4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Napokon belül megjelenik a Rác fürdő melletti hotel hasznosítására szóló hirdetmény. A több mint tíz éve kész, de soha meg nem nyitott szállodát a tervek szerint 15-20 évre kívánja bérbeadni a tulajdonos Budapest Hévizei és Gyógy fürdői Zrt. (BGYH). Jó hír, hogy jövőre nyithat a mellette levő gyógyfürdő is.

Lassan talán révbe ér a budai Tabán két, eddig kiaknázatlan épületének hasznosítása. A gyógyfürdő a felújítást követően várhatóan jövőre nyithatja meg kapuit, a mellette levő hotel hasznosítására pedig a napokban jelenik meg a pályázat - mindkét épület a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonában van.

Több mint egy évtizede elkészült, de soha nem nyílt meg az egykor híres Rácz fürdő és a mellette lévő hotel. A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége, de igazi, látható előrelépés a hasznosítás felé eddig nem történt.

A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége. Fotó: BGYH
A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége. Fotó: BGYH

Most viszont úgy tűnik, begyorsulnak az események. A 2000-es évek elején teljesen felújított - és a kényszerű zárás alatt ismét legatyásodott! - fürdő újratervezése, és a korábbi hibák korrigálására vonatkozó tervek májusra elkészülnek, így nyár elején a BGYH kiírhatja a megvalósításra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Így, ha minden jól megy, tartható az elképzelés, hogy a pazar fürdőkomplexum jövőre legalábbis részben megnyílik. (A Rácz fürdő műemléki felújítása 2010-ben ugyan befejeződött, de az elmúlt években az enyészetté váló épület ismételt felújítása elkerülhetetlen…).

Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a felújítás több lépcsőben mehet végbe, így elképzelhető, hogy a fürdőt fokozatosan nyitják meg - ha minden igaz, akkor 2024-ben.

Jobbra fordulhat a fürdő mellett felépült szálloda sorsa is. Ennek hasznosítására a napokban jelenik meg pályázati felhívás. Ezek szerint az épületet egyes tervek szerint 20 éves bérleti szerződéssel adnák át egy professzionális hotel üzemeltetőnek, s a befolyó bérleti díjból fedeznék a fürdő korszerűsítését. A BGYH tervei szerint a jövendő bérlőnek stratégiai együttműködési szerződést kínálnak - így lehet ugyanis kihasználni a fürdő-szálloda kivételes adottságait.

A 2021-es - Covid-19 vírussal terhelt év - 6 milliárdja után tavaly már 16,2 milliárd forintra nőtt a BGYH Zrt. árbevétele. Ez ugyan még  némileg elmarad a 2019-es 18,4 milliárdos csúcstól, de már jelentős előrelepés a korábbi évek negatív rekordjaihoz képest. A fővárosi fürdőcég  2020-ban és 2021-ben is veszteséget volt kénytelen elkönyvelni -  3 milliárd, illetve 1,4 milliárd forint értékben -, de tavaly már ismét nyereséggel zárt. A 2022-es  2,4 milliárdos pluszt ráadásul úgy tudták elérni, hogy a működéshez szükséges rövidlejáratú hiteleken kívül visszafizettek minden fővárosi kölcsönt és a Rác fürdő visszavásárlására felvett pénzeket is. ( Ez utóbbi utolsó részletét éppen február közepén utalták át a Fővárosnak.)

Az épület legalábbi részleges felújítása elkerülhetetlen, ugyanis az elmúlt 12-13 év alatt a jobb sorsra érdemes hotelt valósággal kibelezték a rablók. Nem csupán a berendezést vitték el ismeretlenek, de leszerelték  például a csapokat és a fürdőszoba-berendezéseket is. A jövendő bérlő első feladata tehát az épület ismételt megújítása és felszerelése lesz.

Mindez vélhetően és várhatóan párhuzamosan haladhat a fürdő rekonstrukcióval, így jövőre talán már - és végre - mindkettő megnyílhat…

Kérdéses ugyanakkor a másik "ékkő", a Gellért fürdő sorsa. A szállodát egy éve ugyan bezárta az akkori tulajdonos, Jellinek Dániel cége, de a felújítás és az újranyitás sorsa már az új tulajdonos, Tiborcz István kezében van. Úgy tudjuk, hogy a sokmilliárdos - tízmilliárdos? - rekonstrukció már tervezési stádiumban van és a munkálatok megindulása szintén jövőre várható. Az állítólag ötévesre tervezett kivitelezés alatt a fürdő részben továbbra is nyitva maradhat. A főváros kivételes gyógyfürdőjét legutóbb 2006-ban újították fel részlegesen, így itt is  esedékes a részleges és többlépcsős rekonstrukció.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!