<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Tegnapi cikkünkben írtunk arról, hogy ébredezik Csipkerózsika-álmából az évek óta árván álló Rác fürdő. Nem nyilvános közbeszerzésen ki is választották az új tervező céget.

A közbeszerzési értesítő szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonában álló Rác fürdőről közel 120 millió forintért a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. fújja le a port. A gyógyfürdő a felújítást követően várhatóan jövőre nyithatja meg kapuit.

A közbeszerzés előzetes közzététel nélküli tárgyalással zajlott, azaz nem hirdették meg nyilvánosan a projektet.

Újra élettel fog megtelni? Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Újra élettel fog megtelni? Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ennek okaként ezt írja a közbeszerzési értesítő:

„A fürdő üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen a felújítás, mivel jelenlegi állapotában használhatatlan, mert évek óta nem működik, s az eltelt időszak alatt az üzemeltetéséhez szükséges egyes jogszabályok is megváltoztak, így több szempontból is átalakításokat kell végezni az ingatlanban. A beruházás megvalósítása, annak megtervezése tehát kizárólag a szerzői jogokkal rendelkező eredeti tervező által a felújítás megtervezésével lehetséges”.

Három tervezési fázisra írták alá február 2-án a szerződést, mégpedig a kiviteli tervdokumentáció elkészítésére, a hiányzó közmű-engedélyek megszerzésére, valamint tervezői közreműködés majd a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás során.

A közbeszerzés ugyanis nem terjed ki a Rác hotel felújítására, kizárólag a fürdő területét érinti (a hotel és a fürdő tervezője nem azonos, és a hotel sem üzemel jelenleg).

A Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. árbevétele egyébként nem különösebben kiugró, 2021-ben 29,4 millió forint volt (bár 2017-ben volt 45 millió is, de 2019-ben ennél kevesebb is, 18 millió), nyeresége is csak 7,5 millió forintra rúgott.

A cég két tulajdonosához tavaly augusztusban csatlakozott harmadikként Valkai Csaba építész.

A cég alvállalkozókat is igénybe vesz a tervezésre, mégpedig a GEON Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. -t, az EDAN Energo Kft.-t, és a Hydrochem Környezetvédelmi Kft.-t.

Az Opten adatai szerint azonban a GEON Építész Stúdiónak a 2020-as 43 millió forintos forgalom után 2021-ben egyáltalán nem volt árbevétele. Az EDAN Energo Kft. viszont a 2020-as nyereségét megtízszerezve 104 milliós nyereségre tett szert 2021-ben, míg a Hydrochem Kft. 12 milliós árbevétellel, de veszteségesen zárta 2021-et.