10p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A síelés hajdanán az egyetlen téli közlekedési formája volt a magas hegyekben élőknek. Csak később vált sporttá, szórakoztató időtöltéssé, többnyire a tehetősebb réteg körében. Ma már nemcsak olimpiai sportág és hatalmas üzlet, de a turizmus egyik virágzó ága is.

Kézenfekvő, hogy elsősorban a környékbeli országok síközpontjaiban szállunk fel a lanovkára. Azok az igazán nyerő helyek, amelyek egyéb programokban, látnivalókban is gazdagok. Zakopane hangulatos fő utcájának kézzel kötött kesztyűket és sapkákat árusító boltocskái, a sörözők, a méz- és sajtárusok, ugyanúgy hozzátartoznak a lengyelországi téli élményhez, mint a felvonók használata vagy a lesiklás öröme.

A Tátrát kicsit már magyarnak érezzük, hiszen oly sok hazánkfia keresi fel minden évben. De nemcsak a havas csúcsokat, hanem az olyan, néhol a monarchia hangulatát árasztó településeket is, mint a tőle pár kilométerre fekvő Ó-Tátrafüred és az ő szépséges Grand Hotelje.

A Tátra szecessziós Gellért szállója

A vendégek előtt 1904-ben nyitotta meg kapuit a Budapesttől 270 km-re található szecessziós stílusú épület, ezer méteres magasságban. Bevallom, személyes okok miatt is kedvencem. A rendszerváltás előtt ez volt a szocialista tábor egyik legjobb szállodája, talán a Gellérthez hasonlítanám.

A legtöbb magyar a közelben síel, de nem árt tudni, hogy Japánban is vannak jó sípályák. Fotó: Depositphotos
A legtöbb magyar a közelben síel, de nem árt tudni, hogy Japánban is vannak jó sípályák. Fotó: Depositphotos

A hallban a korabeli bútorok, és a kellemes muzsika visszarepít minket az 1900-as évek elejére. A régi kort idézi a társalgó és a kávézó is, de a modern wellness részleg már a XXI. század igényeit elégíti ki.

Bethlen alapította az üdülőtelepet

Az étteremben fényűző kristálycsillárok, korhűen megterített asztalok, elegánsan felöltözött személyzet fogad. Az étkezéseknél a vendégektől is elvárják az alkalomhoz illő öltözék viselését. A hoteltől 200 méterre található a vonatállomás és a buszmegálló. Ha erre járunk, legalább a lobbiba nézzünk be.

Tátralomnicnak egyébként komoly magyar kötődése van: fürdő- és üdülőtelepként, 1892 -ben létesült, gróf  Bethlen András  földművelésügyi miniszter kezdeményezésére. Körülötte hamarosan építési telkeket alakítottak ki, ahol a magánvillák mellett  1895 -ben felépült az első turistaszálló. A terület a trianoni diktátumig  Szepes vármegye  késmárki járásához tartozott, majd Csehszlovákiához csatolták, hogy aztán mára Szlovákia egyik legkedveltebb turista célpontja legyen.

Téli túra, a nemzeti parkon keresztül

Horvátország ma már nemcsak nyári úti cél: egyre többen turistáskodnak a magyarok télen is errefelé. Az egyik kedvelt régió a Highlander Gorski kotar, amely egy látványos, 25 km hosszú útvonal, amely a Risnjak Nemzeti Parkon keresztül vezet, páratlan kilátást nyújt, nemcsak a Rijekai-öbölre, Krkre, de az Alpokra is.

Kedvelt program a kétnapos túra, amely a régió legszebb kilátója, a Snježnik (1505 m) feletti átkeléssel és a célba érők ünneplésével zárul, utána pedig mindenki csatlakozhat a legendás Highlander partihoz.

Jégmese a Plitvicei-tavaknál

A Zágráb feletti Medvednica hegy a horvát főváros természetes oázisaként ismert. Télen, a város nyüzsgő nyüzsgő központjától mindössze 10 kilométerre, síelni és szánkózni lehet. A Medvednicán megrendezendő Hókirálynő síversenyen a sportág legjobbjai vesznek részt.

Ha Horvátországba utazunk télen, kihagyhatatlan a Plitvicei-tavak meglátogatása.

