4p

Megint kinézett magának egy céget, méghozzá államit az egyik kormánytag. Átterelné a maga köreibe. Másból is válogathatnak az országot irányítók és szövetségeseik, strómanjaik. Dolgukat megkönnyítik a cégekről születő különféle pénzügyi listák. Ám azok, mint az eheti is, felvetnek más gondolatokat is, mint amik a pénzhez köthetők. A felelős szerkesztő jegyzete.

Lázár János a hozzá feltűnően közeli alapítvány felé terelt egy évek óta nyereséges állami vállalatot. Ingyen átadná annak vagyonát ennek az alapítványnak. Ezt a K-monitor derítette ki. A cég még nem szerepel semmilyen listán, de ki tudja. „Megfelelő kezekben” egyszer beveszik oda, s később még feljebb köthet ki. Mi itt írtunk róla.

Egyébként óvatosan szoktam kezelni a különféle listákat. A cégekkel foglalkozókat különösen. Talán helyesen, hiszen nem mindegy, milyen szempontok alapján állítják össze azokat. Kiderül, persze, mert odaírják a táblázat élére, de tudom-tudjuk, hogy például a pénzügyi adatokkal is lehet trükközni, a kreatív könyvelés nem áll messze sok magyar cégtől. 

Mindezt annak kapcsán írom, hogy a héten kijött egy friss lista, a Forbes magaziné, amiben a cégértéket vizsgálták. Az abban felsorolt top 100 vállalkozásnak becslésem szerint legalább az ötöde a kormánnyal ritkán vitatkozó, ám vele szoros kapcsolatokat ápoló. Más néven a NER-hez sorolható. Pénztermelő képességük megítélését azonban erősen befolyásolja ez a beágyazottság. 

Látva az adatokat, megállapítható, hogy kilóra már megvan a többségük, az erős kormányzati hátszéllel a nehéz időket is túlélik, sőt, folyamatosan gyarapodnak. De ezt nem taglalom. Ennél fontosabb a minőség, ami egy másik dimenzió.

Ebben a másik dimenzióban a cégérték szerintem mást jelent. Például azt, hogy a vállalkozás tisztességes, megbízható, szakmailag kifogástalan, megújulni képes és partnereit, ügyfeleit korrekten kiszolgálni akaró. Úgy építkezik, hogy közben nem nyom le másokat, nem a kapcsolati hálóra hagyatkozik, hanem a szakmai tudására, amikor ajánlatot ad és egy-egy projekt utógondozását is a feladatának tekinti, nem csupán addig tart a figyelme, hogy beszedje a pénzt.

Egy céget az ügyfelek is értékelnek, az is egyfajta cégérték. Már azzal is, hogy szóba állnak vele, megveszik a termékét vagy szolgáltatását. Visszatérnek, ha elégedettek. Nem egyszer, nem kétszer. Sőt, ami még jobb a cégértéknek: elmondják másnak is. 

Mészáros János (Mészáros Lőrinc öccse), Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc. Összetartó, nagy család. Fotó: MTI/Illyés Tibor
Mészáros János (Mészáros Lőrinc öccse), Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc. Összetartó, nagy család. Fotó: MTI/Illyés Tibor
A NER-es vállalkozások - nem csupán a bármilyen toplistában szereplők, hanem a holdudvarban működők - másik fokmérője, hogy könnyűek-e a nemzetközi terepen. Nos, a NER-es nagyvállalatok közül csak nagyon kevés tudott eddig nemzetközi mércével mérve is szakmai sikert elérni.

Nem hallottam arról, hogy a nemzet gázszerelőjének bármelyik jelentősebb cége (a rengetegből) labdába tudna rúgni külföldön. Egy-két (még), nem hozzá tartozó és a kormánnyal üzletelő cégnek összejött ez, de ők a kivételek. Csak azt látom, hogy őrült tempóban megy a vagyonépítés, a korábbi tankönyvekből ismert „eredeti tőkefelhalmozás”. Harácsolásnak is nevezhetjük, amihez a gátlástalan a legjobban illő jelző.
 
Pár évvel ezelőtt – néhány hozzáértő kollégával és a céginformációs piacon sok éves tapasztalattal bíró szakmai partnerrel – volt egy próbálkozásunk. Az is egy lista volt a főbb ágazatonként. Abban a megbízhatóság volt a legfontosabb szempont a pénztermelő képesség mellett. Hiánypótlónak szántuk, mert a magyar tulajdonú közepes és jobb kisvállalkozások szerepeltek benne, s ezt a faktort, mármint a megbízhatóságot még nem vizsgálta senki előttünk. A többi lista mindig a nagyokra lő, azokat vesézi ki, szinte kizárólag a pénzügyi adatok alapján. 

Szerettük volna bővíteni is a mi listánkat, kiterjeszteni az egész Kárpát-medencére, a határon túli magyar vállalkozásokra. Azzal a céllal, hogy megkönnyítsük a cégek egymásra találását, közös építkezésüket. Hangsúlyozottan politikamentesen tettük mindezt, az itthon és külföldön széles körben elismert szakmai partnerek objektív minősítésére alapozva. Ám a munkánk végeredménye mégsem élt többet, mint két évad. Túl függetlenek voltunk – mint kiderült. A magyar vállalkozások felkarolásában magát világelsőnek gondoló gazdasági és kereskedelmi kamara, amelyiknek elemi érdeke lett volna ezt támogatni, lepattintott minket. Azóta sincs ilyesfajta lista. Szerintem sokaknak hiányzik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!