5p

Két új tanulmány hozott érdekes eredményeket a "rossz" koleszterinszint csökkentéséről. Számos, ezzel reklámozott hatóanyag semmit sem ér, de egy váratlan jó eredmény is született.

Az úgynevezett „rossz koleszterin” (alacsony sűrűség lipoprotein, LDL) szintjének csökkentésére az életmódváltáson és táplálkozáson kívül is van válasza a tudománynak, a sztatinok, azaz a HMG CoA-reduktáz gátló gyógyszerek. Ezek megbízhatóan csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel az LDL magas szintjével összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

Azonban nemcsak gyógyszerek, hanem más, „természetes” étrendkiegészítőkről is sokan (kereskedelmi forgalomban kapható termékek esetén általában gyártóik és forgalmazóik, máskor csak jószándékú laikusok) állítják, hogy ezek bizony a „csúnya” gyógyszergyári kemikáliákhoz hasonló hatást érnek el, ráadásul azok mellékhatásai nélkül. Néhányat biztos a kedves olvasó is fel tud sorolni ezekből: fahéj, fokhagyma, halolaj – egy gyors internetes keresés „a természetes koleszterinszt- csökkentés” kifejezésre számos ezek előnyeit taglaló cikket, és persze rengeteg vásárlásra buzdító linket dob fel.

A gyógyszer valóban hatásosank bizonyult, de mivel lehet még tenni az érrendszeri problémákat okozó rossz koleszterin magas szintje ellen? Fotó: Depositphotos
A gyógyszer valóban hatásosank bizonyult, de mivel lehet még tenni az érrendszeri problémákat okozó rossz koleszterin magas szintje ellen? Fotó: Depositphotos

Nem jobbak, mint a semmi

Egy új tanulmányban e táplálékkiegészítők, illetve az alacsony dózisú rozuvasztatin hatékonyságát vizsgálták a „rossz koleszterin” szintjének csökkentésében. A vizsgálatba bevont alanyok LDL-szintje 70-189 mg/dl volt, tízéves érrendszeri betegségkockázatuk pedig emelkedettnek számított. A résztvevők véletlenszerűen csoportokra bontva kaptak napi 5 mg rozuvasztatint, placebót, halolajat, fahéjat, fokhagymát, kurkumát, növényi szterolokat vagy vörös élesztő rizskivonatot, majd 28 nappal később vizsgálták meg, hogy milyen mértékben változott rossz koleszterinszintjük.

A vizsgálat egyértelműen visszaigazolta a rozuvasztatin hatékonyságát, mivel a placebóhoz képest -35,2 százalékos csökkenést mutatott az ezt szedők vérében az LDL szintje.

A fent felsorolt táplálékkiegészítők azonban igencsak leszerepeltek a vizsgálat során, ugyanis egyik természetes étrendkiegészítőnél sem sikerült statisztikailag jelentős LDL-szint csökkenést találni a placebóhoz képest.

Azaz ezek a rozuvasztatinnal megegyező adagolásban és időtávon semmilyen javulást nem értek el a rossz koleszterinszint tekintetében, miközben az erre a célra felírt gyógyszerek hatóanyaga látványos eredményt tudott felmutatni.

Megédesíti a pirulát

Azonban nincs minden veszve annak, aki mindenképpen „természetes” hatóanyaggal szeretné csökkenteni rossz koleszterinszintjét. Egy másik, a Nutrition Reviews folyóiratban közzétett tanulmány ugyanis egy meglepő élelmiszer e téren is megjelenő jótékony hatásaira talált bizonyítékokat.

A méz különféle pozitív hatásairól sokat lehet hallani. A méz baktériumölő hatású, fájdalomcsillapítóként és köptetőként is használható, de dr. Kozma Ákos belgyógyász szerint „kedvezően hat az izomzat, s még a szívizomzat működésére is, jót tesz az emésztésnek, ugyanis tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és vérnyomáscsökkentő hatása is ismert”, sőt beindítja a szerotonin termelését is, így nyugtatóként is megállja a helyét, de ennek némileg ellentmondva hagyományosan potencianövelőként is használatos.

Mindenre is jó csodaszer a méz? Úgy tűnik, a rossz koleszterin szintjét mindenesetre valóban csökkenti. Fotó: Depositphotos
Mindenre is jó csodaszer a méz? Úgy tűnik, a rossz koleszterin szintjét mindenesetre valóban csökkenti. Fotó: Depositphotos

Az viszont még így is váratlan eredmény, hogy a túlsúllyal és a túlzott kalóriafogyasztással is összefüggésbe hozható magas LDL-szintet is csökkenti a 80 százalékban gyümölcs- és szőlőcukorból álló méz fogyasztása. A nemrég megjelent tanulmány márpedig számos korábbi vizsgálat eredményeit összegezve pont erre jutott. A metaanalízis 18 korábbi vizsgálat eredményeit vetette össze, ezekben összesen 1105 személy adatai szerepeltek.

A tanulmány összegzése szerint a méz fogyasztása mellett csökkent az összkoleszterin-, a „rossz” koleszterin- és az éhomi trigliceridszint, valamint nőtt a „jó” koleszterinszint.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az erre a célra felírt gyógyszereket egy az egyben ki lehetne váltani mézfogyasztással, és ilyen problémákkal küzdők számára, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából magasabb kockázati tényezővel rendelkezők mindenképpen konzultáljanak rendszeresen orvossal, de az étrendre való odafigyelés, a gyógyszerek szedése mellett érdemes lehet egy próbát tenni a mézzel is.

Arra viszont felhívják a figyelmet a tanulmány szerzői, hogy a méz e jótékony hatásai erős összefüggést mutattak a méz feldolgozási módjával, illetve azzal, hogy milyen virágok jelentették a forrását. Amellett, hogy mindenképpen természetes eredetű, hozzáadott cukor nélkül készülő „valódi” mézet érdemes használni, a legjobb eredményeket a nyers méz, az akácméz, illetve a vöröshereméz hozta.

A tanulmányokra a Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó Facebook-csoport hívta fel a figyelmet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!