Tény, hogy évszaktól függetlenül különleges élményt nyújt, de a tavak és vízesések által létrehozott lenyűgöző kristályos formák és alakzatok téli tündérmesére emlékeztetnek. Varázslatos látvány, mintha minden jégképződmény vagy dérrel borított fatető mögött mesehősök bújnának el – csábít az idegenforgalmi képviselet ajánlója.

A legek között is az első Chamonix

Ausztria, Németország, Svájc, Olaszország és Franciaország turizmusának évtizedek óta egyik fontos pillére a téli sportok iránt érdeklődők fogadása. Se szeri, se száma a drága és még drágább síparadicsomoknak, amelyek meglátogatásának célja olykor a high society tagság fitogtatása, főleg az esti programok során.

Közöttük a franciaországi Chamonix a legek rekordere: itt található a világ legmagasabban fekvő múzeuma, Európa legmagasabb drótkötélpályája és vasútja, Franciaország legnagyobb gleccsere és olyan látványos hóval fedett hegycsúcsok, amelyek akár egy Bond-filmben is szerepelhetnének.

Közbe szól a klímaváltozás

A Mont Blanc kultusza 1741-ben kezdődött, amikor is egy Richard Peacocke nevű angol utazó és honfitársa, William Windham elhatározták, hogy felfedezik a környéket. Leírásuk nyomán egyre több ember zarándokolt el Európa tetejét megmászni, és ez a folyamat ma is tart.

A hegymászókon kívül híres emberek is gyakran megfordultak Chamonix-ban, hogy felnézzenek a Mont Blancra. Goethe, Shelley és Alexandre Dumas is járt itt.

Idővel aztán – részben a nagy forgalom, részben a klímaváltozás miatt – a turista- és mászóútvonalak életveszélyessé válnak, sorra módosítani vagy kiegészíteni kellett ezeket, a biztonság miatt. Ha valaki egy 1970-80-as évekbeli turistafüzetet szeretne ma használni, valószínűleg fel sem fogja ismerni a tájat, és könnyen lehet, hogy veszélyes területekre téved.

Siessen, ha meg akarja mászni a Mont Blanc-t

Ma az a nagyobb baj, hogy a hegymászók hiába alkalmazkodnak az új körülményekhez, a felmelegedés nem áll meg: a klímaváltozás majdnem kétszer olyan gyorsan történik a hegységekben, mint az alacsonyabb területeken. Ezért ha szeretné még a hófödte Mont Blanc-t látni, lehet, hogy nagyon kell sietnie a túrával – figyelmeztet a Travel and Leisure nevű amerikai szaklap.

Siessen, aki a Mont Blancot a saját szemével akarja látni. Fotó: Depositphotos
Siessen, aki a Mont Blancot a saját szemével akarja látni. Fotó: Depositphotos

A svájci Andermatt alpesi hegycsúcsai és meredek lejtői, a völgyben pedig a falu, amely már a 19. században nagy számban vonzotta a téli örömökre vágyó briteket, ugyancsak kedvelt célpont. Andermatt-Sedrun-Disentis síbirodalma három völgyben húzódik. A hatalmas területen – amelyet állandóan fejlesztenek - 30 felvonó és több mint 180 kilométernyi pálya várja a síelőket.

Ázsiai fine dining Svájcban

Ha tömött a pénztárcánk, válogathatunk a luxus szállodákban, sőt, itt található az alpesi világ egyetlen igazi koncertterme is. Az egyik amerikai utazási szaklap az ötcsillagos The Chedi-t ajánlja, amelynek amelynek a Chedi The Japanese, nevű Michelin-csillagos bisztróját az ázsiai konyha ihlette.

Ha Amerika és jet set – akkor Aspen. A legendás sícélpont már a hollywoodi filmipar kezdete óta egyet jelent a csillogással. Majd annyi villát birtokolnak itt a sztárok, mint Hollywoodban. Tavaly mintegy 20 százalékkal növelték a síterepek nagyságát, és több mint egy tucat új pályát hoztak létre, középhaladók és profik számára. 

