2p

A Balaton kiváló üdülőhely, nyaranta elárasztják a tó partját a turisták, ám a térség állandó infrastruktúrája nem bírja a terhelést és egyre inkább idősek laknak a környék településein.

Riasztó képet festett a Balaton-régióról egy márciusi, siófoki konferencián Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter – írta meg a Hvg360. Nagyon komoly demográfiai válságról beszélt: az országos átlagot jóval meghaladó elöregedésről, melyet elsősorban a jómódú, idős emberek beáramlása okoz.

Tényleg rossz a helyzet? / A kép illusztráció
Tényleg rossz a helyzet? / A kép illusztráció
Fotó: Mfor/Mester Nándor

„A budapesti öreg, gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a tóparti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni, következésképpen elköltöznek onnan” – mondta a miniszter.

Navracsics szerint az elképesztően – sok helyütt már budapesti szinten – drága ingatlanokból nemcsak az következik, hogy a helyi fiatalok nem fogják tudni megfizetni itt az első otthonuk árát, hanem az is, hogy a magas árak arra csábítják őket, hogy az örökölt ingatlanokat is eladják, amiket aztán a vásárlók csak üdülőként használnak majd. Az idei balatoni ingatlanpiacról a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár itt és itt írt részletesen.

A miniszter májusban a Portfolio.hu konferenciáján arról beszélt, hogy a térségnek a képzettségeket illetően nem kimondottan jók, sőt, helyenként kifejezetten rosszak a mutatói. A diplomások arányában nincs az élmezőnyben, a foglalkoztatási ráta alacsony.

„Miközben a Balaton egy nagyszerűnek tűnő üdülési övezet, ahol remekül érezheti magát az ember, azt láthatjuk, hogy a helyi társadalomnak folyamatosan küzdenie kell a jövőjéért, a mindennapi túlélésért” – kesergett a 14 éve folyamatosan kormányzó Fidesz minisztere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!