3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elegáns és gigantikus montreali Fairmont Queen Elizabeth a luxusszállodák minden elemével rendelkezik, és ez nem meglepő. De van, amiben egyedülálló: itt hirdette meg békeakcióját annak idején John Lennon és Yoko Ono. Mára a világ egyik legkeresettebb lakosztálya ez. Annak idején napokig filmezték a világhírű sztárpár Give Peace a Chance akcióját, aminek keretében meztelenül az ágyban fekve hirdették a béke fontosságát.

A montreali Fairmont Queen Elizabeth szálloda olyan, mint a legtöbb amerikai vagy kanadai hasonló intézmény: 950 szoba, csillogó-villogó apartmanok, művészeti alkotások, a hatalmas hallban cukrászműhely, Marché Artisans, butikok és termelői boltok, és persze több étterem, főleg a fine dining jegyében. Három emelettel feljebb az ötcsillagos hangulat folytatódik a Nacarat-teraszon, némi happy hour-ral.

De a szenzáció ma is a 17. emeleten található lakosztály. A négy szobában a világ leghíresebb kortárs zeneszerzője, John Lennon és japán szerelme, Yoko Ono tartózkodott egy hétig az 1969-es nászútjukon, úgy, hogy ki sem keltek az ágyból. 

A Bed-Ins-re meghívták a médiát, hogy terjesszék a béke és a szeretet üzenetét. Kanadába azután érkeztek, hogy már megjárták Amszterdamot és a Bahamákat. A négy szoba egyikében rendezték be a stúdiót, ahol felvették a Give Peace a Chance című dalt, amelynek ma talán aktuálisabb az üzenete, mint annak idején volt.

Mára a régi szobákat két lakosztállyá alakították át, az ikonikus 1742-esben 3500 dollár egy éjszaka.

Az ajtót Lennon és Ono üzenetei és képei borítják, és sok más eredeti ereklye díszíti a belső teret. Természetesen a szobákat az 53 évvel ezelőtti esemény óta alaposan renoválták és teljesen új bútorokkal rendezték be.

A nyolcnapos bed-in egyik látványos akciója volt, amikor az ágy mögötti falra a dal egy-egy sorát felfirkálták. Ennek helyét sem felejtik el megemlíteni a recepción a vendégek számára. A mai belső dekorációt azok a helyek ihlették meg, ahol John és Yoko élt valaha, például Londonban, New Yorkban, New Delhiben és Tokióban. 

A vendég videófelvételeket is megnézhet a Montrealban töltött napjaikról. Megmaradtak még a hajdani biztonsági naplók is, miszerint sok vendég panaszkodott akkor a furcsa, egész éjjel hallható zenékre, zajokra.

A montreali Fairmont Queen Elizabeth a luxusszállodák minden elemével rendelkezik. Fotó: Travel and Leisure
A montreali Fairmont Queen Elizabeth a luxusszállodák minden elemével rendelkezik. Fotó: Travel and Leisure

Az az emlékezetes pár nap, amit itt töltöttek, feldobta Montreal, Quebec és általában Kanada turizmusát is. Kanada ezen városainak számos kerülete kifejezetten európai hangulatú, amelyek ma sem feledkeznek meg a kontinensről hozott zenei örökségükről. Mintha csak az amerikai Nasvhille-ben vagy Londonban lennénk – igaz, Montreal a jazz hazája. Bár a Montreali Jazz Fesztivált idén szeptemberre ütemezték át, a város zenei átitatottsága szinte minden kávézóban és pubban utolérhető.

Maga a legendás szálloda ma már művészeti galériaként is üzemel: akár itt lakik a turista, akár nem, foglalhat helyet egy-egy privát művészeti túrára, amelyet szakértő guide vezet.

Tudjuk, hogy minden, ami bármilyen módon kötődik a Beatleshez, ma aranyat ér, méghozzá sokat. A montreali szállodán kívül álomra hajthatjuk a fejünket egy Airbnb keretében foglalható szálláson is, amelyet a londoni legendás Abbey Road stúdióban alakítottak ki. Pár évvel ezelőtt az épület – egy régi, 19. századi, úgynevezett townhouse – a kulturális örökség részévé vált.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!