Világsztárok és márkák találkahelye – Aspen

A legújabb terep egy magaslaton található, ez egyfajta védekezés az éghajlatváltozás ellen, amely újabban a kevésbé magas lejtőkön sokszor lehetetlenné teszi a síelést. 

De ha életedben nem kötöttél magadra sílécet, villogni akkor is lehet. Az estélyi ruhás  kulturális programoknak se szeri, se száma. A világsztárok sem unatkoznak, hiszen a nagy márkák, mint Balenciaga és Hermès butikjai a város szívében találhatók; nem beszélve az éttermekről és kávézókról, köztük a Sant Ambroeus-ról. A Mollie, Aspen legújabb luxusszállodája, most decemberben nyílt meg, 68 szobával, valamint egy tetőtéri merülőmedencével és terasszal, a város közepén.

Holisztikus wellness a divat

Vagy harminc éve kezdték a turisztikai szakemberek összekapcsolni a síelést és a wellnesst, ami ma különösen népszerű párosítás. A szintén aspeni The Little Nell  szálloda pár hete mutatta be vadonatúj luxus fürdőjét, valamint gyógy- és fitneszközpontját. Mindezt úgy alakították ki, hogy „holisztikus élményeket kínáljon, amely állítólag harmóniába hozza az elmét, a testet és a szellemet."

Kandalló, zöldben, türkizben és smaragdban

Bár azért nem fogunk a tengerentúlra utazni, hogy síeljünk, érdemes megjegyezni, hogy az USA számos tagállama rendelkezik gyönyörű síközpontokkal. A Margaritaville Resort Lake Tahoe nemrég nyílt meg felújítva Kaliforniában.

A nevadai határon található ingatlan 399 lakosztállyal, ötféle gasztrokoncepcióval, és természetesen wellness wellness birodalommal várja a turistákat. A tágas szobák és lakosztályok zöld, türkiz, sötétkék és smaragd színekben pompáznak. Némelyikben kandalló is található a kellemes après-ski pillanatokhoz.

Jógázni a hóban, egy kétszáz éves farmon

Észak-Európában szinte minden fiatal gyerekkorában megtanul síelni. Más kérdés, hogy a téli sportokra épülő turisztikai szolgáltatások - sem - olcsók. A luxus helyett – és mellett – inkább a puritán, visszafogott stílus a kedveltebb. Az egyik svéd turisztikai napilap egy régi farmot emel ki ezek közül érdekességként.

Az Upvallen birtokhoz több mint 200 éves, jókora faház, istálló, és külön főző házacska (nyári konyha) tartozik. A gazda régen ide költözött ki, a nyári hónapokban, állataival. De most más idők járnak: a turistaközponttá avanzsált ingatlan kertjében a hóban jógáznak a bátor turisták.

Melegít a gyapjú nadrág – no meg a tábortűz

A testhezálló jógaruhákat meleg gyapjú alsóneműk váltják fel. Öt fok van csak kint, de ez senkit nem zavar abban, hogy a szabadban, melengető tűz mellett mozgassák meg izmaikat, a jógatanár utasításai szerint.

A kicsi, mintegy kétszáz lakosú Lofsdalen nevű falu olyan, mint egy nagycsalád, mindenki ismer mindenkit. A jógatanár, Hanna, amikor éppen nem tart edzéseket, gondoskodik a kis hegyi házacskák biztonságáról, amikor a tulajdonosok nincsenek a helyszínen. Férje vezeti a sportboltjukat.

Családbarát szállodalánc, nemcsak japánoknak

Sokat nem tudunk Japán síturizmusáról, legfeljebb a sportrajongók figyelik a képernyőn a legmodernebb technikákat és versenyeket. Hokkaido, Japán fő szigetei közül a legészakibb, a világ egyik legjelentősebb síközpontja, köszönhetően a szinte mindig pompás hóviszonyoknak.

A síközpont a Niseko nevű településhez kötődik, ahol rengeteg szálloda és magánszállás található. A „mindenki számára nyújtunk szolgáltatást” jegyében működő egyik kedvelt szálláshely kétféle koncepciót hirdet,  a Club Med Kiroro Peak  12 éves és idősebb vendégek számára szól, míg ugyanannak a láncnak egy másik szeme, családbarát alternatívát nyújt, szaunaparadicsomokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!