<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a válasza az olasz miniszterelnöknek a "béketábor" tagjainak. Vajon mit tudnának erre mondani a magyar kormány képviselői?

Nem telik el úgy nap, hogy a magyar kormány valamelyik képviselője, ha nem éppen maga Orbán Viktor miniszterelnök el ne mondaná:

Azonnali békére, fegyverszünetre van szükség Ukrajnában; az Ukrajnának szánt fegyverszállítások csak meghosszabbítják a háborút; vagy úgy nagyjából, hogy a háború rossz, a béke jó, értem?

Szakértők tucatjai, újságcikkek százai magyarázták el, hogy ezzel mi is a baj. Azonban olyan frappánsan, lényegretörően, mégis szenvedélyesen keveseknek sikerült, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek szerdán az olasz szenátus ülésén. A kormányfő Elisa Scutellà, az Öt Csillag Mozgalom képviselőjének az Ukrajnának nyújtott olasz támogatás felfüggesztését, valamint a béketárgyalások szükségességét felvető kérdésére így felelt:

"Ez álláspontunk elárulása lenne. Mert azt jelentené, hogy elfogadjuk Ukrajna invázióját. Mert ha leállunk, akkor jóváhagyásunkat adjuk; nevezzük nevén a dolgokat: jóváhagyjuk Ukrajna invázóját"

- mondta Meloni, majd feltette a kényelmetlen, a magyar kormánypolitikusok által is kikerülni szokott kérdéseket:

"Ahhoz, hogy tárgyalóasztalhoz üljünk, el kell dönteni, hogy felszólítjuk-e Oroszországot, hagyja abba az agressziót és vonja ki csapatait Ukrajna területéről. Ön szerint felül kell vizsgálni Ukrajna határait, és hogyan? Ön szerint átadjuk a népszavazásokkal elcsatolt területeket Moszkvának vagy sem?
Ezt szeretném hallani, ha komolyan beszélünk a békéről, különben amit Önök tesznek, az csak propaganda egy független ország, egy szabad nép ellen, a nemzetközi jog ellen, és ez felelőtlenség."

Meloni teljes válaszát magyar feliratozással nézhetik meg az alábbi videón:

Igazán szeretnénk megnézni, mit válaszolna erre a beszédre Orbán Viktor, Szijjártó Péter vagy éppen Menczer Tamás, főleg azután, hogy Meloni ezt hasonló szenvedélyességgel, személyesen mondja el nekik.

A dolog pikantériáját az is fokozná, hogy megválasztása előtt Melonit Orbán Viktor potenciális szövetségeseként tartották számon, akivel például Ukrajna ügyében is közösen léphet fel a magyar kormányfő a brüsszeli "fősodor" ellen. Ha a két kormányfő bizonyos ügyekben egy platformra is került, a külpolitikában Meloni gyorsan egyértelművé tette, hogy szilárdan Kijev és Zelenszkij pártján áll. Sajnos, valószínűleg a most befejeződött EU-csúcson ezt legfeljebb az olasz szenátushoz képest jóval visszafogottabb módon tudatta a "béketábor" tagjaival.