2018. augusztus 14. 13:11
mfor.hu

30-40 forinttal kerül majd többe egy-egy doboz cigaretta, egy uniós előírás miatt. De jövő ilyenkor akár már 120 forinttal is drágább lehet, mint most.

Dobozonként 30-40 forinttal drágulhat szeptemberben a cigaretta, jövő januárban és júliusban újabb, ehhez hasonló mértékű áremelkedésre lehet számítani, írja a Világgazdaság.

A változás mögött az áll, hogy a jövedéki törvény szeptember elsején hatályba lépő rendelkezései miatt megnő a cigaretta, a finomra vágott és az egyéb fogyasztási dohány adója. A lap szerint valószínű, hogy az adóváltozás miatt néhány forinttal a gyártók is feljebb srófolják a nagykereskedelmi árakat, így lehet az áremelkedés még nagyobb is, de az biosnak tűnik, hogy

jövő ilyenkor 90, vagy akár 120 forinttal is többe kerülhet egy doboz cigi, mint most.

A drágulás mértéke a Vg szerint várhatóan számottevően nem veti vissza a fogyasztást a mintegy 600 milliárd forintos dohánypiacon, ahol a forgalom 65-70 százalékát adja a cigaretta. Mivel egy átlagos hónapban 30 millió doboz cigaretta fogy idehaza, ez a mennyiség az eddiginél 1,2 milliárd forinttal kerülhet többe szeptemberben.

A cigidrágulást elhozó EU-s rendeletet még 2011-ben hozták meg, és csak idén januártól érvényes. Az uniós jogszabály szerint a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot. Ide tartozik a nyugat-európai országok többsége.

Magyarországon jelentős összeg a dohánygyártmányokra befizetett jövedéki adó. 2016-ban 297,3 milliárd forint volt, tavaly pedig 284,7 milliárd. Ennél többet csak az üzemanyagok után befizetett jövedéki adó hozott a konyhára: a tavalyelőtti 615,7 milliárd forint után az elmúlt évben 645,6 milliárdot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.