3p

Ez a válasza az olasz miniszterelnöknek a "béketábor" tagjainak. Vajon mit tudnának erre mondani a magyar kormány képviselői?

Nem telik el úgy nap, hogy a magyar kormány valamelyik képviselője, ha nem éppen maga Orbán Viktor miniszterelnök el ne mondaná:

Azonnali békére, fegyverszünetre van szükség Ukrajnában; az Ukrajnának szánt fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút; vagy úgy nagyjából, hogy a háború rossz, a béke jó, értem?

Szakértők tucatjai, újságcikkek százai magyarázták el, hogy ezzel mi is a baj. Azonban olyan frappánsan, lényegretörően, mégis szenvedélyesen keveseknek sikerült, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek szerdán az olasz szenátus ülésén. A kormányfő Elisa Scutellà, az Öt Csillag Mozgalom képviselőjének az Ukrajnának nyújtott olasz támogatás felfüggesztését, valamint a béketárgyalások szükségességét felvető kérdésére így felelt:

"Ez álláspontunk elárulása lenne. Mert azt jelentené, hogy elfogadjuk Ukrajna invázióját. Mert ha leállunk, akkor jóváhagyásunkat adjuk; nevezzük nevén a dolgokat: jóváhagyjuk Ukrajna invázóját"

- mondta Meloni, majd feltette a kényelmetlen, a magyar kormánypolitikusok által is kikerülni szokott kérdéseket:

"Ahhoz, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, el kell dönteni, hogy felszólítjuk-e Oroszországot, hagyja abba az agressziót és vonja ki csapatait Ukrajna területéről. Ön szerint felül kell vizsgálni Ukrajna határait, és hogyan? Ön szerint átadjuk a népszavazásokkal elcsatolt területeket Moszkvának vagy sem?
Ezt szeretném hallani, ha komolyan beszélünk a békéről, különben amit Önök tesznek, az csak propaganda egy független ország, egy szabad nép ellen, a nemzetközi jog ellen, és ez felelőtlenség."

Meloni teljes válaszát magyar feliratozással nézhetik meg az alábbi videón:

Igazán szeretnénk megnézni, mit válaszolna erre a beszédre Orbán Viktor, Szijjártó Péter vagy éppen Menczer Tamás, főleg azután, hogy Meloni ezt hasonló szenvedélyességgel, személyesen mondja el nekik.

A dolog pikantériáját az is fokozná, hogy megválasztása előtt Melonit Orbán Viktor potenciális szövetségeseként tartották számon, akivel például Ukrajna ügyében is közösen léphet fel a magyar kormányfő a brüsszeli "fősodor" ellen. Ha a két kormányfő bizonyos ügyekben egy platformra is került, a külpolitikában Meloni gyorsan egyértelművé tette, hogy szilárdan Kijev és Zelenszkij pártján áll. Sajnos, valószínűleg a most befejeződött EU-csúcson ezt legfeljebb az olasz szenátushoz képest jóval visszafogottabb módon tudatta a "béketábor" tagjaival.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!