4p

Kilenc különböző időtartamú és tematikájú túrát ajánl a Magyarországra utazóknak egy orosz szervező iroda. Nyilvánvalóan és elsősorban az Oroszországban élő zsidóknak, de nem feltétlenül. Az elmúlt fél évszázadban, különösen 1990 után, milliók vándoroltak ki, főleg Izraelbe. Az oroszországi „rendszerváltás” utáni időszakban a zsidó származásúak szinte megrohamozták ez ügyben a hatóságokat, kapva kapva az alkalmon, a ki tudja, meddig tartó „engedékenységen.”

Látta-e már a zsidó Budapestet? Ezzel a kérdéssel invitálja a magyar fővárosba az orosz turistákat a Kommerszant című napilapban megjelent, tekintélyes méretű hirdetés

A legjobb és a legszomorúbb időszakok

A leszármazottak, illetve a téma iránt érdeklődők számára bemutatják röviden, hova is lesz majd a séta. Természetesen és elsősorban a Dohány utcai zsinagóga épületére hívják fel a figyelmet. Ahogy a marketingszöveg sajátosan fogalmaz, „Pest egykori történelmi belvárosának szélén található egy szűk háromszög alakú utcácskákkal tarkított terület.” A turistahívogató tartalom továbbra is elgondolkodtató, miszerint „a budapesti zsidó közösség legjobb és legszomorúbb korszakai kötődnek ehhez a területhez: a rohamos jólét, a 19. század közepétől a gyönyörű zsinagógák építése, valamint a 20. században bekövetkezett náci üldözés és gettók létrehozása. Klasszicista, romantikus, eklektikus, szecessziós stílusú házakat láthatunk udvarokkal és kertekkel, valamint Európa legnagyobb zsinagógáját, a Dohány utcában.”

Az érthető, hogy a Dohány utcai zsinagóga épülete van a túra középpontjában. Fotó: Depositphotos
Az érthető, hogy a Dohány utcai zsinagóga épülete van a túra középpontjában. Fotó: Depositphotos

Amikor oroszok zarándokolnak a Raoul Wallenberg szoborhoz

A programok között szerepel a Zsidó Múzeum, Az élet fája, a Hősök temploma, Karl Lutz emlékműve, a Kazinczy utcai ortodox zsinagóga, illetve a Rumbach Sebestyén utcai és a Vasvári Pál utcai is. Ami lehet, hogy elsőre furcsa, de kiemelt célpont a Raoul Wallenberg park és szobor. Ne feledjük, akik ma ide elzarándokolnak, nem is éltek még akkor, amikor a szovjetek elhurcolták, bebörtönözték és megölték a svéd diplomatát, aki ezrek életét mentette meg.

Ma már nemcsak a nehéz időket lehet felfedezni – fogalmaz a továbbiakban a hirdetés – azaz nemcsak „a romok és az elhagyatottság költészetét, az 1956-os ágyúzás nyomait, a száz éve omladozó vakolatot és más szomorú emlékeket. A régi házak súlyos ajtaja mögött romkocsmák kelnek életre éjszakánként – zenés helyek, sörözők, avantgárd stílusú belső terekkel rendelkező klubok. Van, ahol street art virágzik a falakon, másutt vintage üzletek és hangulatos kávézók nyitják ki ajtajaikat a vendégek előtt.”

A csodarabbik zarándokútján

Nemcsak a fővárosra korlátozódik a túra. A csodarabbik zarándokútja is szerepel a programban, amelyhez transzfert biztosítanak Budapestről Bodrogkeresztúrra. A Reb Steiner Saye, a zsidó közösség híres csodarabbijának egykori rezidenciájában épült emlékház népszerű zarándokhellyé vált, csakúgy, mint sírja a „Dereszla domboldalán” lévő zsidó temető. 

Az Egyesült Magyar Izraeli Hitközség (EMIH) kezdeményezésére és az Európai Unió támogatásával megvalósuló zarándokút Magyarország legnagyobb zsidó zarándokútja – emelik ki a szervezők. A 150 kilométeres, 10 településre kiterjedő túra zsidó emlékeket mutat be.  Az Oroszországból érkező turisták Mád-Tarcal-Tokaj-Bodrogkeresztúr-Olaszliszka-Sárospatak-Sátoraljaújhely-Erdőbénye-Abaújszántó-Tállya-Mád útvonalon haladva fedezhetik fel ezt a számukra ismeretlen tájat, és a sosem látott vallási és történelmi tárgyakat.

Most már csak az a kérdés, hogyan utaznak ide az oroszok, és mi van azokkal, akik éppen az ukrán fronton harcolnak, de érdekelné őket e programcsokor?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!