<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Napokon belül megjelenik a Rác fürdő melletti hotel hasznosítására szóló hirdetmény. A több mint tíz éve kész, de soha meg nem nyitott szállodát a tervek szerint 15-20 évre kívánja bérbeadni a tulajdonos Budapest Hévizei és Gyógy fürdői Zrt. (BGYH). Jó hír, hogy jövőre nyithat a mellette levő gyógyfürdő is.

Lassan talán révbe ér a budai Tabán két, eddig kiaknázatlan épületének hasznosítása. A gyógyfürdő a felújítást követően várhatóan jövőre nyithatja meg kapuit, a mellette levő hotel hasznosítására pedig a napokban jelenik meg a pályázat - mindkét épület a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tulajdonában van.

Több mint egy évtizede elkészült, de soha nem nyílt meg az egykor híres Rácz fürdő és a mellette lévő hotel. A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége, de igazi, látható előrelépés a hasznosítás felé eddig nem történt.

A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége. Fotó: BGYH
A hányatott sorsú épületegyüttest hosszadalmas jogi hercehurca után vette meg a főváros cége. Fotó: BGYH

Most viszont úgy tűnik, begyorsulnak az események. A 2000-es évek elején teljesen felújított - és a kényszerű zárás alatt ismét legatyásodott! - fürdő újratervezése, és a korábbi hibák korrigálására vonatkozó tervek májusra elkészülnek, így nyár elején a BGYH kiírhatja a megvalósításra vonatkozó közbeszerzési eljárást. Így, ha minden jól megy, tartható az elképzelés, hogy a pazar fürdőkomplexum jövőre legalábbis részben megnyílik. (A Rácz fürdő műemléki felújítása 2010-ben ugyan befejeződött, de az elmúlt években az enyészetté váló épület ismételt felújítása elkerülhetetlen…).

Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a felújítás több lépcsőben mehet végbe, így elképzelhető, hogy a fürdőt fokozatosan nyitják meg - ha minden igaz, akkor 2024-ben.

Jobbra fordulhat a fürdő mellett felépült szálloda sorsa is. Ennek hasznosítására a napokban jelenik meg pályázati felhívás. Ezek szerint az épületet egyes tervek szerint 20 éves bérleti szerződéssel adnák át egy professzionális hotel üzemeltetőnek, s a befolyó bérleti díjból fedeznék a fürdő korszerűsítését. A BGYH tervei szerint a jövendő bérlőnek stratégiai együttműködési szerződést kínálnak - így lehet ugyanis kihasználni a fürdő-szálloda kivételes adottságait.

A 2021-es - Covid-19 vírussal terhelt év - 6 milliárdja után tavaly már 16,2 milliárd forintra nőtt a BGYH Zrt. árbevétele. Ez ugyan még  némileg elmarad a 2019-es 18,4 milliárdos csúcstól, de már jelentős előrelepés a korábbi évek negatív rekordjaihoz képest. A fővárosi fürdőcég  2020-ban és 2021-ben is veszteséget volt kénytelen elkönyvelni -  3 milliárd, illetve 1,4 milliárd forint értékben -, de tavaly már ismét nyereséggel zárt. A 2022-es  2,4 milliárdos pluszt ráadásul úgy tudták elérni, hogy a működéshez szükséges rövidlejáratú hiteleken kívül visszafizettek minden fővárosi kölcsönt és a Rác fürdő visszavásárlására felvett pénzeket is. ( Ez utóbbi utolsó részletét éppen február közepén utalták át a Fővárosnak.)

Az épület legalábbi részleges felújítása elkerülhetetlen, ugyanis az elmúlt 12-13 év alatt a jobb sorsra érdemes hotelt valósággal kibelezték a rablók. Nem csupán a berendezést vitték el ismeretlenek, de leszerelték  például a csapokat és a fürdőszoba-berendezéseket is. A jövendő bérlő első feladata tehát az épület ismételt megújítása és felszerelése lesz.

Mindez vélhetően és várhatóan párhuzamosan haladhat a fürdő rekonstrukcióval, így jövőre talán már - és végre - mindkettő megnyílhat…

Kérdéses ugyanakkor a másik "ékkő", a Gellért fürdő sorsa. A szállodát egy éve ugyan bezárta az akkori tulajdonos, Jellinek Dániel cége, de a felújítás és az újranyitás sorsa már az új tulajdonos, Tiborcz István kezében van. Úgy tudjuk, hogy a sokmilliárdos - tízmilliárdos? - rekonstrukció már tervezési stádiumban van és a munkálatok megindulása szintén jövőre várható. Az állítólag ötévesre tervezett kivitelezés alatt a fürdő részben továbbra is nyitva maradhat. A főváros kivételes gyógyfürdőjét legutóbb 2006-ban újították fel részlegesen, így itt is  esedékes a részleges és többlépcsős rekonstrukció.