4p

Önnek is lapul a fiókjában néhány régi mobilkészülék? Jókora, nyomógombos vagy éppen már okos, de elavult? Emlékként őrzi? Akitől kapta, ahhoz érzelmi szálak fűzik? Vagy csupán nem tud vele mit csinálni, kidobni sajnálja és foglalja a helyet? Több millióan járunk hasonló cipőben.

A tavalyi évhez képest ugyan kevesebben, de még mindig a magyarok több mint fele tárol az otthonában használaton kívüli mobiltelefont – idézi a Yettel országos, reprezentatív kutatását a greenfo.hu.

Elajándékozzuk – de mi lesz a rajta lévő adatokkal?

Pedig az öregedő akkumulátor veszélyes is lehet a környezetre, és akár tüzet is okozhat otthonunkban. Arról, hogy tűzveszélyes lehet, bizonyára nem mindenki tud, arról pedig nincs konkrét adat, vagy legalábbis nem volt körülötte nagyobb hírverés, hogy ez ténylegesen mekkora valós veszélyt jelent.

Mi lesz a régi készülékek sorsa? Akik nem tartják meg a használt telefonjukat, azok legtöbbször idősebb rokonnak vagy a gyerekeknek adják. Jóllehet, sokan félnek attól, hogy visszaélnek az adataival, ezek eltávolítására az ajándékozás előtt sokan nem fordítanak kellő figyelmet.

Az emberek közel fele legalább egy retrókészüléket őriz a fiókjában. Fotó: Depositphotos
Az emberek közel fele legalább egy retrókészüléket őriz a fiókjában. Fotó: Depositphotos

A Yettel kutatásában a használt mobiltelefonok életútját és az elektronikai hulladékkal kapcsolatos tudatosságot vizsgálta.

A friss országos reprezentatív kutatás alapján a magyarok fele 3-4 évig használ egy mobiltelefont, ötöde viszont akár 4 évnél is tovább.

A válaszadók több mint felének volt már olyan telefonja, amit előtte már más is használt, és több mint harmada már maga is ajándékozott tovább, családon belül, készüléket.

Újabban elhalasztjuk a készülékcserét

A megkérdezettek leggyakrabban azért váltanak mobilt, mert az előző használhatatlanná válik (55 százalék). Emellett sokan cserélik le akkor is, ha még működőképes, de már nagyon megviselt (39 százalék). A válaszadók 38 százaléka egy új funkció miatt is hajlandó lecserélni mobilját egy korszerűbbre – ez a nők 33 egyharmadára jellemző, de a férfiak 43 százalékánál még fontosabb szempont.

A férfiaknál a készülékcserét egy újabb modell piaci bevezetése is indokolhatja (11 százalék). A kérdőívet kitöltők harmada továbbá jelezte, hogy ha tehetné, gyakrabban váltaná le az aktuális telefonját – azonban egy korábbi kutatásból kiderült, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetből adódóan a magyarok harmada jelenleg inkább megpróbálja időben kitolni a készülékcserét.

Retroparádé a fiókban

A már nem használt készülékeket a válaszadók több mint fele még mindig otthon tárolja – bár a tavalyi eredményhez képest (63 százalék) ez javuló tendencia, ám továbbra is ez a leggyakoribb sorsa a használaton kívüli mobiloknak. A megkérdezettek 47 százaléka egy készüléket, 32 százaléka kettőt, 21 százalékuk pedig 3 vagy több mobiltelefont őriz a fiókban. Tavaly még a régi mobilokat tároló válaszadók felének (46 százalék) volt 3 vagy annál több ilyen telefonja otthon, amelyek ráadásul akár 10-15 évnél is korosabbak lehetnek.

A kutatás eredményei alapján a megőrzés mellett a legtöbben elajándékozzák vagy eladományozzák a régi mobilt (40 százalék),

a kérdőívet kitöltők 23 százaléka pedig az eladás mellett dönt. Aki továbbadja a készülékét, az nyilvánvalóan legközelebbi rokonaira testálja.

De mi lesz az azon szereplő adatokkal? A válaszadók 65 százaléka fél attól, hogy visszaélhetnek az adataival, 16 százaléknál előfordult már, hogy nem törölte le a személyes adatait, mielőtt másnak továbbadta a régi mobilját; ez főleg a fiatalokra jellemző.

Szennyezi a környezetet

Szerencsére ma már egyre kevesebb mobilkészülék landol a szemetesben, de még így is közel tízből egy megkérdezett kidobja a régi telefonját. Ez azért is problémás, mert az elektronikai hulladékokban, így a mobilkészülékekben is találhatók olyan veszélyes anyagok, amelyek a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek.

Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, így veszélyes anyagokat juttat a környezetbe, vagy akár tüzet is okozhat. Ezzel szemben, ha visszavisszük a telefont a szolgáltatóhoz, a készülékeket az erre szakosodott szakemberek megfelelő módon darabjaira bontják, és az alkatrészekben található összetevőket, többek közt értékes fémeket, a megfelelő eljárással kinyerik, majd újrahasznosítják, ezáltal az esetleges veszélyes anyagok nem kerülnek hulladékként a környezetbe – olvasható a greenfo.hu-n.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!