5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy egy hónapon belül a Monetáris Tanács kilenc tagja közül kettőnek is lejár a mandátuma. Ez alkalmat adhat arra, hogy a kormányfő a hozzá hűbb embereket tetesse a testületbe. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Matolcsy György szerdán ismét keményen kritizálta a kormány 2020-as évekbeli gazdaságpolitikáját. Egyebek mellett rámutatva arra, amit valamennyi független elemző, közgazdász és újságíró a napnál is világosabban lát és ami a lényeg, hangoztat is, miszerint az infláció már a háború kitörése előtt Magyarországon elkezdett emelkedni, ergo a most már második hónapja 25 százalék feletti fogyasztóiár-index nem a szankciók következménye. Miközben a jegybankelnök a kormány Brüsszellel folytatott acsarkodását sem tartotta helyesnek, azt szerinte be kéne fejezni.

Készül valamire Orbán Viktor Matolcsy György újabb kritikája hallatán? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Készül valamire Orbán Viktor Matolcsy György újabb kritikája hallatán? Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nem a kormányzati píárműhelyekben megfogalmazott sikerpropagandához illő hangnemben beszél, hanem inkább az ellenzéki füleknek tetsző módon nyilatkozik meg. Azzal a kivétellel persze, hogy az elhibázott gazdaságpolitikában való szerepéről nem szól, erre hivatkozva fogalmazott úgy Vajda Zoltán, a Költségvetési bizottság szocialista elnöke, hogy 85 százalékban értenek egyet Matolcsyval.

Kérdés, mit gondol az egykori (?) kedvenc közgazdásza által megfogalmazott kritikákról Orbán Viktor? Az azt megelőző, a parlament gazdasági bizottsága előtt december elején elmondott, még a szerdainál is keményebb kritikák után információim szerint kormánytagok és kormánypárti képviselők győzködték a miniszterelnököt, hogy tegyen válaszlépést. A lehetséges intézkedések között még Matolcsy elmozdítását is felvetették, ami a jegybanktörvény adta szűk mozgástér miatt csak intézményi átalakítással megvalósítható, jelesül, ha az MNB-ből önálló egységként kiválik a felügyelet. Ez már csak azért is életszerű felvetés, mert egyrészt a világ számos országában ez a modell, másrészt 2013 októberéig Magyarországon is ez volt a status quo, akkor olvadt be a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az MNB-be.

Az ezen forgatókönyvet kiszivárogtató cikkem megjelenése után nagy volt a hallgatás - amely ugye a közmondás szerint beleegyezésnek tekinthető. Úgy tudni, ez a potenciális válaszlépés nem került le a napirendről, csak azt annak nyilvánosság kerülése miatt elnapolták. Kérdés, Matolcsy mostani megnyilatkozása hatására leporolódják-e a terveket. 

Ám addig is, amíg ez kiderül, van egy másik lehetőség is arra, hogy Orbán és csapata borsot törjön az MNB elnökének az orra alá. Méghozzá azzal, hogy a közvélemény előtt a kamatdöntések meghozataláról ismert Monetáris Tanácsba olyan személyek kerüljenek, akik inkább a kormány álláspontjával értenek egyet. Például az infláció kezelését illetően. A tanács legutóbbi, február végi ülését követően Virág Barnabás monetáris politikáért felelős alelnök egyértelművé tette, a 13 százalékos jegybanki alapkamat változtatása nincs napirenden, az tartósan fennmarad, az ugyanis megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére, mint ahogy az egynapos betéti kamat 18 százalékos mértéke sem változik egy ideig. 

Teszem hozzá: amíg nem kezd értékelhető ütemben mérséklődni az infláció, addig egy felelős jegybank nem is teheti meg, hogy lazítson a gyeplőn, különösen, hogy a vezető jegybankok (az amerikai Fed és az Európai Központi Bank) még javában a lovak közé csapnak, azaz tovább emelik a kamataikat.

Ám a kormánynál nem így látják. Gazdasági szócsöve, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter - korántsem mellesleg Matolcsy 2020 közepéig regnált alelnöke - már a Monetáris Tanács múlt keddi ülése előtt megüzente, csökkenteni kellene a jegybanknak a kamatot. Ennek ellenére szeptember vége - a kamatemelési ciklus leállításának bejelentése - és január vége között a tanácstagok egyhangúan a kamat tartása mellett szavaztak. Hogy így volt-e a február 28-ai ülésen is, azt még nem tudjuk, az arról készült jegyzőkönyvet március 14-én teszi közzé az MNB.

Mindenesetre elképzelhető, hogy ebben az összetételben utoljára gyűltek össze a tanácstagok. Március 23-án ugyanis lejár egyikük, Parragh Bianka hatéves mandátuma, április 6-án pedig Kocziszky Györgyé is. Arra, hogy meghosszabbodik-e a megbízatásuk további hat évvel, vagy egyikük, esetleg mindkettőjük helyére mások lépnek, kevesebb mint két héttel az MKIK-elnök Parragh László felesége mandátuma lejárata előtt még nem tudni biztosat. Eddig még ugyanis nem nevezett meg hivatalos jelölte(ke)t a parlament gazdasági bizottsága, amelynek kell megtennie a személyi javaslatokat a parlament felé, s írásom megjelenéséig meg sem hirdette a leendő tanácstagok meghallgatását.

Így arról is csak találgatni lehet, vajon ezt az alkalmat a kormány felhasználja-e arra, hogy a kormánytöbbségű gazdasági bizottságon keresztül olyan személyeket delegáljon a Monetáris Tanácsba, akik inkább az ő szája-íze szerint szavazna. Ám ezzel a két fővel sem lenne meg a többség a kilencfős testületben, de esetleg a kabinet bízhat abban, hogy az újak majd a régiek közül is egyeseket maguk mellé állíthatnak.

Meg aztán ott van az a lehetőség, amellyel a kormány mindig is élhet (és más területeken bőven is szokott élni). Nevezetesen, rapid módon, akár huszonnégy óra leforgása alatt módosíttathatja a jegybanktörvény azon passzusát, amely kilenc főben maximalizálja a Monetáris Tanács létszámát, azt akár 11, akár 13 főre emelve, hogy így próbálja átbillenteni az egyensúlyt a maga javára.

Ez nem példátlan, 2005-ben egy bizonyos Gyurcsány Ferenc ugyanehhez az eszközhöz nyúlt.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!