2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szállásadókat védené a BKIK.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara jogszabályváltozást szorgalmaz a szállásadók érdekeinek védelmében a nagy digitális platformszolgáltatókkal szemben. Nagy Elek elnök szerint a Gazdasági és Versenyhivatal által előterjesztett javaslatok üdvözlendők, azonban a BKIK álláspontja szerint még átfogóbb szabályozásra van szükség, amely teljes mértékben védi a szállásadók érdekeit, de nem sérti az internet szolgáltatók jogait sem.

Az idén nyári turista szezon szálláshely szolgáltatásban tapasztalt botrányai világítottak rá, hogy a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá nem tartozó hazai mikro- és kisvállalkozások, akik csak Budapesten százezres nagyságrendet képviselnek, sok tekintetben védelem nélkül vannak. A globális digitális szolgáltatók tevékenysége aggasztó módon nincsen sem szabályozva, sem ellenőrizve. Ennek eredménye, hogy hazai vállalkozások tízezrei vannak kiszolgáltatva külföldi joghatóságok alá besorolt, egyoldalú szolgáltatói szerződéseknek.

Lépne a kamara. Fotó: Depositphotos
Lépne a kamara. Fotó: Depositphotos

A BKIK éppen ezért törvénymódosítást kezdeményezett a hazai mikro- és kisvállalkozások érdekében. A javaslat a 2001. évi CVIII. törvényt egészítené ki olyan új rendelkezésekkel, amelyek a magyar fogyasztók és a vállalkozások érdekeinek védelmében a kapuőr, vagyis az alapvető platformszolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra és az online szálláshely-közvetítőkre vonatkozóan további kötelezettségeket írnának elő.

A BKIK az alábbi módosításokat szorgalmazza a törvényben:

  • a törvény írja elő a kapuőrök és a magyarországi vállalkozások közötti szerződések esetére a magyar jog alkalmazását, a vállalkozások székhelye szerinti bíróság joghatóságát. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor kötelezze a törvény magyar nyelvű jogi tanácsadás biztosítására a kapuőrt az alkalmazandó joggal kapcsolatban.
  • olyan fizetési határidőt kell megállapítani a kapuőr számára, amely a teljesítéstől számított 45 napnál nem hosszabb.
  • a törvény kötelezze a globális szolgáltatókat magyar nyelvű ügyfélszolgálat és panaszkezelési mechanizmus működtetésére. A beérkezett panaszt a kapuőrnek 30 napon belül érdemben meg kell válaszolnia
  • a törvény zárja ki, hogy az árfolyamváltozás kockázatát kizárólag a magyarországi székhelyű vállalkozás viselje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!