2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Tegnapi cikkünkben írtunk arról, hogy ébredezik Csipkerózsika-álmából az évek óta árván álló Rác fürdő. Nem nyilvános közbeszerzésen ki is választották az új tervező céget.

A közbeszerzési értesítő szerint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonában álló Rác fürdőről közel 120 millió forintért a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. fújja le a port. A gyógyfürdő a felújítást követően várhatóan jövőre nyithatja meg kapuit.

A közbeszerzés előzetes közzététel nélküli tárgyalással zajlott, azaz nem hirdették meg nyilvánosan a projektet.

Újra élettel fog megtelni? Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Újra élettel fog megtelni? Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ennek okaként ezt írja a közbeszerzési értesítő:

„A fürdő üzemeltetéséhez nélkülözhetetlen a felújítás, mivel jelenlegi állapotában használhatatlan, mert évek óta nem működik, s az eltelt időszak alatt az üzemeltetéséhez szükséges egyes jogszabályok is megváltoztak, így több szempontból is átalakításokat kell végezni az ingatlanban. A beruházás megvalósítása, annak megtervezése tehát kizárólag a szerzői jogokkal rendelkező eredeti tervező által a felújítás megtervezésével lehetséges”.

Három tervezési fázisra írták alá február 2-án a szerződést, mégpedig a kiviteli tervdokumentáció elkészítésére, a hiányzó közmű-engedélyek megszerzésére, valamint tervezői közreműködés majd a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás során.

A közbeszerzés ugyanis nem terjed ki a Rác hotel felújítására, kizárólag a fürdő területét érinti (a hotel és a fürdő tervezője nem azonos, és a hotel sem üzemel jelenleg).

A Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. árbevétele egyébként nem különösebben kiugró, 2021-ben 29,4 millió forint volt (bár 2017-ben volt 45 millió is, de 2019-ben ennél kevesebb is, 18 millió), nyeresége is csak 7,5 millió forintra rúgott.

A cég két tulajdonosához tavaly augusztusban csatlakozott harmadikként Valkai Csaba építész.

A cég alvállalkozókat is igénybe vesz a tervezésre, mégpedig a GEON Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. -t, az EDAN Energo Kft.-t, és a Hydrochem Környezetvédelmi Kft.-t.

Az Opten adatai szerint azonban a GEON Építész Stúdiónak a 2020-as 43 millió forintos forgalom után 2021-ben egyáltalán nem volt árbevétele. Az EDAN Energo Kft. viszont a 2020-as nyereségét megtízszerezve 104 milliós nyereségre tett szert 2021-ben, míg a Hydrochem Kft. 12 milliós árbevétellel, de veszteségesen zárta 2021-et.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!