejobbot nyújtson.

Mindezt szívesen megkérdezném Matolcsytól, az MNB-től. Dehát kedden kamatdöntő ülés. Márpedig kétségeim vannak afelől, vajon az Mfor esetében is felrúgnák-e az évtizedes nyilatkozatetikettet.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!