4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nyilvánosságra került egy emailváltás, amely arról árulkodik, hogy az öldöklő üzleti verseny milyen lökést adhat a technológiai fejlődésnek. Aki lemarad annak lőttek, ez ösztönzi a cégeket.

A Microsoft egymilliárd eurót fektetett a generatív mesterséges intelligenciát fejlesztő OpenAI vállalatba 2019-ben. Ez utólag "kvázi" látnoki döntésnek tűnt, ám valójában egyszerű emberi érzés volt a hátterében. Az aggódás az üzleti bukás miatt. Ez derült ki azokból a nyilvánosságra került emailekből, amelyeket a szoftveróriás legfelső vezetői váltottak egymással.

A Microsoft nem akart lemaradni a másik óriástól
A Microsoft nem akart lemaradni a másik óriástól
Fotó: Depositphotos

Megijedtek

A cégvezetőket erősen aggasztotta, hogy a Google a mesterséges intelligencia területén óriási előnybe került a Microsofttal szemben, ezért pénz nem számít alapon magasabb szintre emelték vállalatuk saját erőfeszítéseit. Az amerikai Verge magazin a megjelent emailek alapján azt írja, hogy a levelezést Kevin Scott, a vállalat technológiai igazgatója kezdte egy Satya Nadella vezérigazgatónak címzett emaillel. A cím nem volt blikkfangos: Gondolatok az OpenAI-ról. A másik címzett Bill Gates cégalapító volt, aki ugyan sok éve visszavonult a Microsoft aktív vezetéséből, ám úgy tűnik rajta tartja a személy élete fő művén, egyben édes gyermekén.

A levelet egy hónappal azt megelőzően adta fel a technológiai főnök, hogy betolták volna az említett szemérmetlenül nagy összeget a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatba. Az email a Google ellen folyó trösztellenes eljárás keretében került nyilvánosságra, amit az USA igazságügyi minisztériuma folytat.

Éveket kellett behozni hónapok alatt

Scott azt írta, hogy úgy látja, többéves lemaradásban vannak a Google mögött a gépi tanulásra képes mesterséges intelligencia fejlesztésében. Részletezte, hogyan volt szükség hat hónapra, hogy a Microsoft mérnökei eljussanak arra a szintre, ahol a Google BERT nagy nyelvi modellje korábban tartott. A magyarázata az volt erre, hogy a Microsoft infrastruktúrája nem volt alkalmas a gyorsabb munkára.

Scott beszámolója szerint addig nem aggódott, amíg az OpenAI és a Google DeepMind azon versenyzett, melyik tudja a legütősebb videójáték-elemeket létrehozni. Aztán beleásta magát a dologba, és rájött, mekkora lehetőségek vannak a mesterséges intelligencia által vezérelt modellek tréningezésében. Például a Google Gmailjének autocomplete (a csonka vagy félrement kereséseket kiegészítő) képességétől leesett az álla.

Nadella továbbította az emailt Amy Hoodnak, a Microsoft pénzügyi igazgatójának azzal a céllal, hogy körülnézzenek a kasszában, mit lehetne összegereblyézni a lemaradás ledolgozása érdekében. A levélhez Nadella és a Gates is sok megjegyzést fűzhetett, amelyeket kitakartak a nyilvánosságra került szövegből.

Gates 2020-ban lemondott a vállalat igazgatótanácsában betöltött helyéről, miután egy vizsgálat kiderítette, hogy viszonya volt az egyik alkalmazottal. Ugyanakkor hírek szerint ez a változás nem tartotta vissza attól, hogy egyengesse a Microsoft és az OpenAI kapcsolatát. Az előbbi végül összesen 13 milliárd dollárt fektetett az utóbbiba. Az ennek eredményeként létrejött mesterséges intelligencia-megoldást beépítette Office programjába és Bing keresőmotorjába, sőt a Windows operációs rendszerbe is.

A Microsoft ma már élen jár a mesterséges intelligencia felhasználásában. Az öt évvel ezelőtti riadalom tehát megtette a hatását. Nadella nemrégiben arról beszélt, hogy továbbra is az MI-t tartja az egyik legfontosabb fejlesztési iránynak. Emellett egy örökzöldre fordítja a legtöbb időt, mégpedig a szoftverek biztonságosságának javítására.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!