Aki fél vagy undorodik a rovaroktól, az nem fog örülni annak, hogyan fognak kinézni az emberek ételei 2054-ben a mesterséges intelligencia szerint. A brit Co-op kiskereskedő megjelentett néhány fotóutánzatot, amiket az MI készített a jövő élteleiről. Az egyiken egy hagyományos saláta tetején fél arasznyi rovarok láthatók meglehetősen élethűen. A Co-op felkérésére a FixOurFood civil szervezet és a University of York munkatársai működtek közre az előrejelzés elkészítésében.
A szakértők úgy vélik, hogy harminc év múlva annyira megváltozik, ami az asztalunkra kerül, hogy azt ma el sem tudjuk képzelni. Készítettek egy tanulmányt ezzel kapcsolatban, amiben arra lyukadtak ki, hogy egy hagyományos vasárnapi sülthús vagy hal és sült krumpli helyét az említett tücsöksaláta vagy egy ínyenc módra elkészített moszatburger veheti át a brit családok asztalán. Szóba jöhetnek még a laboratóriumokban készült húspótlók.
Az elmúlt 30 év olyan fejlődést hozott az élelmiszer-kutatásban, amelynek eredményei elképzelhetetlenek voltak 1994-ben – mondta Bob Doherty, a FixOurFood igazgatója, tudományos kutató. Szerinte a tücsökliszt gyorsabban elterjedhet jövőben, mint ahogy a teljes kiőrléső gabona teret nyert. (Megjegyzendő, hogy az MI fantáziáját meghaladta, hogy a rovarokat lisztté darált formában jelenítse meg.)
A kutatók várakozása szerint az emberek még tudatosabban fogják megválogatni, hogy mit esznek meg. Növelni fogják hazai zöldség-gyümölcs termelésüket, és kevesebbet fognak importálni. A britek sütés-főzés tudása javulni fog. Több időt fognak erre szánni, miután több lesz a szabadidejük. A munkahét hossza ugyanis 2054-ben már csupán négy nap lesz. (Via ESM Magazine)