4p

Manapság a kormányzati kommunikáció - jelen esetben a miniszterelnöki - hajlamos elfeledkezni olyan alapigazságokról és -információkról, melyek az adott téma szempontjából kulcsfontosságúak. De úgy kisebb lenne a siker. A felelős szerkesztő jegyzete.

Orbán Viktor igazán nagyot ment az elmúlt egy hétben. Előbb Tusványoson közölhette nézeteit, majd a hétvégén kezdődő NBI-es bajnoki szezon apropóján adott interjút a Puskás Akadémia honlapjának, végül jött a szokásos péntek reggeli interjú a Kossuth Rádióban. Utóbbi témáját tekintve sok újdonságot - szokás szerint - nem igazán tartalmazott. Gyakorlatilag az elmúlt hetekben itt-ott elhangzott véleményeket fogalmazta újra. Ez azonban nem jelenti azt, hogy azok teljességgel megalapozottak lennének és megfelelnének a valóságnak.

Merthogy azokat előszeretettel tálalja vagy féligazságként, vagy teljesen kitekerve a valóságot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy zokszó nélkül mondja fel és adja elő a nagy nyilvánosságnak is az orosz propagandát Ukrajnáról. Orbán Viktor egyik kedvenc jelzős szerkezete lehet a "szuverén ország" kifejezés. Ezt gyakran használja Magyarország és a "gonosz, csúf Brüsszel" viszonylatában is, mostanában pedig az ukrán háború ad lehetőséget arra, hogy időről időre elővegye ezt a kifejezést. Csak épp más előjellel.

Péntek reggeli rádióinterjújában is úgy fogalmazott:

"Ukrajna szuverenitása megszűnt", hiszen nem képes a saját civiljeinek életét biztosítani és bevételei sincsenek.

Na már most! Definíció szerint a szuverenitás abszolút nem ezen múlik, cserébe szépen összecseng az orosz propagandával és felfogással. Szóval valaki szólhatna a kormányfőnek, hogy a szuverenitás azt jelenti, hogy egy állam képes saját belső jogrendjének és viszonyainak meghatározására, hogy a nemzetközi élet független szereplője és nem függ mások jóváhagyásától. Az, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát nem jelenti a szuverenitás teljes elvesztését, hogy egy háború rengeteg pénzt emészt fel, az sem újdonság, nem is rendkívüli. De akár itt említhetném például Argentínát is, melynek szuverenitása a nagy válság idején is megkérdőjelezhető volt?

Pár alapigazságról elfeledkezik Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Pár alapigazságról elfeledkezik Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Egy kis matek

Felvezetőként mondhatnám, hogy bár így lenne ötösöm a lottón, mint amikor a kötelező akciók bejelentésekor azt gondoltam: a kormány a szimpla matekot fogja ezáltal eladni sikerként. Így is lett. Orbán Viktor ma azt mondta:

"már minden hangszeren játszunk" és úgy látja, már "megkezdődött a folyamat, amit az infláció letörésének neveznek".

Értem én, hogy van kötelezően elrendelt akciózás - amit az élelmiszerláncok a kiskereskedelmi forgalom visszaesése miatt maguktól is csináltak már azelőtt, hogy a kormány ukázba adta -, hogy van árstop, meg online árfigyelő rendszer, no, de létezik egy mindegyiknél jobb inflációt letörő tényező, amit bázishatásnak neveznek.

Lényegében tehát annyi történt, hogy a matematikai törvényszerűségek (és a gazdasági folyamatok alakulása) miatt teljesen várható volt, hogy júliustól nagyobb ütemben kezd mérséklődni az infláció. Ami nem az árak csökkenését jelenti, csupán annyit, hogy ami korábban - a példa kedvéért - 100 százalékkal drágult, az most csak 50-nel fog, hiába nominálisan pontosan ugyanannyival adunk ki többet a termékért. Ha valami 50-ről 100 forintra drágul, az 100 százalékos áremelkedés. Ha ez most még 50 forinttal drágul, az már csak 50 százalékos. Szóval volt ez a folyamat és a kormány szimplán utasításba adott egy amúgy is létező dolgot, hogy az "infláció letörésében" sikert tudjon felmutatni. Ebben azonban semmiféle kormányzati siker nincsen.

Úgy tűnik, Orbán Viktor igyekezett kihasználni a hírcsendet és az uborkaszezont, hogy újra elismételje a fals propagandát. És arról még nem is szóltam, hogy nyerészkedésnek nevezte az élelmiszerláncok importált termékek esetében végrehajtott áremelését. Hahó! És a forint árfolyamának alakulásával mi a helyzet? Főleg úgy, hogy hetek óta ismét a csúnyábbik arcát mutatja a jegyzés és ismét a 385-ös szintnél mozog, miközben néhány héttel ezelőtt még 370 forintnál olcsóbban is kereskedtek az euróval.

Ám nem az a legnagyobb baj, hogy országunk vezetője alapigazságokról feledkezik el saját sikere és mások rossz viselkedésének felerősítése céljából. Bár tény, hogy az sem nevezhető szerencsésnek, hogy a pontos, korrekt tájékoztatás és magyarázat helyett féligazságokkal, külföldi propagandával próbálkozik.  Sokkal nagyobb baj az, hogy sokan gondolkozás nélkül magukévá teszik ezt az orbáni gondolatmenetet.

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!