<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nem várják túl optimistán az év hátralévő részét a magyar internetezők, több mint háromnegyedük számít anyagi helyzetének romlására.

A legtöbben ruhán, cipőn, utazáson és kulturális programokon, illetve tartós fogyasztási eszközök beszerzésén terveznek spórolni - derül ki abból a reprezentatív felmérésből , amelyet a GKID készített az eMAG megbízásából. A kutatásból az is kiderül, hogy a gyereket nevelő magyar internethasználók csaknem hatvan százaléka online és offline vegyesen tervez tanszereket vásárolni, az internetes beszerzés fő vonzereje a szokásosnál nagyobb kínálat és az árak összehasonlíthatósága.

Nem túl optimistán várja az év hátralévő részét a felnőtt korú magyar internetezők, online vásárlók döntő többsége: 38-38 százalékuk (összesen 76 százalékuk) számít arra, hogy kis- vagy jelentős mértékben romlani fog anyagi helyzete az év hátralévő részében, míg változatlan viszonyokra 19 százalékuk számít, javulásra pedig csupán 6 százalék - derül ki a GKID a felnőtt korú internetezőkre reprezentatív felmérésből.

2022 első felében egyébként kismértékben (40 százalék) és jelentősen (16 százalék) több mint a válaszadók fele tapasztalta anyagi helyzetének romlását és közel harmaduk (31 százalék) tartja azt változatlannak - javulásról 13 százalék számolt be.

Idén ezeken a termékeken spórolna a legtöbb online vásárló

A válaszadók a legmagasabb arányban (61 százalék) a ruházat/cipő kategóriát jelölték meg olyan termékként, amelyre az év hátralévő részében kevesebbet terveznek költeni, de sokan terveznek spórolni utazáson (58 százalék), kulturális- és élményprogramokon (53 százalék), illetve tartós fogyasztási cikkek vásárlásán (50 százalék) is.

Az áremelkedések ellenére az alapvető termékek - napi fogyasztási cikkek és élelmiszer - vásárlására a netezők 39 százaléka kevesebbet tervez költeni, mindössze a válaszadók 15 százaléka szán többet az év végéig, tehát ők nem fognak kevesebbet fogyasztani. Legnagyobb bizonytalanság a kultúra és az utazás terén tapasztalható - a válaszadók negyede nem tudja eldönteni, hogyan fognak változni a szokásai ezen kiadásokat illetően.

Mindenki ott spórol, ahol tud? Fotó: PexelsMindenki ott spórol, ahol tud? Fotó: Pexels

Ezeket a tanszereket rendelnék a leginkább online

Mostanra a magyar internetezők nagyobb hányada (58 százalék) szokott online és hagyományos üzletben is tanszereket vásárolni, csak online saját bevallása szerint 1 százalék rendeli meg ezeket a termékeket, míg kizárólag üzletben 41 százalékuk vásárol. Az online tanszervásárlás kapcsán a legtöbben az eMAG.hu-t (42 százalék) említették tervezett beszerzési helyként, az offline áruházak közül pedig a hipermarketeket (pl. Auchan, Tesco) jelölték a legtöbben (64 százalék).

A vegyesen online-offline beszerzés a leginkább jellemző a klasszikus tanszerekre, mint például a füzetekre, írószerekre, iskolafelszerelésekre, míg az okostelefon, tablet, PC esetében inkább az online rendelés dominál - legalábbis a vizsgált hazai internetezőkre reprezentatív sokaságra.

A válaszok alapján az alsó tagozatos gyerekek 47 százaléka rendelkezik már okostelefonnal, ez az arány a felső tagozatra 87 százalékra emelkedik, a középiskolától felfele pedig csaknem mindenkinek van saját készüléke (99 százalék). Saját laptopja az alsó tagozatosok kevesebb mint harmadának (31 százalék), a felső tagozatosok több mint felének (56 százalék), illetve a középiskolások háromnegyedének van a válaszok alapján.

Olcsóbb árért, ingyenes szállításért sok bolti vásárló is rendelne a netről

Az offline tanszervásárlást a legtöbb válaszadó azért választja, mert szereti élőben megnézni a termékeket (43 százalék), 34 százalék pedig a minőséget, méreteket szereti élőben ellenőrizni, és magas arányban (33 százalék) a gyermekkel együtt vásárol, és ezért keresi fel személyesen az üzleteket.

A tanszert kizárólag hagyományos üzletben vásárlók közül a legtöbben a boltinál olcsóbb árakat (53 százalék), illetve az ingyenes szállítást (39 százalék) jelölték meg olyan indokként, amely kapcsán hajlandóak lennének online rendelésre is. Az internetes iskolaszer rendelés melletti érvek közül a legtöbben a gyorsaságot, kényelmet (39 százalék), a hagyományos üzleteknél nagyobb kínálatot (34 százalék), illetve az árak egyszerűbb összehasonlíthatóságát (35 százalék) emelték ki a legtöbben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.