TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A koronavírus miatt meghiúsult utazások esetén ki lehet ugyan állítani később leutazható utalványt az ügyfélnek, de ha az inkább a pénzét kérné vissza, akkor nincs mese, fizetni kell - legalábbis addig, amíg a veszélyhelyzet tart.

Új rendeletet hozott a kormány a koronavírus miatti utazáslemondásokról. A szerda esti Magyar Közlöny egyik bejegyzése szerint ha az ügyfél által megkötött utazási szerződés teljesítése 2020. augusztus 31-ig a koronavírus miatt az utazási iroda oldalán lehetetlenné válik (pl. ha az utat az iroda törölni kénytelen, mert a szálloda a járványra tekintettel nem fogadja az utazókat, a repülőjáratot törölte a légitársaság, stb.), akkor 

 • az utazási iroda a befizetett teljes díj vagy előleg visszafizetése helyett kiállíthat egy 2021. augusztus 31-ig levásárolható utalványt (más néven kupont, vouchert),
 • melynek elfogadásáról az utazó 15 napon belül nyilatkozhat,
 • de ha az utazó az utalványt nem fogadja el vagy egyszerűen nem is nyilatkozik, 

az utazási szolgáltató köteles minden befizetett pénzt visszafizetni.

A rendelkezés azt is kimondja, hogy az utazót vagyoni vagy egyéb hátrány nem érheti az utalvány kiállításából adódóan és annak felhasználása során, tehát a kuponnak tényleg az utolsó fillérig le kell fednie a befizetett összeget, nem lehet olyat csinálni, hogy ilyen-olyan okkal a szolgáltató leborotvál belőle némi pénzt a kiállításának, kezelésének, satöbbijének munkadíjára hivatkozva.

Az utazót akkor sem érheti anyagi kár, ha a kupon lejártáig nem használja azt fel: ilyenkor vagy megállapodik az utazási szolgáltatóval a hosszabbításban vagy a szolgáltató visszafizeti a pénzt, 14 napon belül.

A kiállított kuponnak a következőket kell tartalmaznia:

 • az utazásszervező megnevezését,
 • az utazó által már befizetett összeg teljes értékét,
 • a kiállításáért az utazásszervező nem számít fel díjat vagy más költséget,
 • érvényessége 2021. augusztus 31. napjáig tart,
 • egyértelműen tartalmazza, hogy utazási csomag igénybevételére jogosít,
 • egyértelműen tartalmazza, hogy a koronavírus világjárvány miatt került kiállításra,
 • tartalmazza az utasjogokra vonatkozó ismertetőt,
 • az utazó választása szerint elektronikus formában kerül megküldésre

Az utalvány átruházható, ám kizárólag a Polgári Törvénykönyv definíciója szerinti közeli hozzátartozóra. Ők azok: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér.

A rendelet kimondja, hogy az utazási irodák vagyoni biztosítéknak fedezetet kell nyújtania a kuponok értékének visszafizetésére, ha az utazási iroda becsődöl.

Az utazási irodák rendkívül változatos koronahelyzet-kezelési módjairól nemrég adtunk körképet: eddig is volt olyan iroda, amelyik fizetett, de sok volt az utalványos cég is, sőt, egyes esetekben kötbér is lehetett a meghiúsult nyaralás vége.

A rendelet érvényességi ideje nem egyértelmű. A dokumentum egyfelől kimondja, hogy az új szabályok ma már élesek, és azt is, hogy ez a gyakorlat a veszélyhelyzet megszűnéséig tart. Viszont az a része, hogy a veszélyhelyzet megszűnéséig tart, csak a kihirdetését követő tizenötödik napon lép hatályba, ami június 11. Azt pedig nem tudjuk, hogy a veszélyhelyzet mikor ér véget, de Varga Judit igazságügyi miniszter a június 20-t nevezte meg lehetséges időpontnak.

A következő lehet a megoldás: augusztus 31-éig működne az egész rendszer, onnantól újra az eredeti rendelet lenne érvényes az ilyen típusú felmondásokra. Viszont a rendelet hatálya legfeljebb a veszélyhelyzet végéig terjed ki, ami a jelenlegi hírek szerint már júniusban bekövetkezik - feltételezhető, hogy ekkor majd az akkori, "normál" jogrendnek megfelelő szerkezetbe ültetik át a a szabályt, a parlamenttel is elfogadtatva - így lenne lehetséges, hogy valóban augusztus 31-éig élhessen az intézkedés.

Frissítés: A cikk eredeti verziójában azt írtuk, hogy az új kormányrendelet hatására az utazók, ha koronavírus miatt mondják le az útjukat 2020. augusztus 31-ig, bánatpénz levonása nélkül, a teljes befizetett összeget vissza kell, hogy kapják. Ez nem igaz, a rendelet ezen részét félreértettük. A valóság az, hogy ha az utazó maga dönt úgy, hogy a járványra tekintettel nem szeretne utazni, akkor továbbra is az érintett utazási iroda általános szerződési feltételei szerinti bánatpénz fizetése mellett mondhatja fel a szerződést. Az új kormányrendelet az ilyen felmondásra nem írja elő a részvételi díj egészének visszafizetését. Tévedésünkért elnézést kérünk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.