2p

Az áram tárolása erősen izgatja a tudósokat az egész világon, mert ez a kulcsa annak, hogy a kiegyenlítse a zöldenergia ismert problémáját, mármint hogy változó mennyiségben termelődik.

A zöldenergia termelésének egyik problémája, hogy csak akkor működik, ha süt a nap és / vagy fúj a szél, így minden kutatási eredmény fontos, ami megoldást kínál az áram tárolására. Az újabb technológiákban nagy szerepet kap mint nyersanyag a karbon. Ez nagy mennyiségben állítható elő és hatékony. Ugyanakkor gyártása drága és környezetszennyező. Ez hívja fel a figyelmet a dél-koreai Yeungnam Egyetem kutatóinak kísérleti módszerére, amellyel a csirkefeldolgozás hulladékából lehet előállítani akkumulátorokban használható karbonalapanyagot – derült ki a Popular Science cikkéből

Új területen kaphatnak szerepet a csirkék
Új területen kaphatnak szerepet a csirkék
Fotó: Depositphotos
Az új megoldás révén csirkehulladékból külömnböző vegyi eljárásokkal elkészítik egy szuperkapacitású kondenzátor egyik elektródáját. A szuperkondenzátorok képesek nagy energiasűrűséggel tárolni az energiát. Előnyük, hogy nagyon gyorsan feltölthetők, hátrányuk, hogy mivel nem alakítják át az áramot valamilyen vegyi anyaggá, amiből azután vissza lehet nyerni az energiát, nehéz feltöltött állapotban tartani őket. Hasonlítanak egy megfeszített íjhoz vagy felhúzott rugóhoz. Elektromos autók esetén jól használhatók a fékezési energia gyors felvételére, majd utána a gyorsításkor gyors leadására.

A kutatók egyelőre különféle LED-es égők táplálására használták biohulladék-kondenzátorukat. Ezek jó laboreredményeket hoztak. Az új tárolókat ötezerszer lehetett feltölteni kapacitásuk legalább 97 százalékos szintjéig.


 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!